Foto – Shutterstock.com

Vērtīgas atziņas un ieteikumi 0

* Pirmajās diennaktīs mazais visbiežāk vēlas zīst 16–18 reižu, jo rūpējas par piena veidošanos. Tādēļ – jo biežāk, jo labāk! Pēc tam vajag 8–12 ēdienreizes.
* Ne visi mazuļi aktīvi zīž krūti. Ir lieli guļavas, kuri jāmodina un jāskubina ēst.
* Ir normāli, ja pirmajās dienās pēc dzemdībām bērna svars krītas. Viņš to atgūs ar uzviju, kad māmiņai sāks veidoties īstais piens.
* Krūts jādod pēc pirmā pieprasījuma, taču ne katrs raudiens nozīmē: es gribu ēst! Varbūt mazulis vēlas, lai viņu paņem rokās un panēsā. Varbūt sāp puncītis vai spiež autiņbiksītes. Iemeslu var būt daudz. Katru reizi aizbāžot muti ar pupu, mamma riskē kļūt par knupja aizvietotāju. Organisms pienu pārstrādā 1,5–2 stundās. Ja mazulis iebrēcas agrāk, iespējams, ir cita vaina. Vajag laiku, lai iepazītu mazuli un saprastu, ko viņš vēlas. Pirmajā mēnesī tas nav iespējams, jo balss saites ir tā attīstītas, ka mazulis par visu raud līdzīgi. Jaunajiem vecākiem jāizmēģina viss pēc kārtas. Ja mazais nepārstāj raudāt, nevajadzētu krūts došanu vilcināt ilgāk par 10 minūtēm, jo varbūt mazulis iepriekšējā reizē maz apēdis.
* Zīdainim nav jādod ūdens vai kumelīšu tēja, jo mammas piens vienlaikus ir ēdiens un dzēriens. Jebkurš cits šķidrums gremošanas sistēmai nozīmē papildu slodzi. Karstā vasaras dienā bērns biežāk jāpieliek krūtij – pietiek ar trim minūtēm, jo sākumā izdalās liesāks piens (dzēriens), bet pēc tam – treknāks.
* Līdz sešu mēnešu vecumam mazulim papildus mammas pienam nekas nav nepieciešams. Izņēmums ir D vitamīns.
* Jebkura problēma, kas sākas zīdīšanā, jārisina nekavējoties. Ja krūtsgals sāp, nevajag varonīgi ciesties, līdz tas sāk asiņot. Visticamāk, mazulis to nepareizi satver.
* Pret apkārtējo padomiem jāizturas kritiski, jāizvērtē vēsu prātu. Uz laiku vajadzētu turēt aiz durvīm tos, kuri jauno mammu kritizē un iedzen izmisumā ar tamlīdzīgiem padomiem: “Es gan ar visu tiku galā. Man grīda bija tīra. Vai zini, ka bērnam putekļi ir kaitīgi?” Māmiņai var līdzēt tikai atbalsts, iedrošināšana un fiziska palīdzība mājas darbos.
* Uz dzemdību iestādi vērts paņemt barošanas krūšturi, jo krūtis būs smagas; vienreizējos krūštura ieliktnīšus, jo aptuveni trešajā dienā piens sāks izdalīties nekontrolēti; mīkstinošu, vēlams dabīgu ziedi krūtsgaliem (propoliss eļļā vai smiltsērkšķu eļļa) un svaigas kāposta lapas, ko izmantot par vēsinošām kompresēm krūšu pietūkuma un jutīguma mazināšanai.
* Piena pumpītis var noderēt, ja mazulis piedzimst vārgs un vāji zīž. Tad mamma ar to pati var stimulēt piena veidošanos. Taču priekšlaikus iegādāties nevajag.

Reklāma
Reklāma
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.