Foto – Shutterstock

Kā savaldīt hormonu niķus 0

Lai sāktu cīņu ar nevēlamo apmatojumu, vispirms jānoskaidro, kur un kāpēc pastiprināti veidojas vīrišķie hormoni. Jāveic hormonu analīzes, dzemdes un olnīcu ultrasonogrāfija, jānosaka ķermeņa masas indekss. Reizēm nepieciešama virsnieru padziļināta izmeklēšana. Taču, ja sieviete analīžu rezultātos ieraudzījusi, ka viņai ir paaugstināts testosterons, nevajag krist izmisumā, jo tas vēl neko nenozīmē.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

“Bieži vien izteikta apmatojuma cēlonis ir nevis testosterona līmenis, bet gan tas, cik daudz no šā hormona ādā veidojas tā vielmaiņas produkts dihidrotestosterons, kam ir daudz spēcīgāka ietekme,” uzsver Eva Barkāne. Ja divām sievietēm ir vienāds testosterona līmenis, vienai ūsiņas var augt, bet otrai – ne, jo pirmajai ir aktīvāks noteikts ferments (5alfa-reduktāze), kas testosteronu ādā pārvērš par dihidrotestosteronu, vai arī paaugstināts androgēnu receptoru jutīgums.

Ja hormonu rādītāji ir normāli, bet āda jutīga pret dihidrotestosteronu, sejas apmatojumu var mēģināt mazināt ar speciālu krēmu, kas mazina dihidrotestesterona veidošanos ādā un iedarbojas uz androgēnu receptoriem. Tikai jābruņojas ar pacietību – to nāksies lietot mēnešiem vai pat gadiem ilgi. Efekts būs ātrāks un spēcīgāks, krēmu kombinējot ar hormonāliem un antiandrogēniem iekšķīgi lietojamiem medikamentiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jaunām sievietēm pastiprināts apmatojums bieži vien ir izskaidrojams ar policistisku olnīcu sindromu, kas izpaužas ar dažādiem simptomiem atšķirīgās variācijās, radot reproduktīvās, endokrīnās un vielmaiņas funkcijas traucējumus. Tad ārstēšanas taktika atkarīga no tā, vai sieviete tuvākā gada laikā plāno grūtniecību. Ja mazulis pagaidām nav iecerēts, var censties novērst traucējošos simptomus – pumpas, lieko apmatojumu, matu izkrišanu, svara pieaugumu vai visu kopā. Tad jākombinē medikamenti, kas normalizē vīrišķo hormonu sintēzi olnīcās un virsnierēs, kā arī jāiedarbojas uz ādu. Ietekme uz apmatojumu sākas ne ātrāk kā no sestā mēneša – matiņi aug lēnāk, vairs nav tik tumši un spēcīgi. Tad ieteicams sākt regulāru lāzerepilāciju, turpinot lietot zāles.

Tuvojoties menopauzei, sievietēm pakāpeniski samazinās sievišķā hormona estrogēna sintēze olnīcās, līdz izzūd pavisam un sākas menopauze ar tai raksturīgiem simptomiem. Arī vīrišķo hormonu līmenis samazinās, tomēr joprojām paliek pietiekami augsts, jo tos turpina sintezēt virsnieres. Šā iemesla dēļ pēcmenopauzes periodā sievietēm var pastiprināti augt apmatojums. Labs palīgs šajā gadījumā ir hormonaizstājterapija (HAT) , kas palīdz uzturēt pietiekamu estrogēnu līmeni. Tomēr pati nopietnākā problēma, no kuras šajā periodā var ciest sievietes izskats, ir androgēna alopēcija jeb plikgalvība. Ar hormonu terapiju simptomus var mazināt, taču pilnībā slimība nav ārstējama.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.