Bērzs 0

Populāra droga ir vēl neizplaukuši bērza pumpuri un jaunās lapiņas, ko vāc ne vēlāk kā līdz jūnija vidum. Nozīmīgākās sastāvvielas ir ēteriskā eļļa, askorbīnskābe, miecvielas, mikroelementi un sveķi, ko bites vāc propolisam. Lapu preparāti uz organismu iedarbojas saudzīgāk nekā pumpuri, tāpēc urīndzenošu, sviedrējošu, žultsdzenošu un vitamīnu tējās lapu ir vairāk, jo tajās ir mazāk sveķu, kas kairina nieres un aknas. Jaunas bērza lapas maigi nomierina nervu sistēmu, bet pumpuru un lapu spirta izvilkums dziedē brūces.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Uzlējumu un novārījumu gatavo, ņemot vienu ēdamkaroti drogas uz 0,5 l ūdens. Siltu vairākās reizēs izdzer dienas garumā pirms ēšanas. Jo koncentrētāks novārījums, jo tas piemērotāks mutes skalošanai, lai ātrāk atbrīvotos no stomatīta un periodontīta, bet šāds losjons mazina pūtītes un citus izsitumus uz sejas.

! Spirta izvilkumam 50 g bērzu pumpuru aplej ar 0,5 l spirta (70%). Atstāj 7–10 dienas ievilkties un tad filtrē. Kuņģa darbības uzlabošanai, pret cērmēm un spalīšiem trīsreiz dienā lieto pa 10–20 pilieniem ar ūdeni. Ārīgi var izmantot arī ierīvēšanai pret sāpēm.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.