Foto – Zanda Birze

Lielākie trūkumi jānovērš 0


Latvijā trūkst selēna, un šī ir viena no vielām, kas noteikti jālieto papildus. Ja nepietiek silīcija, cilvēkam ir vājāka imūnsistēma, redze, dzirde, nervu sistēma. Selēns ietekmē gan sieviešu, gan vīriešu reproduktīvo veselību. Ne velti no ziemeļvalstīm šurp brauca sievas zagt, jo tur bija zema dzimstība un sieviešu deficīts.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Kokteilis
FOTO. Didrihsones sekotāji viņai sagādājuši nepatīkamu pārsteigumu: “Es tiešām nezināju, ka kāds to var izdarīt…”
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Lasīt citas ziņas

Tāpēc Skandināvijas valstīs aktīvi propagandē dažādus uztura bagātinātājus, kas palīdz organismam adaptēties.

Jaunākajos pētījumos zinātnieki atklājuši, ka cilvēka organismam vieglāk uzņemt organiskas vielas. Tās var iegūt, bagātinot ar trūkstošo elementu ikdienā lietoto pārtiku, kā arī augus un dzīvniekus. Piemēram, izbarojot barības piedevas vistām, iegūst olas, kas bagātas ar cilvēka organismam vajadzīgajām vielām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ziemeļu puslodei raksturīgs arī liels kobalta trūkums. Veterinārārsti to zina, tāpēc kobalta sāli dod laizīt govīm. Šis elements vajadzīgs arī cilvēkiem, jo paaugstina imunitāti. Ja kobalta būs pietiekami, varēs izvairīties no saslimšanas ar gripu, klepu un iesnām.

Latvijas augsnē kobalta saturs ir zems, bet tas ietilpst arī vairākos B grupas vitamīnos (pavisam šajā grupā ir 12 vitamīnu). Tie vajadzīgi, lai normāli darbotos nervu, asinsrites un gremošanas sistēma, lai būtu laba redze, dzirde, āda un mati. Uzskata, ka šie vitamīni pat palīdz ilgāk nenovecot. B9 un B12 vit­amīns satur arī kobaltu un palīdz veidot asinīs hemoglobīnu. Kobalta deficīta izraisīta anēmija ir ļoti izplatīta.

Anēmija var veidoties trīs elementu – kobalta, mangāna un dzelzs – trūkuma dēļ. Konstatējot šo kaiti, ārsti nereti izraksta tikai dzelzi, taču analīzēs jānoskaidro, vai netrūkst arī pārējo divu elementu.

– Mūsu platuma grādos dzīvojošajiem B vitamīnu komplekss obligāti jālieto rudenī un pavasarī, – pārliecināta ir zinātniece. Viņa gan iesaka iepriekš aprunāties ar ārstu. Taču droši var lietot pārtikas produktus, kas satur B grupas vitamīnus: miežus, klijas, zirņus, pupiņas un citus pākšaugus, sparģeļus, kartupeļus, dzīvnieku aknas, piena produktus, kāpostus, ābolus, alus raugu un citus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.