Foto – Shutterstock

Spiediens acī 0


Viens no indikatoriem, kas var vēstīt par kādu saslimšanu, ir acu spiediens. Normālam acs spiedienam ir jābūt starp 10 un 21. Ja rādītāji šo robežu pārsniedz, ir jāveic padziļināti izmeklējumi, kas precizēs diagnozi.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
Lasīt citas ziņas

Oftalmologs Sergejs Osinovecs uzsver nepieciešamību fiksēt redzes nerva šķiedras slāņa biezuma izmaiņas, jo šāds mērījums ir svarīgs agrīnai glaukomas un izkaisītās sklerozes noteikšanai.

Pareiza optika

Ja nepieciešamas brilles, jāņem vērā, ka to apzīmējums nav tikai reklāmas triks vien – ir lasīšanai, tālumam, darbam ar datoru, saulesbrilles, speciālas brilles šoferiem, dažādas aizsargbrilles un… jā, arī tēla veidošanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Briļļu lēcas ir speciālista ieteiktas, bet rāmju izvēle parasti ir valkātāja ziņā. Taču arī te optometristiem ir vērtīgi padomi.

Pie rāmja izvēles var ķerties tikai tad, ja ir noteikts briļļu lēcu stiprums, jo daudzām briļļu lēcām ir jābūt noteiktā lielumā, lai sasniegtu maksimālu efektu. Tādēļ šaurā rāmī tās var neietilpt. Savukārt tievas rāmju stieples nespēj noturēt biezas lēcas.

Redzes speciālisti par piemērotākajiem briļļu rāmjiem uzskata tādus, kas pārklāj 20 – 30% sejas, un rāmja augšdaļai ir jābūt pēc iespējas tuvāk uzacu līnijai.

Pārāk lieli rāmji var uztvert pārāk daudz atspīdumu un radīt kropļojumus uztveramajā attēlā, pārāk mazi ierobežo redzeslauku. Stiprām lēcām piemēroti mazi rāmji ar apaļiem stūriem, jo tie samazina attēla izkropļojumus, kas rodas, ja pārāk liela lēcas daļa ir ārpus redzes līnijas.

Ir jāpārliecinās, ka brilles ērti un droši pieguļ, neberž aiz ausu gliemežnīcām un nekairina virsdeguni. Optometrists var noregulēt eņģītes, tiltu vai rāmja kājiņas, briļļu slīpumu, lai palielinātu redzes lauku un ērtumu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.