Foto – Valdis Semjonovs

Dienziežu audzēšanas knifi 0

Dienziedes ziedēšanas kulmināciju sasniedz jūlija vidū un augusta sākumā. Vienu dienu ziedu ir papilnam, bet nākamajā dienā – mazāk, tad atkal sasniedz maksimumu. Citām dārza puķēm ziedus mēdz sabojāt lietus vai krusa, un augi vairs nav tik izskatīgi, bet dienlilijām katrs zieds novīst jau vakarā, bet nākamajā dienā plaukst jauni ziedi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
Lasīt citas ziņas

Dienziedes rotā dārzu gandrīz visu sezonu. Nav tā, ka pēc ziedēšanas lapas kļūst brūnas un dobē vairs nekā nav. Dienlilijas rada patīkamu noskaņu jau no agra pavasara, kad dzen asnus, līdz pat salnām, kad lapojums iekrāsojas dzeltenos toņos.

Ziedu forma un krāsas ir fantastiskas! Šī kultūra ir ļoti piemērota mūsu steidzīgajam laikmetam, jo dienziedes neprasa īpašu kopšanu. Tomēr puķe daudz labāk aug un krāšņāk zied saulainā vietā. Jo ilgāk dienziede aug vienā vietā, jo skaistāk tā sevi parāda. Bez pārstādīšanas var augt desmit gadu. Ceru sadala tikai tad, kad jūtami samazinās ziedēšana.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dienziedes var stādīt no pavasara, tiklīdz atkususi zeme, līdz pat septembrim. Kad stāds atdalīts no lielā cera, lapas saīsina uz pusi, jo tad augi vieglāk ieaugs, nekā iestādot rozeti ar visām lapām. Šādi sagatavots stāds pēc 2–3 gadiem jau izveido blīvu ceru un raženi zied. No 5–7 gadus veca dienziežu cera var iegūt vidēji 7–10 stādus. Tos izvieto 50–60 cm attālumā citu no cita.

– Savā dārzā dienziedēm papildmēslojumu nedodu. Es puķu audzētājiem parasti saku – mēslojiet rozes un vasaras puķes, bet ne dienziedes, jo, ja tās pārbarosiet, sevišķi ar slāpekli, aizies lapās un neziedēs, – saka Edgars. – Kolekcijas dārzā pirms daudzgadīgo puķu stādīšanas augsni ielabojam aptuveni divus gadus iepriekš. Nedrīkst ziemcietes pa roku galam iestādīt nabadzīgā smilts augsnē un pēc tam gaidīt bagātīgu ziedēšanu. Augsne jāsagatavo rūpīgi, jo ziemcietes vienuviet augs daudzus gadus un bez augsnes ielabošanas ziedi būs sīki, to būs maz. Veidot ziemciešu dobes ir tāpat, kā celt māju, bez kārtīga pamata tā lieta nebūs nopietna.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.