Foto – www.andriskozlovskis.lv

Mājas aptieciņā 0


Sfagnu sūnās ir ne tikai dažādi ķīmiskie savienojumi – steroli, pektīnvielas, cukuri, sveķveida vielas, antociānu grupas pigmenti (sevišķi tajās, kam sārta nokrāsa), bet arī sfagnols – glikozīdveida viela, kam piemīt antibakteriālas īpašības. Tās nav daudz, taču pietiekami, lai šī sūna varētu kalpot par antiseptiķi – pretiekaisuma līdzekli.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

* Tāpēc vajadzības reizē sfagni var būt lielisks pārsienamā materiāla aizvietotājs, ko likt uz brūces – gan asiņojošas, gan strutojošas. Purva ūdens ir sterils, hialīnšūnu apbrīnojamā uzsūkšanas spēja attīra savainojumu no izdalījumiem, sfagnols pasargā no mikrobiem. Kara apstākļos, kad daļai ļaužu nācās slēpties un cīnīties mežos, bet medikamenti un pārsienamie materiāli nebija pieejami, sfagnu sūna daudziem ievainotajiem glābusi dzīvību.

Kaltētu un pulverī saberztu sūnu pulveris der kā medicīniskās ogles aizstājējs gadījumos, ja notikusi saindēšanās vai pārlieku sagāzējies vēders.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī mums nevajadzētu uztraukties, ja mežā gadās tikt pie nobrāzuma vai pušuma, bet aptieciņas līdzi nav. Droši var paņemt svaigus sfagnus, ar kabatlakatiņu vai lokanu zariņu piesaitēt brūcei – gan ārstēs, gan uzsūks nevajadzīgo.

* Senatnē no šī auga sievietes gatavojušas higiēniskās paketes – līdztekus lieliskajai uzsūktspējai izmantojot arī sfagniem piemītošo īpašību tikt galā ar mikrobiem.

* Kaltētu un pulverī saberztu sūnu pulveris der kā medicīniskās ogles aizstājējs gadījumos, ja notikusi saindēšanās vai pārlieku sagāzējies vēders.  Sūnu smalkumu absorbēšanas spēja ir tik liela, ka parasti pietiek vienas karotes, lai traucējošā problēma tiktu novērsta.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.