Foto – Fotolia

Metode 3 no 3 Individualitātes izkopšana 0

• Neīsteno svešus sapņus, idejas, kaut vai tie būtu tuvāko cilvēku sapņi. Dari, ko liek sirds un saki, ko jūti.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
Lasīt citas ziņas

“Ar svešiem sapņiem gan ir tā – to ir vieglāk izdarīt, jo tev pateiks, kā darīt un būs vēl viena iespēja kādam vai kādiem izpatikt, izdabāt. Mēs zinām, ka bieži vien vecāki mēģina izdarīt tā, lai viņu pēcnācēji piepildītu viņu sapņus vai turpinātu viņu piepildīto. Un pats interesantākais ir tas, ka visi vienmēr zina, kas tev jādara,” komentē Agita.

Nedrīkst pieļaut situāciju, kad kļūsti Pienākuma iemiesojums. Mums ir tiesības īstenot savus sapņus un vēlmes un, ja ir iespēja, varam palīdzēt citiem, taču tas nav mūsu pienākums.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Apzinies savas vajadzības. Bāzes vajadzības – drošība, pieņemšana no citu puses un atzinība.

• Paliec unikāls, attīsti savas stiprās puses, iedvesmojies no citiem, bet neatdarini viņus. Kāds talants ir dots ikvienam. Ja neizdodas kļūt par lidotāju, varbūt ir visas iespējas kļūt par lidmašīnu inženieri vai datorspēļu izgudrotāju.

• Nekaunies no savām emocijām, izrādi tās – to, kas satrauc, sadusmo, sasmīdina, apbēdina. Vaicā sev: “Kas man dzīvē ir galvenais?”, atzīsti “man ir tiesības atšķirties no citiem, teikt nē, just arī to, kas citiem var nepatikt. Emocijas ir “ko es jūtu?”, nevis “kas man būtu jājūt?” un nevis “ko parasti tādā situācijā cilvēki jūt?”

“Protams, nevar prasīt cilvēkam izrādīt emocijas, ja viņam nav mācīts tās izrādīt, bet ir mācīta savaldība, dusmu apslāpēšana utt. Mēs taču zinām, ka krievu valodas lamu vārdi nav lamu vārdi, bet ieviesušies vēsturiski kā glābēji. Tāpēc izlamāties var būt ļoti veselīgi un jo īpaši valodā, kurā cilvēks ikdienā nerunā. Arī emocionālā inteliģence ir viens no lauciņiem, kuros varētu mācīt bērnus no skolas sola,” tā Agita.

• Tomēr ņem vērā, ka būt pašam nenozīmē būt rupjam egoistam, nekaunīgam, vaļīgam, nerēķināties ar citiem, runāt visu, ko domā. Patība taču nav rupja. Jūs esat redzējuši rupju ziedu, zāles stiebriņu? Esamība ir maiga.

• Reizēm noderīgi ir ļauties straumei – ja ieguvums ir lielāks nekā neērtības. Kompromisi ir pieļaujami. Ja nepārtraukti nākas saskarties ar neizprotamiem šķēršļiem, varbūt ir jāmaina mērķis un virziens. Jāpalūkojas apkārt pēc iespējām, kas tiek piedāvātas.

Reklāma
Reklāma

• Jāciena arī citu izvēle, savējā nav jāuzspiež, jo katram ir savas vajadzības, mērķi un sapņi. Atzīt citu tiesības uz savu viedokli, uzvedību.

• “Sociālo lomu ar laiku nebūs. Kad tev prasīs, kas tu esi, tu neteiksi – triju bērnu mamma, sieva, latviete, vāciete, direktore, miljonāre, tu teiksi “es esmu” un ar to pietiks. Patiesībā tādu jautājumu neviens tev neuzdos,” uzskata Agita.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.