Foto-Shutterstock

Pētījumā noskaidrojās, ka visbiežāk bērni mirst ceturtdienās, nākamās biežākās dienas ir sestdienas un svētdienas. Ja kopumā nedēļas griezumā jaundzimušo mirstība ir 6,5 uz 1000, tad brīvdienās tā pieaug līdz 7,1 uz 1000. 5

Par drošāko dienu dzimšanai atzīta otrdiena.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Lasīt citas ziņas

Turklāt izrādījās, ka ārsti un medmāsas brīvdienās kļūst mazāk uzmanīgi un rūpīgi: ja citās nedēļas dienās risks, ka bērns gūs traumu uzreiz pēc nākšanas pasaulē, bija 1,45%, tad brīvdienās tas pieauga līdz 1,53%. Vissaudzīgāk ārsti pret bērniem (secinot no traumu gūšanas skaita), izturējās trešdienās un ceturtdienās. Bērni, kas dzimuši sestdienās un svētdienās, biežāk arī tika atkārtoti hospitalizēti pirmajās dzīves dienās – šis rādītājs bija 1,23% salīdzinājuma ar citām dienām, kad tas bija 1,18%.

Savukārt dzemdētājām brīvdienā bija lielāks infekciju risks – 0,87%, kamēr darbdienās tas bija 0,82%.

CITI ŠOBRĪD LASA

Autori secināja: ja brīvdienās būtu tāds pats risks mātei gūt slimnīcas infekciju kā darbdienās, tad ik gadu Lielbritānijā būtu par 770 bērnu nāvēm mazāk (pašreiz statistiskais rādītājs ir 4,5 tūkstoši uz 675 tūkstošiem dzimušo bērnu).

Viens no pētījuma autoriem komentē: “Mēs nevaram precīzi pateikt, kādi ir iemesli minētajām atšķirīgām. Kad mēs analizējām ārstu sniegto atbalstu dzemdībās, mēs neatklājām, ka sarežģījumi dzemdībās būtu saistīti ar nepietiekamu aprūpi no ārstiem.” Turklāt daudzos gadījumos bērnu nāves iemeslu nespētu ietekmēt nedz lielāka skaita ārstu iesaiste, nedz kvalificētāks personāls. Pētnieki uzskata, ka jāveic tālāki pētījumi, bet pagaidām ārstiem un citiem medicīnas aprūpē strādājošajiem vērts ņemt vērā šo pētījumu secinājumus.

Avots: Gazeta.ru

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.