Foto: Dmitrij Skorobogatov/Shutterstock

Paipalu olas – asinsvadu veselībai? 0

Lasīju – lai normalizētu holesterīna līmeni, katru rītu tukšā dūšā jāizdzer trīs sakultas paipalu olas, kurām pievienota tējkarote medus un ēdamkarote citrona sulas. Kurss – viens mēnesis, pēc pusgada to var atkārtot. Vai tā ir taisnība? IRMA

Reklāma
Reklāma
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis
VIDEO. “Sēžu ceļmalā un netieku mājās!” Latviete ar asarām acīs stāsta par nedienām ar elektroauto
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Lasīt citas ziņas

Dziedniece un ārste Dzintra Bankova paipalu olas atzīst par ļoti veselīgām. Pēc viņas teiktā, trīs šo putnu oliņas ir sešreiz vērtīgākas par vienu vistas olu. Tajās nemēdz būt salmonellu, tāpēc tās var droši lietot jēlas. Īpaši ieteicamas paipalu olas, kuras dējušās vistiņas dzīvo ekoloģiskos apstākļos.

Dzintra Bankova atzīst paipalu olu kokteili ar medu un citrona sulu par veselīgu, taču iesaka papildus lietot D3 vitamīnu, lai labāk uzsūktos kalcijs.
CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc dziednieces domām, arī no laimīgu vistu olām nav jābaidās – ik pārdienu pa vienai oliņai nāks tikai par labu.

Uztura speciāliste Guna Rijkure atzīst, ka paipalu olas ir veselīgas, taču piebilst – to sastāvs būtiski neatšķiras no vistu olām. Tiesa, paipalu olās ir mazāk holesterīna nekā vistu dējumā – 75 mg, taču tā kā tās ir apmēram trīsreiz mazākas, apēdot 2–3 oliņas, uzņemtais holesterīna daudzums būs līdzīgs.

Viņa norāda, ka veseliem cilvēkiem diennaktī pieļaujamā holesterīna deva ir 300 mg, tātad – ne vairāk kā viena vistas ola. Sirds un asinsvadu, kā arī cukura diabēta slimniekiem norma ir mazāka – 200 mg holesterīna, kas nozīmē, ka arī drīkst apēst vienu olu dienā.

Smagas slimības gadījumā gan ēdienkartē nevajadzētu iekļaut vairāk par 3–4 olām nedēļā.

Turklāt nedrīkst aizmirst, ka olas ietilpst arī majonēzē, kotletēs, cepumos un citos ēdienos.

Mediķi vēl nesen atzinuši, ka nebūtu vēlams ēst vairāk par divām olām nedēļā, taču jaunākie pētījumi liecina – regulāra olu ēšana ne tikai nepalielina sirds un asinsvadu slimību risku, bet pat samazina, jo tajās ir daudz lecitīna (5,5 reizes vairāk nekā holesterīna), kā arī augsta blīvuma jeb labais holesterīns, kas aizkavē zema blīvuma jeb sliktā holesterīna nogulsnēšanos uz asinsvadu sieniņām.

Dzintra Bankova iesaka atcerēties, ka cilvēka organisms sastāv galvenokārt no ūdens, un salīdzina to ar ūdens maisu. Nedrīkst aizmirst – lai būtu laba veselība, šis maiss ir jākrata, proti, nepieciešams nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, kā arī ievērot citus ārsta ieteikumus. Paipalu olas ir ieteicamas, taču tās nevajadzētu uzskatīt par brīnumlīdzekli pret augstu holesterīna līmeni.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.