Palmu augļi, no kuriem iegūst eļļu
Palmu augļi, no kuriem iegūst eļļu
Foto – AFP/LETA

No kuras palmu eļļas sastāvā visvairāk jāizvairās, skaidro uztura speciāliste 0

Nesen biju pie ārsta, kurš brīdināja – ja ēdīšot produktus, kuriem pievienota palmu eļļa, asinsvadi aizsērēšot un būšot jānoņem kāja. Kā no tās izvairīties, ja gandrīz uz katra produkta etiķetes rakstīts: “Sastāvā palmu eļļa”? Jānis Madonas novadā

Reklāma
Reklāma
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Kokteilis
Vārdu maģija: ko par tevi atklāj burtu skaits tavā vārdā
Lasīt citas ziņas

Atbild uztura speciāliste Lizete Māldere: “Palmu eļļa patiešām mūsdienās tiek ļoti plaši izmantota industriāli ražotajos pārtikas produktos, tādēļ no tās izvairīties būs ļoti grūti. Svarīgi pievērst uzmanību tam, kāda veida palmu eļļa pievienota produktam – daļēji hidrogenēta vai tie ir vienkārši palmu tauki.

Palmu eļļas pamatā ir piesātinātie tauki, kā arī omega-9 un omega-6 tauk­skābes. Šāda veida tauki nav slikti, taču jāatceras, ka labas veselības pamatā ir mērenība. Tādēļ arī ar šāda veida palmu eļļu gatavoti pārtikas produkti uzturā jālieto tikai šad tad. Taču, ja pārtikas produkta marķējumā minēts, ka tā sastāvā ir daļēji hidrogenēta palmu eļļa, taukskābes vai margarīns, jāapzinās, ka zem tā var slēpties transtaukskābes, kas būtiski maina tauku vielmaiņu organismā, zema blīvuma jeb sliktā holesterīna līmeni asinīs un spēj negatīvi ietekmēt kopējo sirds asinsvadu sistēmas veselību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vispareizāk būtu pēc iespējas biežāk ēdienu gatavot pašiem – no labām un vērtīgām, rūpnieciski nepārstrādātām sastāvdaļām un retāk izvēlēties jau gatavus, industriāli ražotus produktus, kuru sastāvā dominē dažādas pārtikas piedevas, liels daudzums cukura, sāls un transtauk­skābes.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.