Foto – Shutterstock

Apēst 20 olu dzeltenumus!? Jeb – kā un kāpēc pietiekami uzņemt D vitamīnu 0

Kas notiek, ja organismā pietrūkst D vitamīna? SARMĪTE GREITĀNE SIGULDAS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

“Veselības centra 4” endokrinoloģe Renāte Helda atgādina, ka ilgu laiku uzskatīja: D vitamīns ir svarīgs zīdaiņa vecumā – tā deficīts rada kaulu mineralizācijas traucējumus jeb rahītu un kaulu atmiekšķēšanos jeb osteomalāciju. Šī uzturviela līdz ar fosforu un kalciju nodrošina zobu veselību. Pieaugušajiem D vitamīna trūkums liecina par kalcija nepietiekamu uzsūkšanos jeb malabsorbciju. Mūsdienās klāt nācis fakts, ka šā vitamīna deficīts rada arī osteoporozi un pat veicina vēzi. Klīnisko pētījumu un laboratorijas pārbaužu dati rāda, ka augsts D vitamīna līmenis organismā ir svarīgs saaukstēšanās un gripas profilaksē, turklāt tas regulē šūnu dalīšanos un augšanu, normalizē muskuļu funkciju.

D vitamīns sintezējas ādā saules staru ietekmē. Ja ir atklāti aptuveni 30–40% ādas virsmas, vitamīna sintēzei pietiek ar 10–30 minūtēm dienā. Pēc šā laika vitamīna ražošana apstājas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mūsu klimata apstākļos vērtīgās vielas līmenis pazeminās rudenī, un ziemas beigās lielai daļai Baltijas valstu iedzīvotāju D vitamīna trūkst. Latvijā 2014. gadā veiktā pētījumā konstatēts, ka 89% cilvēku vitamīna koncentrācija bija nepietiekama ziemā un pat vasarā 87% tā nesasniedza normu.

D vitamīns spēj uzkrāties organisma taukaudos. No šīm rezervēm organisms paņem nepieciešamo daudzumu, lai nodrošinātu dažādu funkciju norisi. Tomēr krājumi, ja tos pastāvīgi nepapildina, izbeidzas aptuveni 60 dienu laikā.

! D vitamīna koncentrāciju pienācīgā līmenī palīdz uzturēt aptiekā nopērkami preparāti, jo ar uzturu, ja ēd arī treknās zivis, uzņemam tikai aptuveni 10% no nepieciešamā daudzuma. Optimālai devai ik dienu vajadzētu apēst krietnu porciju svaiga laša un vēl 20 olu dzeltenumu. Šāds pārtikas daudzums nav pa spēkam, turklāt – dārgi, jo vajadzīgas vēl citas uzturvielas. Taču arī saulē jāuzturas ar mēru, jo pārspīlējumi izraisa apdegumus un palielina ādas vēža risku. Sauļošanās krēms D vitamīna sintēzi bloķē par 95%, tāpēc tas ir obligāts pēc saulē pavadītām 10–30 minūtēm.

! D vitamīna līmeni var noskaidrot, nododot asinsanalīzi no vēnas. Minimālajai pieņemamajai koncentrācijai jābūt ne mazāk kā 30 ng/ml, taču vislabāk, ja visu gadu tas ir 40–70 ng/ml. Šāda koncentrācija aktivizē ķermeņa aizsardzības mehānismus un stiprina imunitāti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.