Foto – Shutterstock

* 2

Ietekmē arī farmācijas bizness. No reklāmām pacients uzzina ierobežotu informācijas daudzumu – zāļu nosaukumu un slimību, kam tās paredzētas. Reklāmas likums nosaka, ka jānorāda arī lietošanas instrukcijas, bet bieži vien tās ir smalkiem burtiem, nepamanāmas. Taču jāatceras – vienas un tās pašas zāles nav piemērojamas visiem pacientiem.

Reklāma
Reklāma

*

Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Nepareizi izvēlētai terapijai iespējamas dažādas blaknes. Tāpēc jāpārzina savas alerģijas un citas potenciālās organisma reakcijas, jāprot nosaukt lietotos medikamentus. Ja to neizdodas paturēt galvā, jāuzraksta uz lapiņas un jāieliek, piemēram, makā. Tad šī informācija, dodoties ārpus mājas, būs vienmēr pa rokai. Tā noder sarunā ar farmaceitu un arī palīdz neatliekamās situācijās, piemēram, ja zaudēta samaņa.

*

Slimnieks nodara sev pāri, neapzinoties vairāku preparātu mijiedarbību. Atsevišķas zāles pastiprina otru zāļu darbību vai, tieši pretēji, to neitralizē. Piemēram, paracetamols nomāc atkrēpošanas līdzekli acetilcisteīnu, tāpēc, lietojot tos vienlaikus, netiks panākts vēlamais efekts.

*

CITI ŠOBRĪD LASA

Cilvēks bez papildu zināšanām nesaprot arī pārtikas un zāļu mijiedarbību. Spilgts piemērs ir greipfrūtu sula, kas kontrindicējama jebkuru medikamentu lietošanas gadījumā. Slimošanas laikā ir pierasts lietot citrusaugļus, taču greipfrūti strauji noārda preparātus, liekot tiem zaudēt savas ārstnieciskās īpašības. Biežs ienaidnieks zālēm ir arī piens, kurā esošais kalcijs uzsūc medikamentu un savstarpējas reakcijas rezultātā var izraisīt vemšanu. Lai izvairītos no blaknēm, rūpīgi jāizlasa zālēm pievienotā instrukcija. Ja rodas neskaidrības, jājautā padoms farmaceitam.

*

Reizēm cilvēki, labu gribēdami, dodas uz vairākām aptiekām un katrā iegādājas ieteiktās zāles. Ja noklusē, ka viena kastīte jau kaut kur iegādāta, pastāv pārdozēšanas risks. Ir vairāki medikamenti ar vienādu sastāvu un iedarbību, kuriem atšķiras vien ražotājs un nosaukums. Nopērkot it kā dažādas zāles, iznāk, ka patiesībā paralēli dubultā tiek lietoti vienādi medikamenti.

*

Pacients nevar zināt, kādas konsistences līdzekļus izvēlēties, piemēram, noderīgākas būtu zāles šķidrā veidā, taču viņš dzer tabletes. Šķidrie medikamenti vienmēr uzsūcas ātrāk nekā perorāli lietotie, bet tie nav piemēroti visiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.