
Pasmaržo, paklauvē un pievērs uzmanību kātiņam! Padomi, kā izvēlēties vissaldāko un visgaršīgāko meloni vai arbūzu 0
Arbūzi un melones ir gardi, sulīgi un bagāti ar vitamīniem. Taču, lai iepirkšanās nekļūtu par vilšanos, svarīgi zināt, kā pareizi izvēlēties šos augļus. Šeit ir noderīgi padomi, kas palīdzēs izvēlēties patiesi gardu un nogatavojušos arbūzu un meloni.
Kā saprast, ka arbūzs ir gatavs un salds?
Izvēloties arbūzu, pirmais, kam jāpievērš uzmanība, ir tā miza. Tā nedrīkst būt pārāk spīdīga vai gluda – šāda virsma norāda uz to, ka arbūzs vēl nav nobriedis un ticis novākts pārāk agri. Nogatavojies arbūzs būs ar matētu mizu, kurai ir izteikts raksts, un tai nevajadzētu būt bojātai vai ar redzamām plaisām, iespiedumiem vai mīkstām vietām. Arbūza formai jābūt simetriskai, ne pārāk garenai vai ieliektai – dažkārt dīvainas formas var nozīmēt, ka auglis nav vienmērīgi attīstījies vai cietis no mitruma trūkuma augšanas laikā. Īpaši svarīgs rādītājs ir vieta, kur arbūzs gulējis uz zemes – tā sauktais “zemes plankums”. Ja tas ir bālgans vai gandrīz balts, tad auglis, visticamāk, ir novākts pārāk agri un nav paspējis saulē pilnībā nogatavoties. Ideāli, ja šis plankums ir spilgti dzeltens vai pat viegli oranžīgs – tas liecina, ka arbūzs ir nogatavojies dabiskos apstākļos un gatavs ēšanai.
Labs paņēmiens, kā pārbaudīt arbūza gatavību, ir paklauvēšana. Ja, piesitot ar plaukstu vai pirkstu, dzirdama dobja skaņa, tas parasti liecina par sulīgu, nogatavojušos augli. Savukārt, ja skaņa ir tukša, tad arbūzs var būt gan vēl nenogatavojies, gan arī jau pārgatavojies un zaudējis svaigumu. Vēl viens svarīgs elements, ko daudzi aizmirst pārbaudīt, ir kātiņš. Nogatavojies arbūzs būs ar sausu, brūnu kātiņu – tas norāda, ka auglis ir pilnībā nobriedis un noplūkts savlaicīgi. Ja kātiņš ir zaļš, mīksts vai elastīgs, tad auglis ticis novākts pārāk agri un iespējams, ka garša būs vājāka.
Kā izvēlēties visgardāko un vissulīgāko meloni?
Melones izvēle savukārt balstās uz citiem maņu vērojumiem, jo šis auglis nogatavojoties maina ne tikai krāsu, bet arī smaržu. Laba, gatava melone vienmēr smaržos saldi un izteikti, pat tad, ja tā nav pārgriezta, īpaši tās apakšējā daļā, kur reiz bijis zieds. Ja melone nesmaržo vispār, iespējams, tā vēl nav gatava. Taču jābūt uzmanīgam arī ar pārmērīgi spēcīgu smaržu – ja aromāts kļūst pārāk intensīvs vai sāk nedaudz līdzināties rūgtumam, tas var norādīt uz to, ka auglis jau sāk bojāties. Mizu vajadzētu rūpīgi aplūkot – tai jābūt vienmērīgā, dzeltenīgi oranžā vai bēšīgā tonī (atkarībā no šķirnes), bez zaļiem plankumiem, iegriezumiem vai mīkstiem iedobumiem. Ja uz mizas parādījušās plaisas vai auglis ir vietām pārāk mīksts, tas vairs nebūs piemērots ēšanai.
Tāpat vērts pievērst uzmanību arī kātiņam – ja tas ir sauss un viegli atdalāms, melone ir nobriedusi. Zaļš un stingrs kātiņš norāda, ka auglis vēl nav sasniedzis savu gatavību
Tāpēc, izvēloties šos vasaras kārumus, svarīgi ir nepaļauties tikai uz ārējo izskatu vai smaržu vien. Arbūza un melones izvēle ir kā neliela māksla, kurā jāieklausās visās maņās – redzē, taustē, dzirdē un ožā. Kad šie elementi saskan, vari būt drošs, ka būsi izvēlējies patiesi saldu, sulīgu un vasarīgu baudījumu, ko būs prieks dalīt gan ar ģimeni, gan draugiem.