Foto-Shutterstock

Praktiski padomi talciniekiem un talkas saimniekiem 0

Ja neesi kaimiņš vai palīgs tepat no tuvākās apkārtnes, bet dodies palīdzēt no attālākas vietas un paredzama nakšņošana talkas vietā, pārbaudi, vai līdzi paņemts mobilais telefons un tā lādētājs, fotoaparāts (ja tāds tiek ņemts), citas nepieciešamās lietas (rotaļlietas un citas lietas, kas vajadzīgas līdzi braucošajiem bērniem, peldkostīms – ja nu iekurinās pirtiņu, inventārs sporta nodarbēm, varbūt kādam – zāles utt.).

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

Apģērbs un apavi jāizvēlas atbilstoši veicamajiem darbiem; tādam, ko nav žēl sasmērēt, un jānoskaidro, ar ko nodrošinās saimnieks. Varbūt darba cimdus un gumijas zābakus līdzi nevajadzēs ņemt. Ja laika prognozes ir “aizdomīgas”, nodrošinies ar apģērbu, kas piemērots lietus apstākļiem un ar siltākām drēbēm.

Saimniekam jāapdomā rezerves variants (piemēram, kartupeļu šķirošana) – ar ko nodarbinās talciniekus, ja iecerētos darbus uz lauka izjauks laika apstākļi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja uz talku paņemti līdzi bērni, jāparūpējas par viņu drošību un pieskatīšanu.

Ja lauku sētā ir mājdzīvnieki, talcinieki jābrīdina par to ieradumiem, lai bērni negūtu traumas vai pēc vakariņām kāds talcinieks nedotos sadzert tubrālības ar sugas bulli.

Pēc lieliem darbiem – lielas lustes

Kad saimnieka uzdotie darbi padarīti, var sākties tā daļa, varbūt tikai kuras dēļ arī visi ieradušies, proti, vakariņas un citādas lustes ar dziedāšanu un dancošanu. Saimnieces var izpausties pēc savām iespējām un vēlmēm. Var visu sagatavot jau iepriekš vai arī talkas dienā norīkot pie darba tās talcinieces vai talciniekus, par kuriem zināms, ka vislabākais viņu ieguldījums būs gardas maltītes pagatavošana. Inita Linde: “Iepriekšējā vakarā visi lielumi (kūkas saceptas, saldais uztaisīts, salāti sagriezti, gaļa pusgatavota) sadarīti, tad tik atliek stundu pirms talkas beigām kādu sievišķi un palīgu aizsūtīt mājās, lai visu pabeidz.”

Ja talcinieki ieradušies no tālienes, pēc garā ceļa viņus var pacienāt ar kafiju un sviestmaizēm, plātsmaizēm vai ko citu no saimnieces “firmas” ēdieniem. Ja tas ir lietderīgi, var apsvērt talcinieku pacienāšanu darba pārtraukumā. Ja talkas vieta atrodas patālāk no mājas, līdz jāpaņem kāds atspirdzinošs dzēriens.

Pusdienām derēs zupas katls uz ugunskura, vārīti kartupeļi ar kotleti, desiņām vai karbonādi, sautēti kāposti, gaļas plates (mini kotletītes, veltnīši, ruletes šķēlēs utt.), dārzeņu plates (gurķi, tomāti, burkāni, puķukāposti, brokoļi, paprika u.c.) ar dažādām mērcēm, siera plates, svaigie salāti, gaļas salāti dūšas piesiešanai, siļķe kažokā, speķa pīrādziņi, siera standziņas u. tml. mīklas izstrādājumi, augļi. Saldajā – ogu ķīselis ar bubertu vai mannā putru, biezpiena krēmu.

Reklāma
Reklāma

Ja pēc talkas darbiem kādam vēl būs vēlēšanās stāvēt pie grila, var gatavot šašliku, cept desiņas u.tml.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.