Docente Dace Zavadska piebilst, ka ikviens no mums savā dzīvē var nonākt saskarē ar baktērijām un vīrusiem, par to pat nenojaušot. Ar HPV sastopas lielākoties dzimumceļā, taču nav obligāti jābūt dzimumattiecībām, piemēram, pie šā vīrusa var tikt, ja puisis ar meiteni atrodas gultā, bet seksa viņiem nav. 0


“Maldīgi ir uzskatīt, ka, seksa laikā lietojot prezervatīvu, no inficēšanās ar HPV izdosies izvairīties,” par izsargāšanās efektivitāti teic daktere. “Var inficēties, ādai saskaroties ar cita cilvēka ādu, ādas un gļotādas saskares ceļā, dzimumattiecību, kā arī dzemdību laikā, mazulim slīdot pa inficētas mātes dzimumceļiem. Vīruss ādu vai gļotādu inficē caur mikrotraumu un tad iesēžas ar visu savu ģenētisko viltību ādas dziļākajos slāņos. Tur tas turpina vairoties, inficējot visas apkārtējās šūnas.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Peru valdība oficiāli klasificējusi transpersonas un nebinārās personas kā “garīgi slimas”
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Lasīt citas ziņas

Ja jau teju vai katrs var inficēties, kāpēc ne visi saslimst ar audzējiem? “Vairākums cilvēku paši tiek galā ar vīrusu. Tas atkarīgs no vides un vīrusa īpatnībām,” atbild Dace Zavadska. “Tomēr kādai daļai vīruss ieperināsies ķermenī, un tad sāksies vēža attīstības ceļš. Kurš no scenārijiem kuram attīstīsies, nav iespējams iepriekš pateikt, tā ir kā krievu rulete. Katrā ziņā ir neapstrīdami: ja neko preventīvi nedarām, tas var maksāt dzīvību.”

Foto – Shutterstock

Trīs veidu vakcīnas

CITI ŠOBRĪD LASA

Mūsdienās ir pieejamas vakcīnas, kas ļauj novērst inficēšanos ar HPV, līdz ar to saslimšanu vismaz ar dažu veidu audzējiem. Dace Zavadska piebilst, ka runa nav tikai par valsts apmaksāto vakcīnu pret dzemdes kakla vēzi meitenēm. Ja vien vecāku materiālais stāvoklis ļauj, vakcīnu pret dažādiem HPV tipiem var saņemt arī puiši, patiesībā līdz 55 gadu vecumam var vakcinēties ikviens. Pat ja kāds vīrusa tips organismā jau būs ieperinājies, vakcīna aizsargās no pārējiem, kas var veicināt dažādu onkoloģisko slimību, dzimumorgānu kārpu un citu problēmu rašanos.

Pašlaik pasaulē pieejamas trīs veidu vakcīnas – pret diviem, četriem un deviņiem HPV tipiem. Jo vairāk tipu ietverti vakcīnā, jo plašāka aizsardzība tiek nodrošināta vakcinētajam. Kopš 2010. gada mūsu valstī meitenes, sākot no 12 gadiem, bez maksas var vakcinēties pret divu tipu vīrusiem – būtiskākajiem dzemdes kakla vēža izraisītājiem. Taču ikviena meitene vai sieviete (vēlams 9–26 gadu vecumā, bet var arī vēlāk, tomēr vislabāk pirms dzimumattiecību uzsākšanas) var izvēlēties arī plašākas aizsardzības vakcīnu pret deviņu tipu vīrusiem. Ja kāda jau ir potēta pret dzemdes kakla vēzi valsts programmas ietvaros, papildus var saņemt deviņvērtīgo vakcīnu, tiesa, par maksu.

Arī vīriešiem

“Vakcīna pret HPV ieteicama arī puišiem un vīriešiem, vēlams līdz 26 gadu vecumam,” uzskata ārste. “Tā iespaidos vīrusa izraisītus vīrieša dzimumorgānu, kā arī kakla un galvas audzējus. Vakcīna būs ieguvums pašam vīrietim un viņa draudzenei – ar deviņu veidu vīrusiem viņš nevarēs inficēt savu partneri, tātad pasargās arī nākamos bērnus.” Dace Zavadska piebilst, ka daudzu attīstīto valstu nacionālajos vakcinācijas kalendāros bezmaksas vakcīna ietverta arī zēniem un jauniem vīriešiem.

Latvijā deviņvērtīgā HPV vakcīna nav valsts apmaksāta, un tā ir dārga – vienas devas cena ir aptuveni 130 eiro, tāpēc pieejama galvenokārt turīgiem cilvēkiem. Gan sievietēm, gan vīriešiem līdz 15 gadu vecumam nepieciešamas divas vakcīnas devas, bet lielākā vecumā – trīs. Ja jāsaņem divas devas, starplaikam starp tām jābūt sešiem mēnešiem, bet, ja trīs – starp pirmo un otro vakcinācijas reizi ir 1–2 mēneši, bet pēdējā deva jāsaņem sešus mēnešus pēc otrās.

Daudzus uztrauc tas, ka vakcīna var veicināt dažādas saslimšanas un blaknes. Daktere mierina – vakcīna pret HVP, tāpat kā pote pret ērču encefalītu un lielākā daļa pārējo moderno vakcīnu, ir nedzīva, proti, tajā nav novājināta vīrusa, kā pieņemts uzskatīt. Taču, tā kā šī ir dārga un pašlaik vēl mazzināma vakcīna, vakcinācijas kabinetos tā, iespējams, var nebūt pieejama pēc pirmā pieprasījuma. Pasūtot dažu dienu laikā tā tiks piegādāta.

Reklāma
Reklāma
“Tiem, kuri var atļauties, iesaku nodrošināt savus bērnus un sevi ar šīm vakcīnām, lai pasargātu no smagām un nereti letālām saslimšanām, kāds ir vēzis,” uzsver ārste Dace Zavadska. “Es ierosinu uz to palūkoties kā uz veselības apdrošināšanu mūža garumā. Jā, tā ir liela summa, bet, ja salīdzina, piemēram, kādas summas katru gadu tērē, braucot ar mašīnu un maksājot par apdrošināšanu… Vakcīna ir veselība un vēža profilakse!”
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.