Sienam sieru un darām alu 13

Tie abi ir galvenie vasaras saulgriežu svētku maltītes ēdieni. Siers ir sievišķais ēdiens, jo sieviešu pārziņā ir govju slaukšana un siera gatavošana, bet alus – vīrišķais, jo vīri apstrādā laukus, sēj miežus un tos novāc.

Reklāma
Reklāma

Lecam pāri Jāņu ugunskuram

Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas
Foto – Shutterstock

Saulei rietot, jāiekur ugunskurs, kam jādeg līdz pat rītausmai. Uguns simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu. Dedzinot ugunskuru, tiek atvērti vārti uz debesīm, virszemi un pazemi. Tad esam vienkopus ar senču gariem un ar dievībām – Dievu, Laimu un Māru.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mūsdienās populāri ugunsvietas pamatni izklāt ar papardēm, bet virs tām likt pērnos Jāņu vainagus. Vainagu dedzināšana nozīmē atbrīvošanos no vecā, savukārt paparžu izklāšana simbolizē saskarsmi ar viņsauli jeb pazemi.

Papardes aug zemās, mitrās un ēnainās vietās, tāpēc izveidojies priekšstats, ka šis augs ir saistīts ar citu pasauli – ar viņsauli. Papardes paklājot zem ugunskura, uzskata, ka tie ir vārti uz citu pasauli. Tādējādi ugunskurs iegūst sakrālu nozīmi – tas savieno pasaules.

Jaunie un drosmīgākie lec pāri ugunskuram. Tādējādi simboliski ielecam jaunā pasaulē. Ugunij tiek piedēvēta šķīstīšanās un attīrīšanās funkcija. Lecot pāri ugunskuram, vienu brīdi atrodamies šajā pusē, tātad vecajā pasaulē, tad paceļamies gaisā un kādu brīdi esam virs uguns, tātad notiek šķīstīšanās, un tad piezemējamies jeb ielecam jaunā pasaulē.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.