Aplīgojam kaimiņus 13

Līgotājiem jāiet pie saviem kaimiņiem, tie jāaplīgo un jāapmētā ar jāņuzālēm. Tā ir saskarsmes maģija. Šādas izdarības zāļu spēku nodod cilvēkiem. Aplīgojot notiek sava veida enerģijas apmaiņa. Līgotājiem jāiet pie kaimiņiem ar pašu saplūktu jāņuzāļu klēpjiem. Jāņuzāles burtiski jāmet pa gaisu, lai tās krīt gan uz mājas saimniekiem, gan mājā, kūtī, dārzā un pat uz bišu stropiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Lasīt citas ziņas

Pētnieki šo rituālu dēvē par kontagiozo maģiju, tas ir, ziedošās dabas spēks tiek pārnests uz cilvēka vidi, lai tā būtu spēcīga un enerģētiski stipra.

Vārtāmies rīta rasā un peldamies

Foto – Shutterstock
CITI ŠOBRĪD LASA

Austot saulei, sievietes (vīri un bērni ne!) dodas uz pļavu vārtīties rīta rasā. Tā simbolizē vīrišķo auglības substanci. Nonākot saskarē ar šo substanci simbolizējošo rasu, sieviete atjaunojas, kļūst skaistāka un spēcīgāka. Protams, šajā rituālā svarīga loma ir arī auglības momentam.

Pēc ugunsrata dedzināšanas jāiet peldēties. Šo rituālu parasti veic vēlā nakts stundā. Tas vairo cilvēka skaistumu un veselību.

Meklējam papardes ziedu

Foto-Zanda Birze

Šis augs spēj vairoties nevis ar ziediem, bet ar sporām vai sakneņiem. Tāpēc tas, tāpat kā htoniskie dzīvnieki (krupis, čūska, ķirzaka un varde), iemieso priekšstatus par auglību, atdzimšanu un arī mirušo valstību. Paparde ir kaut kas savādāks, tai piemīt mistisks sevis turpināšanas veids. Līdzīgi tas ir ar papardes zieda meklēšanu, kura patiesībā nav. Mēs gribam sasniegt to, kā materiālajā pasaulē nemaz nav.

Fiziski papardes zieda meklēšana ir saistīta ar vīrieša un sievietes saskarsmi erotiskā vai seksuālā līmenī, bet garīgā līmenī tas nav jāuztver kā vienkāršs izklaides tusiņš, saka folklorists. Vasaras saulgriežu naktī tas vairāk ir sakrāls notikums, kas liek tiekties uz kaut ko aug­stāku, kas neeksistē tepat apkārt.

Var arī meditēt

Foto – LETA

Ir cilvēki, kas vasaras saulgriežu naktī nevēlas daudz ļaužu apkārt, bet šos gadskārtu svētkus piedzīvo kā individuālu meditāciju. Tad var aizdegt sveces, kas simboliski būtu Jāņu ugunskurs. Ja gribas meditēt un izjust vienatnību, neviens to nevar liegt. Turklāt simtiem cilvēku lielā pulkā Jāņu rituālus ir pat grūtāk veikt nekā nelielā pulciņā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.