3. Gribu ārstēties ar augiem 0


Tauksakne, ingvers, zemestauki ir tikai daži augu valsts līdzekļi, kam piedēvē pretvēža īpašības un ko pacienti lieto veselības stiprināšanai. “Ja cilvēkiem kādas tējas palīdz nomierināties un labāk iemigt – lūdzu! Bet iedomāties, ka tējas ārstē vēzi, ir pārspīlēti,” spriež Dace Baltiņa. “Cilvēks ķeras pie katra salmiņa un, ja dzird, ka citi lieto tauksakni, mēģina arī to. Ja tauksakne patiešām būtu tāds brīnums, nevajadzētu ne vēža zāles, ne ķīmijterapiju, ne operācijas – visi dzertu tikai tauksakni!” Pēc ārstes teiktā, tamlīdzīgi līdzekļi iedarbojas drīzāk kā psihoterapija: sak, es lietoju tauksakni, tātad daru kaut ko savas veselības labā, ar mani viss būs kārtībā. Tas pierāda, cik svarīga vēža pacientiem ir psihoemocionālā palīdzība.

Reklāma
Reklāma

4. Gribu iet pie homeopāta

Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO, VIDEO. “Tu esi mūsu uzvara!” Dons ierindojas 16. vietā, uzvaras laurus Eirovīzijā plūc Šveices pārstāvis Nemo 107
Kokteilis
VIDEO. Eirovīzijas uzvarētājs Nemo pāris minūtes pēc triumfa saplēš savu stikla mikrofonu 2
Lasīt citas ziņas

Daudzi pacienti interesējas arī par homeopātiju. “Es visiem atbildu pozitīvi – lūdzu!” saka onkoloģe un piebilst, ka ir kategoriska pret ideju šo ārstēšanas metodi izmantot operācijas, ķīmijterapijas vai staru terapijas vietā. “Neesmu gan saskārusies, ka kāds homeopāts teiktu – operāciju nē, ķīmiju un starus – arī nē, tikai manas pilītes.” Starp terapijas kursiem, pēc terapijas pabeigšanas – kāpēc ne! Dace Baltiņa pamato, ka atbalsta šīs metodes izmantošanu lielākoties divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, homeopātam rūp pacients kā veselums, nevis tikai konkrētā diagnoze. “Homeopāts ar pacientu runā stundu. Izzina viņu, mēģina uztaustīt sāpīgo punktu. Vizīte pie onkologa ilgst 10–15 minūšu.” Otrkārt, ārste uzskata, ka homeopātiskajiem līdzekļiem piemīt ne tikai placebo efekts – viņa personīgi pārliecinājusies, cik labi tie iedarbojas uz maziem bērniem, kuru ticība vai neticība terapijas iedarbīgumam nav izšķirīga. “Ja cilvēki apgalvo, ka homeopātiskās zāles palīdz labāk justies, izgulēties, saglabāt mieru, just sevī spēku un interesi, tas ir tikai apsveicami! Tad var paspiest roku homeopātam, kurš ir mūsu kolēģis un kura galvenais mērķis, tāpat kā citiem ārstiem, ir, lai pacients justos labi.”

Homeopātijai nav galvenā un izšķirīgā loma vēža ārstēšanā, tā ir tikai palīgterapija tāpat kā kustības vai diēta, taču visas metodes kopumā palīdz tuvoties mērķim – pacienta labsajūtai. Tieši šāds nolūks bija homeopātijas iespēju vērtēšanai veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plāna projektā onkoloģijas jomā 2017.–2020. gadam. Tas sabiedrībā izraisīja vētrainu reakciju, turklāt tieši no onkologu puses. “Piedalījos šajā sēdē. Tas bija normāls piedāvājums. Netika prasīti nekādi papildu līdzekļi. Ideja bija standartizēt praksi, kuros gadījumos homeopātija varētu palīdzēt, proti, kurās situācijās pacientiem ieteikt vērsties pie homeopāta,” paskaidro ārste. “Man ir ļoti daudz pacientu, kuri iet pie homeopāta, bet, baidīdamies no nosodījuma, nevienam par to nestāsta. Mana nostāja ir tāda – ja tas palīdz, viss ir kārtībā. Ja arī slimība turpina attīstīties, tajā nevar vainot homeopātijas nespēcību. Diemžēl pašlaik vēl nav nevienas metodes, kas vēzi izārstētu ar garantiju, inovatīvos medikamentus ieskaitot.”
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.