Foto – Shutterstock

Apdraud arī veselos 2

Visvairāk no pelējuma jāuzmanās zīdaiņiem, bērniem, grūtniecēm, vecāka gadagājuma cilvēkiem ar hroniskām slimībām, personām ar novājinātu imunitāti un elpošanas problēmām. Tomēr jebkuram cilvēkam, kurš ilgstoši uzturas lielas sēņu koncentrācijas tuvumā, kaut kādā brīdī var rasties pelējuma nepanesība jeb alerģija pret pelējumu.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā
Lasīt citas ziņas

Liels pelējuma daudzums ir nepārtraukts uzbrukums imunitātei. Reizēm cilvēks jūtas noguris vai pazeminās organisma aizsargspējas. Kādā brīdī dabiskās rezerves beidzas, un tad iespējams gūt pat tādu slimību kā sēnīšu pneimonija, kas ir bīstama dzīvībai.

“Dažas no pelējuma sēņu sugām izdala mikotoksīnus, kas ir gana indīgi cilvēka organismam,” brīdina Ivars Vanadziņš. “Tomēr, ja uz sienas biezā kārtā aug sēnes, neatmaksājas pētīt, vai tā ir indīga sēņu suga vai ne. Jebkurā gadījumā jātiek no tām vaļā. Jārada apstākļi, kuros tām nepatīk augt. Citādi atbrīvoties no pelējuma nebūs iespējams. Nevajadzētu paļauties uz pelējuma iznīdēšanu ar dažādiem preparātiem, piemēram, ar hloru. Tie iedarbojas, bet tikai noteiktu laiku. Ja telpa ir mitra, pelējums pēc neilga laika atjaunosies.”

Kā tikt vaļā no sēnēm

CITI ŠOBRĪD LASA
“Protams, pelējumu no sienas var nokasīt, bet pēc kāda laika tas atkal savairosies. Dažkārt sēnes ir saaugušas tik lielā koncentrācijā, ka jāizjauc pat konstrukcijas, bet arī tad pelējums var atgriezties,” stāsta speciālists. “Vienīgais veids, kā novērst pelējumu, – veidot sēnēm nelabvēlīgus apstākļus, proti, novērst mitrumu. Ir milzum daudz nepareizi nosiltinātu ēku, kur nav ierīkota ventilācija, – skolas, bērnudārzi, slimnīcas, darba vide un dzīvojamās mājas.” Līdz ar to pelējuma problēma kļūst aizvien aktuālāka un jārīkojas, lai sēnēm tīkamos apstākļus novērstu jau tad, kad tiek plānota ēku siltināšana.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.