Foto – Matīss Markovskis

Vēl vairāk nekā ronis 0


“Man nereti vaicā: vai tad Vima sekotāji ir kas citāds nekā sen zināmie roņi jeb ziemas peldētāji? Tiešām esam no viena plauktiņa. Nesen pat kopā piedzīvojām ziemas peldes rekordu Bābelītes ezerā. Tomēr ir arī atšķirības,” uzsver Māris.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Viņš smejas, ka ikviens, kurš apguvis Vima Hofa metodi, jau ir ronis. Savukārt, ja ronis apgūst kaut vai dažus metodes elementus, gūst papildu labumu veselībai un labsajūtai.

Ronim vissvarīgākais ir norūdīšanās efekts, ķermeņa fiziska trenēšana. Darbojoties pēc Vima metodes, akcentē pozitīvas pārmaiņas ne tikai fiziskajā veselībā. Vairojas koncentrēšanās spējas, stresa noturība, rodas pozitīvāka attieksme pret dzīvi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Turklāt ieteiktos vingrojumus, piemēram, elpošanu vai līdzsvara noturēšanu, var izmantot ikdienā. Vēl svarīgi tas, ka elpošanas vingrojumu efekts saglabājas ilgāku laiku, vari būt enerģisks pat visu dienu.

Ar motorzāģi uz ezeru

Pirms diviem gadiem oktobrī Māris pirmoreiz izmēģināja sēdēt ledusvannā. Gribēja pārbaudīt, kā darbojas tas, ko bija iemācījies.
“Āra vannā salēju akas ūdeni. Turpat sametu 40 kilogramu ledus, ko biju nopircis. Izpildīju dažus vingrojumus un kāpu iekšā. Pirmā sajūta – šoks! Pareizi elpojot, nomierinājos. Pēc mirkļa jutu, ka ķermenis atsāk darboties. Kājās un rokās gan vēl jutu aukstumu, šur tur skrēja tirpas. Kad sākās drebuļi, kāpu laukā – tas ir signāls, ka pietiek. Biju nosēdējis pusotras minūtes. Āķis bija lūpā! Sāku peldēties biežāk, katru reizi jutos arvien labāk,” atceras Māris.

Pagājušā gada 24. janvārī viņš sasniedza savu pirmo rekordu – 11 minūtes pavadīja āliņģī. Tam gatavojās laikus, veica elpošanas, stiepšanās un līdzsvara vingrojumus, apmeklēja jogas nodarbības, aptuveni mēnesi trenējās vairāk nekā parasti.

Ledus bija 30 centimetru biezs, tātad izaicinājums bija jau tas vien, kā tikt pie āliņģa.

“Man līdzi bija uzticamais palīgs cirvītis un viņa jaunais draugs – motorzāģis. Kad āliņģis bija gatavs, noturēju sevi miera stāvoklī un ielīdu ūdenī. Lai spētu kādu laiku palikt ūdenī, kura temperatūra ir ap nulli, svarīgi ir fokusēties, koncentrēties uz savu asinsriti, tās sasildīšanu. Citādi jau pēc minūtes kļūtu neciešami auksts. Izmantoju arī vizualizāciju – iedomājos, ka esmu krāsns tuvumā un ar katru elpas vilcienu ievelku sevī dzīvās uguns siltumu.

Iespējams, būtu āliņģī sēdējis vēl kādu minūti, bet draudzenei kļuva auksti. Viņa stāvēja malā un iemūžināja rekordu. Pats galvenais – pēc tam bija daudz vairāk spēka, aptuveni mēnesi darbojos aktīvāk nekā ierasti.”

Māris turpināja sevi izaicināt aukstuma priekšā, piemēram, devās 25 kilometrus garā pārgājienā, tērpies vienos šortos, todien gaisa temperatūra bija ap nulli. Pārgājienus šortos veicis ne reizi vien, piecas stundas šādi gājis lietū un sniegā.

Reklāma
Reklāma

“Katrs pats var būt sev pētījumu laboratorija, pārbaudīt, ko vēl vari paveikt. Protams, cilvēki ir dažādi, un ne visiem iespējams un vajadzētu pieņemt aukstumu. Dažam labam izaicinājums var būt pat pelde vēsā vasaras dienā. Sākam ar mazumiņu.

Turklāt ikviens var censties iemācīties ko jaunu, tas ļauj dzīvot interesantāk. Ja gribi, lai dzīvē kaut kas mainās, izdari nelielas pārmaiņas savā ikdienā jau šodien. Piemēram, ja allaž turi krūzi ar labo roku, vienu nedēļu dari to tikai ar kreiso, apzināti pie tā piedomā. Kāds labums? Šādi trenē to, kā uztver jauno, citādo. Vai nostājies uz galvas. Man bija pārsteigums, ka ļoti daudzi to nemāk. Pag, bet bērnībā to darīja ikviens – uzlēca uz dīvāna un atbalstījās uz galvas, kājas pret sienu. Ja tā vairs neiznāk, nostājies kaut vai svecītē!”

Līdzsvars it visā

“Pamazām sāka mainīties mana attieksme gan pret aukstumu, gan dzīvi. Pirms diviem gadiem vienmēr staigāju divās jakās un virsū vēl pufaika. Tagad man to nevajag. Ķermenis iemācījies pielāgoties – ja ārā kļūst auksti, tas ieslēdz sildīšanu. Līdzīgi kā gudrā māja, kurā ieliktas īpašas elektroniskas ierīces un vadības sistēma, līdz ar to iekštelpu temperatūra pati noregulējas atbilstīgi laika apstākļiem ārā.
Nav tā, ka neslimoju vispār, toties daudz ātrāk sajūtu, ja slimība pietuvojusies. Turklāt ātrāk tieku uz pekām. Ģimenes ārsts sākumā teica, ka esmu traks, lai beidzu pa to auksto ūdeni dzīvoties, apsaldēšu nervus. Pamazām mainījās arī daktera viedoklis, jo viņš redzēja, kā uzlabojas mana veselība.

Esmu kļuvis daudz pozitīvāks. Sākumā birojā bieži nācās dzirdēt: ko tāds enerģisks staigā?! Ko smaidi tik priecīgs?! Pārmaiņas bija acīm redzamas, un tās pozitīvi uzlādēja ikdienas darbam arī pārējos.

Mūsdienās biroja cilvēkam ir milzīgs izaicinājums gūt spēku, lai pilnvērtīgi strādātu. Vima Hofa metodi nereti izmantoju, lai ātri iegūtu enerģiju. Ieslēdzos sapulču telpā un dažas minūtes veicu elpošanas vai pumpēšanās vingrojumus, reizēm abus pēc kārtas. Rodas spēks, enerģija un skaidra galva. Varu saglabāt mieru sevī. Esmu tā satrenējies, ka pietiek paelpot kādas piecas reizes, lai rastos gaidītais efekts.”

Ikvienam noderīgs vingrojums
* Ieteicams izpildīt tukšā dūšā no rīta, jo būs vieglāk elpot.
* Izvēlas drošu vietu – gultā vai uz vingrošanas matracīša, kas novietots uz grīdas. Atbrīvojas meditācijas pozā, piemēram, lotosa pozā, var atgulties, galvenais, lai justos ērti.
* 30–40 reižu dziļi ieelpo. Nav svarīgi, kādā tempā, elpo caur degunu vai muti, ar krūtīm vai vēderu, kā ērti pašam. Galvenais – pieelpot sevi ar skābekli. Var mainīties sajūtas, kļūt viegla galva, kaut kur ķermenī sākties tirpšana, uznākt karstuma viļņi.
* Tad dziļi ieelpo un mazliet atbrīvojas (izpūš gaisu), lai nav spiediena sajūtas ķermenī, un aiztur elpu vienu minūti.
* Pēc šīs minūtes veic atjaunojošo elpošanu, ieelpo gaisu pilnībā un aiztur elpu aptuveni 15 sekundes.
* Tas ir pilns elpošanas cikls, to var atkārtot 3–4 reizes katru rītu.

  • Aukstums nāk ar šoku, it kā pasakot – gribu dzīvot citādi, gribu kaut ko mainīt savā ķermenī.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.