Foto – LETA/AFP

Kā iespējams diagnosticēt NET? 1

NET diagnostika ir sarežģīta. Pēc simptomiem, kas bieži vien nav specifiski un ir neskaidri, līdz pareizas diagnozes noteikšanai var paiet pat 3 līdz 7 gadi. Ja audzēji tiek atklāti agrīnā stadijā, tad tos bieži vien var izārstēt ar ķirurģisku iejaukšanos. Taču lielākoties , tie tiek atklāti vēlīni , kad izplatījušies arī citās ķermeņa daļās. Šādos gadījumos tos reti var izārstēt, taču ir bijuši arī izņēmuma gadījumi.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

“Neiroendokrīnos audzējus konstatēt ir ļoti grūti, jo tie var būt dažādi atkarībā no tā, kurā vietā cilvēka organismā šūnas ir skartas. Šī vēža forma visbiežāk veidojas gremošanas sistēmā, tomēr tā var parādīties arī citviet cilvēka ķermenī. Audzējs sākas tad, kad normālās neiroendokrīnās šūnas mainās un sāk nekontrolējami vairoties, veidojot tādu kā masu. Ja audzējs ir ļaundabīgs, tas var izplatīties arī uz citām ķermeņa daļām,” skaidro onkoloģe – ķīmijterapeite Eva Vecvagare. “Tā kā endokrīnie audzēji attīstās no šūnām, kas organismā ražo hormonus, šis audzējs pats var sākt izdalīt hormonus nekontrolētā daudzumā,” stāsta Eva Vecvagare.

Diagnostiskiem mērķiem izmanto bioķīmiskos marķierus un testus, dažādus radioloģiskos izmeklējumus: somatostatīna receptoru scintigrāfiju, datortomogrāfiju un/vai magnētisko rezonansi, kā arī endoskopiskos izmeklējumus – gastroskopijas, kolonoskopijas, endoskopiskās ultrasonogrāfijas un bronhoskopijas.

Kāpēc tieši Zebru klubs?

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijas Zebru kluba mērķis ir iepazīstināt, izglītot un atbildēt uz jautājumiem, piedāvāt veiksmīgas pieredzes stāstus, iedvesmot un rosināt uzdrīkstēties uz šķietami zināmām lietām paskatīties no citas puses. Tas ir klubs, kurā klātienē un neklātienē pulcējas dažādu specialitāšu ārsti no visas Latvijas un profesionāļi no citām Eiropas un pasaules valstīm. Zebru kluba biedriem ir iespēja pirmajiem uzzināt jaunākos NET pētījumu rezultātus, atklājumus un aktuālākos notikumus, saņemt atbildes uz saviem jautājumiem un dalīties pieredzē ar pasaulē atzītākajiem speciālistiem NET ārstēšanā.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas klīnikas vadītāja, Latvijas Onkologu-ķīmijterapeitu asociācijas locekle asoc.prof., Dr.med. Gunta Purkalne: “Līdzīgi kā zebras ir neprognozējamas savā būtībā un nepakļaujas dresūrai, neiroendokrīnie audzēji ir daudzšķautņaini un mēs kā ārsti sastopamies ar grūtībām to savlaicīgā atklāšanā un ārstēšanā. Lai arī neiroendokrīnie audzēji ir reti, aiz šīs diagnozes stāv dzīvi pacienti, bieži vien gados jauni, kuriem nepieciešama adekvāta ārstēšana. Kopumā mēs esam uz pareizā ceļa, strādājot multidisciplinārā komandā.”
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.