“Latvijas Pasta” Vēstuļu šķirošanas daļas maiņu vadītājas Iveta Susuriņa (no kreisās) un Kristīne Rūse pirms sūtījumu pārbaudes.
“Latvijas Pasta” Vēstuļu šķirošanas daļas maiņu vadītājas Iveta Susuriņa (no kreisās) un Kristīne Rūse pirms sūtījumu pārbaudes.
Foto – Timurs Subhankulovs

Lidostas muitas kontrolpunkta virsuzraugs Lauris Mičulis vērš uzmanību, ka 90% no Ķīnas sūtīto paku uzrādītā preces muitas vērtība nav korekta (sk. uzziņu, no kādas preces vērtības jāmaksā nodokļi). Pārdevēji cenšoties piesaistīt pircējus, norādot zemāku preces cenu vai noformējot to kā dāvanu. Gadījumos, ja, veicot pasta sūtījumu muitas kontroli, muitnieki atklāj, ka ir nepietiekami dati par preci (patiesā preces vērtība nav nosakāma) un pasta sūtījumam nav pievienoti attiecīgi pavaddokumenti, muitas dienests prasa papildu informāciju, tas ir, iesniegt preču identifikācijas un vērtību apliecinošas izziņas. Piemēram, ar internetbankas starpniecību veiktā maksājuma par pasūtījumu izdruku, rēķina izdruku par konkrēto darījumu u. c. Kopš aizvadītās nedēļas šo informāciju var iesniegt arī elektroniski. 4


“Šāda papildu ziņu pieprasīšanas nepieciešamība ir viens no iemesliem, kādēļ sūtījuma ceļš līdz saņēmējam ir ilgāks. Jāņem vērā, ka korekti norādīta preču vērtība ir ļoti svarīgs nosacījums sūtījumu ātrai muitošanai,” teic L. Mičulis.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Lidostas muitas darbinieki aizdomu gadījumā sūtījumus pārbauda rentgena iekārtā. Ja rodas aizdomas, muitnieki var arī sūtījumu atvērt. Vakar sūtījumu šķirošanas centrā redzējām elektronisku ierīci, kurai pavadzīmē uzrādīta septiņu dolāru liela vērtība, bet, pārbaudot internetā, muitas darbinieks atrada 259,99 dolāru lielu cenu.

Preces vērtība nav vienīgais muitnieku rūpju objekts. Gadījumos, kad rodas aizdomas par preces zīmola autentiskumu (un to ir daudz), preci nodod ekspertīzei. Visbiežāk šādu pārbaužu bijis apģērbiem, mobilajiem tālruņiem, medikamentiem, sporta apaviem, pulksteņiem un citām precēm. Pārbaužu rezultāti visbiežāk apstiprina muitas darbinieku aizdomas par krāpšanu. Piemēram, internetā par 50 eiro pirkti kādā Austrumu zemē ražoti “iPhone” viedtālruņi (mūsu valstī tie maksā 11 – 12 reizes dārgāk). Citreiz “Viagras” līdzinieks, Indijā ražotās un trīs dolāru vērtās “Sildenafil” tabletes izrādījās vien cietes, krīta un vēl dažu vienkāršu sastāvdaļu savienojums. Preču viltojumi līdz adresātam nenonāk, tos iznīcina.

CITI ŠOBRĪD LASA
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.