Latvijas Goda konsuls Kanādā (Ontario) , “Lettonia Trading Inc.” direktors Imants Purvs (no kreisās) un pasaulē pirmo komerciālas nozīmes biočipu izgudrotājs, uzņēmuma ” Epocal Inc.” prezidents un izpilddirektors Imants Lauks uzņēmēju tikšanās laikā pirms Otrā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma.
Latvijas Goda konsuls Kanādā (Ontario) , “Lettonia Trading Inc.” direktors Imants Purvs (no kreisās) un pasaulē pirmo komerciālas nozīmes biočipu izgudrotājs, uzņēmuma ” Epocal Inc.” prezidents un izpilddirektors Imants Lauks uzņēmēju tikšanās laikā pirms Otrā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma.
Foto – LETA

Silda tautsaimniecību 1


Dažādos laikos un apstākļos no Latvijas izceļojušo tautiešu un viņu pēcteču skaits pasaulē patlaban lēšams ap 370 tūkstošiem cilvēku.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

Katrs ceturtais 21. gadsimtā no Latvijas emigrējušajiem un katrs piektais agrāk no Latvijas izceļojušajiem tautiešiem vērtē iespēju nākotnē dibināt savu uzņēmumu Latvijā, izveidot pats vai palīdzēt savam darba devējam izveidot biznesa sadarbību ar Latvijas partneriem, atklāj Latvijas Universitātes pētnieku veiktā aptauja, kurai atsaucās 14 068 respondenti 118 valstīs. Vai viņiem ir pietiekami daudz iespēju? Eksperti vērtē, ka Latvija ir laba vieta pirmajiem uzņēmējdarbības soļiem, proti, zemas uzturēšanās izmaksas, gudri cilvēki, salīdzinoši vienkārša uzņēmuma reģistrācija. Tomēr ir jomas, kur nepieciešami uzlabojumi. “Jauno biznesu izaugsmi kavē samērā lielais nodokļu slogs, neelastīgais darba tiesisko attiecību regulējums, kā arī zināšanu trūkums. Skolās un universitātēs nav pietiekami attīstīta problēmu risināšanas un grupu darbības apmācība, kas ir ļoti svarīga jaunajiem uzņēmējiem,” norāda viens no foruma ekspertiem, “Riga TechHub” līdzdibinātājs Andris K. Bērziņš.

Diasporas tautieši, kuri patlaban dzīvo 120 valstīs, ir svarīgs avots, kas var sniegt atbalstu Latvijas izaugsmē, pat neraugoties uz to, ka šobrīd dzīvo ārpus Latvijas, secina eksperti. Piemēram, var palīdzēt Latvijas produktiem ieiet jaunajos tirgos vai mācīt skolniekus un studentus, kā arī dot padomu uzņēmējiem. Katrs trešais Latvijas diasporai piederīgais jeb 34% veic regulārus naudas pārvedumus uz Latviju. Pēc Latvijas Bankas aplēsēm, ārvalstu latviešu naudas pārvedumi uz Latviju pārsniedz pusmiljardu eiro gadā. Pēdējos gados šie naudas pārvedumi veido no 2% līdz 3% no Latvijas IKP. Šo naudu galvenokārt izmanto patēriņam Latvijā, tāpēc tai ir arī netiešs ekonomiskais un fiskālais efekts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Patlaban 6% no tā dēvētās jaunās jeb 21. gadsimta latviešu diasporas jau ir atraduši darbu Latvijā, bet vēl 3% – Latvijā izveidojuši savu biznesu. Tā ir pētījumā “Latvijas emigrantu kopienas” iegūtā informācija.

Daudzi Latvijas diasporas pārstāvji pieļauj iespēju atgriezties Latvijā vecumdienās ar ārzemēs nopelnīto pensiju, kas arī palīdzēs Latvijas tautsaimniecībai. Pēc 2011. gada Tautas attīstības pārskata rezultātiem, 70% no aizbraucējiem, kas vēlāk atgriezās Latvijā, uzskata, ka ārpus Latvijas pavadītais laiks pozitīvi ietekmējis viņu profesionālās prasmes un iemaņas, bet 82% uzskata, ka tas atstājis pozitīvu ietekmi uz pārliecību par savām spējām.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.