Foto: Shutterstock

Kā atpazīt varmāku 96

1. Varmāka ir rupjš pret bērniem un dzīvniekiem
Pazīme, kas neprasa īpašus komentārus, jo rupja attieksme un cietsirdīgas piezīmes (“Visus bērnus vajag pērt, lai zinātu, kurš ģimenē ir galvenais”, “Es iemidzinātu visus šos draņķa sētas krančus un izvārītu ziepēs!”) demonstrē cilvēka iekšējo noslieci uz vardarbību.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

2. Varmāka ignorē citu personiskās robežas
Ģimenēs robežu ignorēšana var izpausties kā ieradums ienākt cita ģimenes locekļa istabā, mēģinājumos bez prasīšanas ņemt citu lietas, aizliegumos aizvērt durvis, ko pavada frāzes “Kāpēc tu aizver durvis? Tev ir no manis kas slēpjams?”

Ja tas ir mazpazīstams cilvēks, viņš pienāk jums pārāk tuvu, aiztiek jūsu mantas un pieskaras jums, neinteresējoties par jūsu viedokli šajā jautājumā. Bet – ja jūs sākat pretoties un izrādāt savu nepatiku, viņš to komentē aptuveni šādi: “Ak, kādi mēs jūtīgi!”, it kā apvainojot jūs par to, kam jums ir nepatīkama sveša cilvēka ielaušanās personiskajā teritorijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

3. Varmāka noliedz jūsu tiesības uz personiskajām jūtām, vēlmēm un lūgumiem
Ģimenē varmāka ignorēs jūsu mēģinājumus pateikt, ka jums sāp, ir nepatīkami, bail, ka negribas neko darīt vai kaut kur iet. Jūsu lūgšanās un asaras viņu neietekmēs. Maksimums, ko jūs izdzirdēsiet, ir vārdi: “Pietiek gausties”, “Tu ko – gribi, lai es sadusmojos?”
Ja tas ir mazpazīstams cilvēks, tad viņš rīkosies tāpat kā aprakstīts iepriekšējā punktā, apsūdzot jūs pārmērīgā jūtīgumā vai arī teiks, ka jūs vienkārši nesaprotat, bet tad, ja saprotat, tad noteikti nespējat novērtēt.

4. Varmāka visu laiku kritizē
No tuva cilvēka jūs regulāri dzirdēsiet, ka figūra jums ir šausmīga, esat ģērbies/ģērbusies ne tā kā vajag (“Ko tu kā prostitūta esi sapucējusies?!”, “Nu, šādā apģērbā tu izskaties kā bomzis), bērnus audzināt nepareizi (“Normālas mātes bērnu baro ar krūti līdz trīs gadu vecumam!”), uzvedaties ne tā pienākas (“Nu, ko te gaudies! Atradies vīrietis, nav brīnums, ka Ieva no tevis aizgāja!”).

Ja tas ir mazpazīstams cilvēks, tad par citiem cilvēkiem – kolēģiem, priekšniekiem, bijušajiem partneriem, seksuālajām un nacionālajām minoritātēm – viņš izteiksies ļoti nievājoši, apsūdzot visos grēkos un nosodot katru viņu darbību.

Jums nepatīk, kā jaunais paziņa izsakās par citiem? Piesargieties – var paiet pavisam neilgs laiks, pirms viņš sāks tieši tāpat runāt par jums.

5. Varmāka kontrolē un nopratina
Ģimenē viņš cenšas risināt visus galvenos jautājumus un būt lietas kursā par to, kur, kad un ar ko kopā jūs kaut ko darījāt. Varmāka tur savās rokās budžetu un liek jums prasīt atļauju jebkurai darbībai. Pie emocionālajiem varmākām pieskaitāmi arī priekšnieki, kuri praktizē totālu un slēptu kontroli (piemēram, slēptās video un audio kameras), negaidītas pārbaudes.

Ja tas ir mazpazīstams cilvēks, viņš centīsies izdarīt visu iespējamo, lai iespējami ātrāk iegūtu tiesības jūs kontrolēt. Viņš pierunās pēc iespējas ātrāk pārcelties uz jaunu dzīvesvietu, noformēt attiecības, pamest darbu, radīt bērnu, īpaši neinteresējoties, kādi ir jūsu dzīves plāni.

Reklāma
Reklāma

6. Varmāka tiecas jūs izolēt no citiem cilvēkiem
Viņš ir spēcīgi un atklāti greizsirdīgs, kad jūs pavadāt laiku ar kādu citu, pat ar radiniekiem. Varmāka liek jums pastāvīgi taisnoties par to, ka jūs viņam/viņai neveltāt pietiekamu uzmanību, viņam/viņai patīk jautāt: “Kam tev tas Jānis? Tev ar mani nepietiek?”. Varmāka apvaino un kritizē visus viņam netīkamos radiniekus, draugus un paziņas, aizliedz jums satikties ar zināmiem cilvēkiem.

Mazpazīstams cilvēks kopējas sarunas laikā var vienkārši paziņot, ka jūs pārāk daudz uzstājaties, pārtrauciet citus un runājiet pilnīgas aplamības, kā arī paust dubultus standartus (“Sievietei ir jāsēž mājās un jāapkalpo vīrs, bet kas jādara vīram? Vīrs ir tas, kas nes mājās guvumu, viņam ir jākontaktējas ar draugiem un jāatpūšas!”, “Ja sieviete paceļ balsi, viņai ir histērija, ja to dara vīrietis – viņš dusmojas!”).

7. Varmāka apgalvo, ka mīl jūs kā neviens cits
Tieši šī viņu īpatnība arī liek daudziem/daudzām ciest emocionālo vardarbību, jo varmākas apgalvo, ka visas viņu pazemojošās darbības, visi indīgie vārdi, visa smacējošā kontrole ir tikai mīlestības jūtu dēļ.
Varmākas manipulē ar pašu svētāko jēdzienu – “mīlestība” -, patiesi ticot, ka par to jūs būsiet gatavs/gatava piedot visu.

Ja runa ir par mazpazīstamu cilvēku, kurš pagaidām vēl nevar paziņot par mīlas jūtām, tad ziniet, ka viņš liks likmi uz rūpēm par jums un jūsu labklājību.

Ņemiet vērā, ka katrs kritērijs, kas izpaužas reti, nenozīmē, ka ir darīšana ar varmāku. Taču – ja cilvēks liek jums rīkoties pretēji jūsu gribai, paciest pazemojumus un izjust vainas sajūtu, vienlaikus pastiprināti pārliecinot par saviem labajiem nodomiem un ignorējot jūsu jūtas, viņš/viņa ir varmāka. Viņš/viņa ir vilks vecmāmiņas apģērbā, kura nolūks ir aprīt jūs sava apmierinājuma vārdā!

Ko darīt, ja blakus ir varmāka
Vispirms atzīstiet, ka jūs neesat vainīgs/vainīga, ka pret jums izturas varmācīgi.

Ja tas ir mazpazīstams cilvēks, bēdziet no viņa un cenšaties nekontaktēties, Ja tas nav iespējams (piemēram, kolēģis darbā), netuvinieties ar viņu un cenšaties no viņa emocionāli norobežoties.

Ja tas ir kāds no tuviniekiem, piemēram, māte, tēvs vai laulātais, tik un tā labākais padoms jūsu garīgās veselības saglabāšanai ir bēgšana. Tomēr saraut ciešas saites ir grūti. Šādā gadījumā noteikti saudzējiet attiecības ar draugiem un radiniekiem, kuri var sniegt jums atbalstu, saglabājiet kaut vai mazumiņu savas neatkarības, tostarp materiālās un cenšaties emocionāli norobežoties no varmākas (tajā var palīdzēt psihologs).

Parūpējaties par sevi! Tas ir jūsu galvenais uzdevums šajā pasaulē. Neviens cits to jūsu vietā neizdarīs, vēl jo vairāk varmāka pat tad, ja viņš mēģina pārliecināt par pretējo.

Avots: “lifehacker.ru”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.