Foto – Zigmunds Bekmanis

Dabas veltes veselībai 0

Poētiski runājot, Birštonas veselības tūrisms balstās uz trim vaļiem – minerālūdeni, purva (brūnajām) un ezeru (baltajām) dūņām un svaigo priežu meža gaisu. Varbūt arī tādēļ visas šīs lietas apvienotas simboliskajā mītiskā vaļa tēlā, kas atainots pilsētas ģerbonī, izšļācot minerālūdeni – visdārgāko dabas velti, jo Birštonas apkaimē vien atrodas 56 minerālūdens avoti. Protams, bez gudra pielietojuma dziedniecībā tam nebūtu nekādas jēgas. Pirmais un senākais dziednieciskais avots Lietuvā, kura ūdens sākts pildīt pudelēs pirms 92 gadiem, ir “Vytautas” ar samērā augstu mineralizācijas pakāpi (7,9 mg/l). Šī avota ūdeni var nogaršot ikviens, kas apmeklē oranždzeltenu mājiņu pašā pilsētas centrā pie slēpošanas kalna. To var nopirkt arī pudelēs, jo Birštonā darbojas minerālūdens pildīšanas rūpnīca, bet pavisam drīz 10. jūnijā kūr­ortsvētku laikā tiks atklāts jaunais dziedniecības komplekss “Vytautas Mineral SPA”, kas šo ūdeni izmantos gan vannās, gan baseinos. Ūdens procedūrām gan lietos vairāk nekā desmit reizes stiprāk mineralizētu dabisko minerālūdeni (ap 100 mg/l) no 715 metrus dziļa urbuma, kurā esošie magnija, kalcija un nātrija sāļi labvēlīgi ietekmē locītavas, gremošanas un nervu sistēmas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. 5 latviešu slavenības, kuras varētu ieņemt Latvijas prezidenta amatu, ja izvēle būtu mākslīgā intelekta ziņā
10 produkti, kas “svilina taukus” un paātrina vielmaiņu
TV24
Krievijā dzirdamas runas par kara pieteikšanu Ukrainai, lai izsludinātu nekavējošu mobilizāciju
Lasīt citas ziņas

Sanatorijā “Eglės”, kurā vienlaikus var ārstēties 450 cilvēki, izmanto citus minerālūdeņus “Gintaras”, “Birutė” un “Rūta” ar atšķirīgu mineralizācijas pakāpi, kā arī baltās un ārstnieciskās kūdras dūņas. Te piedāvā iespēju apmeklēt arī dzintara pirti. Savukārt unikālu dabas vielu maisījumu aplikācijām radījusi sanatorijas “Versmė” ārstu un fizioterapeitu komanda. Tajā ietilpst kūdras dūņas, dabiskais māls un minerālūdens “Šrekas”, kuru attiecības ir komercnoslēpums, jo atrastas ilgstošu eksperimentu gaitā, atzīst sanatorijas direktors Antans Danis. Viņa vadīto iestādi īpaši iecienījuši vācieši (puse no visiem klientiem), arī Izraēlas pilsoņi, kas pērkot 10 – 14 dienu ārstnieciskās programmas, bet lietuvieši gan esot nevaļīgāki, veselības uzlabošanai parasti atvēlot vien nedēļu.

Lai sasniegtu rezultātus, jāsaņem vismaz 7 – 10 noteikta veida procedūras, uzsver nesen rekonstruētās sanatorijas “Tulpės” (120 vietas) speciālisti. Viņi pārstāv visvecāko Birštonas dūņu terapijas dziednīcu, kas darbojas kopš 1926. gada. Te ir vienīgā vieta Baltijā, kur ārstē hemofiliju, arī onkoloģiskās slimības, gremošanas, kustību un balsta sistēmas saslimšanas un psiholoģiskās problēmas, tostarp nervu spriedzi. Dziedniecībai izmanto augstas mineralizācijas pakāpes ūdeni “Vaidilutė”.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Royal SPA Residence” atrodas ārpus pilsētas Nemunas krastā, simtgadīga priežu meža ieskauta. Šī četrzvaigžņu viesnīca lepojas ar SPA centra baseinu, burbuļvannām, pirts kompleksu, ziemas dārzu un lielo akvāriju, taču visvairāk ar savu lielisko masieri Mariusu Jurgelaiti, kurš ieguvis pasaules čempiona titulu SPA masāžas veikšanā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.