Foto – Shutterstock

Sāls, kafija un citi kaitnieki 0

“No sirds veselības viedokļa vairāk jābaidās nevis no dzīvnieku izcelsmes taukiem, piemēram, sviesta vai speķa, bet gan no daļēji hidrogenētajiem augu taukiem, kuros ir transtaukskābes, piemēram, cepumi, margarīns,” stāsta Agnija Irkle. Arī bieži pieminētā palmu eļļa dabiskā veidā nebūt nav neveselīga, bet pārstrādāta vai daļēji pārstrādāta zaudē savas labās īpašības un kļūst kaitīga.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Uztura speciāliste uzskata, ka sāls lietošana ikdienā jāierobežo ikvienam, ne tikai tiem, kuriem ir paaugstināts asinsspiediens vai problēmas ar sirdi. “Sāls veicina nepareizu osmozi jeb šķidruma apmaiņu un nevēlamo vielu izvadīšanu no organisma šūnām, tūsku rašanos,” skaidro Agnija 
Irkle­. Nedrīkst piemirst, ka rūpnieciski ražotos pārtikas produktos, piemēram, maizē, desā, sierā jau tā ir daudz sāls, tādēļ pārsniegt veselībai nekaitīgo dienas devu – 5 gramus – ir ļoti viegli. Turklāt ar gadiem garšas kārpiņas kļūst nejutīgākas un nespēj tik labi uztvert, tādēļ gribas ēdienam piebērt lieku šķipsniņu sāls vai karoti cukura.

Kafijas dzeršana šobrīd vairs netiek uzskatīta par sirds veselībai nevēlamu. Pētījumi liecina, ka tie, kas dienā izdzer pāris, bet ne vairāk par piecām tasītēm kafijas dienā, vidēji dzīvo ilgāk un retāk slimo ar sirds asinsvadu, kā arī aknu slimībām un diabētu.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Izdzerot krūzīti kafijas, papildus jāizdzer arī glāze ūdens, jo kafija izvada no organisma šķidrumu,” atgādina uztura speciāliste. Tomēr kafija uz dažādiem cilvēkiem var iedarboties atšķirīgi – vienam tā var neietekmēt asinsspiedienu, bet citam gan, tādēļ kafija ir produkts, ar kuru jābūt uzmanīgiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.