Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto-Fotolia

Ar ārstēšanos vien par maz 0

“Visiem atkarīgajiem laika gaitā cieš ne tikai fiziskā un garīgā veselība, bet arī sociālā dzīve un attiecības ar apkārtējiem, kā arī rodas personības izmaiņas. Ampulas iešūšana un kodēšana pret alkoholu rada tikai bailes iedzert – tām nav nekāda sakara ar ārstēšanu, jo nemaina atkarīgā uzvedību, reakcijas. Turpretī Minesotas programmā ar atkarīgo strādā narkologs, psihoterapeits, psihologs, sociālais darbinieks, ietekmējot visas alkohola skartās sfēras. Programma paredz arī bijušo atkarīgo jeb eksjūzeru iesaistīšanos. Pirmkārt, viņi spēj iedrošināt ārstēties, ar savu piemēru parādot, ka šī problēma ir risināma. Otrkārt, atkarīgie viņus labprāt uzklausa, jo viņi ir savējie, izgājuši cauri tādai pašai ellei. Tādēļ viņu palīdzība ir nenovērtējama,” Minesotas 12 soļu programmas iedarbīgumu pamato M. Preinbergs.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
Lasīt citas ziņas

Vairākums bezdarbnieku diemžēl vēršas pēc palīdzības novēloti, kad atkarība ir pamatīgi ielaista un radušās ievērojamas personības izmaiņas. Tādēļ, lai motivācija sākt jaunu dzīvi nenoplaktu, vajag ne tikai regulāri apmeklēt pašpalīdzības grupas, tādas kā “Anononīmie alkoholiķi”, bet arī citas NVA projekta “Atbalsts ilgstošajiem bezdarbniekiem” piedāvātās iespējas, piemēram, iet pie karjeras konsultanta, iesaistīties motivācijas programmā darba meklēšanai, kā arī veikt bezmaksas veselības pārbaudes, lai noteiktu piemērotību piedāvātajam darbam.

“Šī atbalsta programma ir vērtīga tādēļ, ka tajā ievērota pēctecība. Vispirms sociālais dienests pagastā identificē iedzīvotājus, kam ir atkarības problēmas, pēc tam sazinās ar aģentūru un, ja cilvēks ir ilgstošs bezdarbnieks, mudina apmeklēt Minesotas programmu. Arī pēc tās beigām bezdarbnieks nepaliek viens ar savām problēmām, bet gan atrodas aģentūras un sociālā dienesta redzeslokā. Uzskatu, ka šis projekts ir ļoti veiksmīgs,” vērtē M. Preinbergs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Labi rezultāti ir ilgstošas sociālās rehabilitācijas programmai atkarīgām personām slimnīcā “Ģintermuiža”, kas tiek apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem. Tās ilgums ir trīs, seši vai pat 12 mēneši, kurus atkarīgais pavada slimnīcā. Šajā laikā cilvēks dažādu speciālistu vadībā apgūst prasmes risināt savas pro­blēmas bez alkohola vai citu vielu lietošanas. Ar sociālā dienesta palīdzību tiek atrasts darbs un dzīvesvieta, un, programmai beidzoties, cilvēks var atgriezties pilnvērtīgā dzīvē. Līdzdalība programmā ir bez maksas, pašam jāsedz izdevumi par ceļu, medikamentiem, ja tādi nepieciešami, un personīgie tēriņi (cigaretes, saldumi, kafija). Šīs pro­grammas apjoms gan ir visai neliels – gadā to var saņemt desmit atkarīgie no visas Latvijas.

UZZIŅA

* Saskaņā ar NVA datiem 2016. gada marta beigās bezdarbnieka statuss bija 85 414 cilvēkiem, no tiem vairāk nekā 25 000 – ilgstošie bezdarbnieki.

* Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis februāra beigās bija Rīgas reģionā (5,7%), bet augstākais Latgales reģionā (19,1%).

* Atbalsta pasākumi bezdarbniekiem ar atkarībām sākti 2012. gada decembrī ESF projektā “Kompleksi atbalsta pasākumi”, bet turpinās ESF projektā “Atbalsts ilgstošajiem bezdarbniekiem”.

* Projektā “Atbalsts ilgstošajiem bezdarbniekiem” no 2015. gada decembra līdz 2021. gada 31. decembrim plānots iesaistīt 20 000 bezdarbnieku. Projekta kopējais finansējums ir virs 40 miljoniem eiro (ESF nauda – ap 34 miljoniem, valsts budžeta līdzekļi – ap 6 miljoniem).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.