Jaunieši no pašu sietā Jāņu siera, kopā apmēram 24 kilogramiem, izveidoja krāšņu un apetītlīgu siera plati lielas saktas izskatā.
Jaunieši no pašu sietā Jāņu siera, kopā apmēram 24 kilogramiem, izveidoja krāšņu un apetītlīgu siera plati lielas saktas izskatā.
Foto – Vanda Davidanova

Ventspilī norisinājies konkurss jauniešiem “Mans lepnums – mans Jāņu siers” 0

Tuvojas mūsu skaistākie un gaidītākie svētki – vasaras saulgrieži, kuros Jāņu sieram vienmēr bijusi, ir un būs īpaša vieta. Latvijā lielražošanā Jāņu jeb Ķimeņu sieru ražo pieci uzņēmumi: kompānija “Food Union” sastāvā esošā AS “Valmieras piens”, AS “Lazdonas piensaimnieks”, AS “Rankas piens”, PKS “Straupe” un LPKS “Dundaga”. Mēs bieži dzirdam apgalvojumu, ka Latvijā gandrīz katra saimniece protot siet Jāņu sieru. Vai mātes šo prasmi nodod meitām un meitas savām meitām? Vai jaunā paaudze māk gatavot Jāņu sieru, kas Latvijā kronēts kā Siera karalis?

“Paldies, Latvija! Tev mani nevajadzēja. Kopš šodienas es Latvijā būšu ciemiņš” – Gobzems atvadās
VIDEO. Neapmierināta kaimiņiene “nopļauj” jaunā pāra kāzas
Zināms, cik ilgs būs Latvijā gaidāmais karstuma vilnis, kas sāksies Jāņos
Lasīt citas ziņas

Lūk, tāpēc šo konkursu organizēja biedrība “Siera klubs” sadarbībā ar Ventspils tehnikumu un SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”. Balvas, diplomi, ziedi, mūzika, laimīgas sejas – pacilāta bija konkursa izskaņa. Bet kas notika dienas garumā?

Ventspils tehnikums uzņēma 17 tehnikumu un profesionālo vidusskolu komandas, kopā 34 meitenes un puišus no Daugavpils, Rēzeknes, Valmieras, Smiltenes, Aizkraukles, Vecbebru, Dobeles, Zaļenieku, Cīravas, Skrundas, Liepājas, Mālpils un Rīgas mācību iestādēm. Protams, konkursā piedalījās arī Ventspils tehnikuma audzēkņi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pavisam izsniegti produkti – 25 kg biezpiena, 100 litri piena, 60 lauku olas, 4 kg sviesta, ķimenes un sāls. Recepte – klasiska, pēc kuras Jāņu sieru gan iegūst lielražošanā, gan tādu gatavojušas mūsu vecmāmiņas.

Konkursanti strādāja precīzi un pārdomāti: karsēja pienu, bēra katlā biezpienu, nolēja suliņas, pievienoja olas, ķimenes, sāli, masu uz lēnas uguns sildīja un sparīgi maisīja, līdz tā nelipa pie katla sienām, kļuva spīdīga un valgana. To sēja marlē, noslogoja, lai atdziest. Un tad katra komanda stājās žūrijas priekšā prezentēt savu brīnumu.

Vērtēšanas kritēriji bija siera forma, garša, smarža, krāsa, masas konsistence, receptūra, tās noformējums un māka prezentēt savu lepnumu – siera rituli.

Žūrijas locekles, Pārtikas un veterinārā dienesta dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākās ekspertes Unas Rubīnas viedoklis: “Jaunieši bija centīgi gatavojušies, strādāja profesionāli. Konkurence bija liela.”

Gribu piemetināt vēl kādu interesantu atziņu: lai gan visas komandas sieru gatavoja no vienādām izejvielām, katram siera ritulim bija citāda garša. Apstiprinājās sena patiesība – cik siera sējēju, tik garšu.

1. vietu ieguva Renāte Kalniņa un Laura Leonaite (Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums), 2. vietā – Megija Balcere un Elīna Reine (Skrundas profesionālā vidusskola), bet 3. vietā – Krista Aire un Pēteris Silarājs (Ventspils tehnikums). Aptaujāti, viegli vai grūti ir gatavot sieru, atbildes bija viennozīmīgas: ar teoriju nepietiek, vajadzīga liela pieredze.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
“Paldies, Latvija! Tev mani nevajadzēja. Kopš šodienas es Latvijā būšu ciemiņš” – Gobzems atvadās
VIDEO. Neapmierināta kaimiņiene “nopļauj” jaunā pāra kāzas
Zināms, cik ilgs būs Latvijā gaidāmais karstuma vilnis, kas sāksies Jāņos
Rīgas dome atklāj, kas turpmāk notiks ar Vanšu tiltu
Cik ilgi šādu kara tempu un intensitāti var izturēt Ukrainas armija? Atbild Rajevs
Lasīt citas ziņas
Rīgas dome atklāj, kas turpmāk notiks ar Vanšu tiltu
IZM rosina vēl vairāk samazināt speciālās izglītības iestāžu skaitu
“Paldies, Latvija! Tev mani nevajadzēja. Kopš šodienas es Latvijā būšu ciemiņš” – Gobzems atvadās
FOTO. Pašmāju slavenības rotājas un svin Līgo svētkus
Cepts jāņusiers ar sēnēm – sātīga un garda uzkoda
23:14
Vai var izmazgāt pieneņu traipus?
22:34
Alkohols smadzenes sasniedz 30 sekunžu laikā. Kā tas ietekmē katru mūsu orgānu?
21:15
Vai latviešu brīvprātīgie karavīri Ukrainā svinēja Jāņus? “Par mājām atgādina pie sienas pieliktais Latvijas karogs”
Cik ilgi šādu kara tempu un intensitāti var izturēt Ukrainas armija? Atbild Rajevs
Atis Klimovičs: Savienība starp Lielbritāniju, Poliju, Ukrainu un trim Baltijas valstīm – nav peļama ideja!
Jūlijā un augustā ar gāzes pieejamību būšot lielas problēmas. Vai tā ir patiesība? Atbild ekonomikas ministre
Kā Jāņu nakts pagāja ugunsdzēsējiem un glābējiem?
ES piekrīt piešķirt Ukrainai un Moldovai kandidātvalsts statusu
Pieci eiro dienā vai mēnesī? Kā jauniešus radināt pie finanšu pratības?
Sestdien laiks kļūs karstāks
Vai no alus tiešām var izaugt “alus vēders”?
VIDEO. Ko par latviešiem ārzemēs stāsta mirušo piemiņas kultūra?
Latvijas uzņēmumi neprasa striktu darbinieku atgriešanos birojos, tā vietā izvēloties jauktu modeli
Pirmajā svētku brīvdienā policija apturējusi 31 autovadītāju alkohola reibumā
4 gardu ēdienu receptes pāri palikušajam Jāņu sieram
Inga Akmentiņa-Smildziņa: Skolotājiem un vecākiem jāmācās veidot cieņpilnas attiecības
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs