1915. gada 13. jūlijā 0

Pirms 100 gadiem, 1915. gada 13. jūlijā, plašākai sabiedrībai darīja zināmu jau iepriekš pieņemto lēmumu sākt masveidīgu Rīgas rūpniecības uzņēmumu, izejvielu un pusfabrikātu evakuācija uz Iekškrieviju. Pirmā pasaules kara gaitā vācieši jau bija ieņēmuši Kurzemi un tuvojās Jelgavai.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Rīgas, vēlāk arī citu Latvijas pilsētu evakuāciju rosināja Krievijas Kara ministrija, bet procesu pārraudzīja ģenerālis Zaļubovskis. Tiem, kas kavētu evakuāciju, ģenerālis piedraudēja ar izsūtīšanām un kara tiesu. Rīgas un Vidzemes rūpniecība faktiski tika iznīcināta. Vispirms evakuēja lielākos uzņēmumus, pēc tam pārējos – līdz septembrim ap 400 fabriku. Tām līdzi aizbrauca ap 70 tūkstošiem strādnieku un viņu ģimenes locekļu. Prese skaidroja, ka tas darīts “ievērojot karalauka tuvumu”, kad apgrūtināta izejvielu piegāde. Vispirms izveda uzņēmumus, kam bija militāra nozīme, piemēram, vispārējo elektrības kompāniju un vagonu rūpnīcu “Fenikss”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.