Pārsteidzošs iemesls, kāpēc maize pirms grauzdēšanas būtu jāsasaldē 0
Padoms, kā samazināt kaloriju daudzumu cieti saturošos pārtikas produktos — piemēram, rīsos vai maizē — nesamazinot porciju lielumu, kļuvis par īstu sensāciju “TikTok” platformā.
Kāds kulinārijas entuziasts šo triku sauc par “Āzijas mammas noslēpumu”, un tas ir pārsteidzoši vienkāršs: pagatavojiet cieti saturošu ēdienu, sasaldējiet to un pēc tam atkārtoti uzsildiet.
Šajā procesā notiek ķīmiska reakcija, ko sauc par cietes retrogradāciju – atdzesējot cietes molekulas pārveidojas kompaktākā, kristāliskākā struktūrā. Lai gan tas būtiski nesamazina kaloriju daudzumu, šī metode var palīdzēt kontrolēt apetīti. Tas notiek tāpēc, ka daļa no sagremojamās cietes pārvēršas rezistentajā cietē, kas neizjūk tievajās zarnās, bet nonāk resnajā zarnā, kur to fermentē zarnu baktērijas.
Rezultātā glikoze asinīs izdalās lēnāk un vienmērīgāk, kas palīdz stabilizēt cukura līmeni un uzlabo zarnu mikrobiomu, jo rezistentā ciete darbojas kā prebiotiska barība “labajām” baktērijām.
Šīs metodes piekritējs ir arī kāds Lielbritānijā dzīvojošs ķirurgs un populārs veselības satura autors. Viņš skaidro: “Ja paņemat baltmaizes šķēli, sasaldējat to, pēc tam atkausējat un apgrauzdējat, jūs varat gandrīz divkārt samazināt maizes glikēmisko indeksu.”
Glikēmiskais indekss parāda, cik ātri pārtikas produkts paaugstina cukura līmeni asinīs.
“Tas notiek tāpēc, ka veidojas vairāk retrogradētās cietes — rezistentās cietes veida, kas labvēlīgi ietekmē zarnu veselību un darbojas līdzīgi kā šķiedrvielas,” piebilda medicīnas jomas eksperts.
Šo metodi var izmēģināt ar sarežģītiem ogļhidrātiem – baltmaizi, kartupeļiem, rīsiem, makaroniem, auzām, kā arī pākšaugiem (piemēram, lēcām un pupiņām).
Vienkāršie ogļhidrāti – piemēram, cukurotas uzkodas – šeit nedarbojas.
Raksts sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem.




