Viens no biedrības dibinātājiem, jurists Jēkabs Stumbergs (1866–1935).
Viens no biedrības dibinātājiem, jurists Jēkabs Stumbergs (1866–1935).
Arhīva foto

1933. gada 24. janvārī. “Dzīves padomu sniegšanas biedrība” 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
“Meita raudāja, zvanīja, nesaprotot, kur atrodas!” Šoferis Ogrē vienaldzīgi izsēdina 10 gadus vecu meitenīti nepareizā pieturā 84
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem “Jaunākās Ziņas” vēstīja, ka Rīgā Elizabetes ielā 20 – 5 darbu sākusi “Dzīves padomu sniegšanas biedrība”. Tajā bija apvienojušies vairāki sabiedrībā pazīstami juristi, mediķi, pedagogi un sabiedriskie darbinieki, kas uzņēmās pāris stundu vakaros dežurēt šajā adresē un sniegt palīdzību tiem, “kas dzīvē neredz vairs izejas un tuvojas katastrofai”.

Pēc būtības biedrība atgādināja kaut ko pa vidu starp mūsdienu uzticības telefoniem un nevalstiskajām sociālās palīdzības organizācijām, taču tika uzsvērts, ka “palīdzība domāta tīri garīga, bet ne materiāla”. Biedrība bija dibināta 1932. gada nogalē. Tās statūti noteica: “Cilvēkiem, kas paša spēkiem neatrod izeju no dzīves grūtībām un arī cīņās noguruši, pašaizliedzīgi un bez maksas sniegt padomus, mierināt un, kuriem dvēseles iespaidošana, konfliktu izšķiršana un starpniecība var atnest palīdzību, bez maksas sniegt padomus ar varbūtējo sociālo palīdzību.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Starp dibinātājiem bija, piemēram, tiesu medicīnas speciālists Ferdinands Neireiters, ārsts Mihaels Mincs, jurists Jēkabs Stumbergs. Biedrība apņēmās lasīt lekcijas, izdot literatūru, vākt ziedojumus labdarībai. Tā uzņēmās sniegt padomus jauniešiem profesijas izvēlē un gadījumos, “kad jaunajiem cilvēkiem gadījies sadurties ar rupjo dzīvi pirmo reizi”, palīdzēt nokārtot laulāto kopdzīves konfliktus. Biedrība apņēmās pilnībā norobežoties no politikas un nešķirot padoma lūdzējus pēc dzimuma, tautības vai reliģijas, taču kategoriski atteicās sniegt padomus “veikalu atvēršanas un ierīkošanas lietās”.

Piemēram, februāra vidū filozofs Pauls Dāle nolasīja lekciju “Kas gremdē un kas ceļ mūsu dzīvi”, kurā citstarp aizrādīja, ka galvenais “garīgās krīzes” iemesls esot “absolūto un mūžīgo” vērtību apziņas, “saites ar kosmosu un dabu” zudums, kas īpaši esot raksturīgs pilsētniekiem. Dāle auditoriju mudināja vienmēr būt optimistiem, bet “nedzīties pēc laimes” un ārišķībām. Par šīs biedrības efektivitāti grūti spriest. Pēc 1933. gada tās darbība apsīka.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.