Somijas ārlietu ministrs Tanners, kurš teica radiorunu, paziņojot par miera noslēgšanu.
Somijas ārlietu ministrs Tanners, kurš teica radiorunu, paziņojot par miera noslēgšanu.
Foto: SA-KUVA

1940. gada 12. martā. Somija izšķiras par mieru ar PSRS 0

Pirms 80 gadiem Somija un PSRS Maskavā parakstīja miera līgumu, izbeidzot Ziemas karu. Somi zaudēja 10% savas valsts teritorijas, toties paturēja neatkarību un ieguva cieņu visas pasaules acīs.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
Lasīt citas ziņas

Pirms Somijas valdības delegācija devās uz Maskavu, diplomātiskā saziņa starp abām valstīm paralēli karadarbībai notika ar Zviedrijas starpniecību. Stokholma centās pārliecināt somus sākt miera sarunas.

Par mieru bija arī Somijas aizsardzības spēku komandieris Karls Gustavs Mannerheims. Maršalam februāra beigās bija skaidrs, ka pēc vairāk nekā trīs mēnešus ilgas intensīvas karadarbības somu armija milzīgā padomju pārspēka priekšā atrodas uz spēku izsīkuma robežas un ilgi vairs pretoties nespēs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tajā pašā laikā Somijas valdībā trūka vienprātības par turpmāko rīcību. Daļa politiķu turpināja likt cerības uz Anglijas un Francijas solīto militāro iejaukšanos, ko gaidīja jau martā.

Somijas ārlietu ministrs Veino Tanners tomēr šādu scenāriju neuzskatīja par vēlamu, tāpat Norvēģija un Zviedrija liedzās dot savu teritoriju ārvalstu armiju tranzītam.

Tanners atmiņās raksta: “Ja Somija būtu vērsusies ar palīdzības lūgumu pie Anglijas un Francijas, karš lielvalstu starpā iegūtu pavisam citu pavērsienu. Tad 1940. gada pavasarī Rietumi iestātos karā pret Padomju Savienību, kura savukārt varētu vērsties pēc palīdzības pie sava tālaika sabiedrotā – Vācijas. Pasaules kara frontes izkārtotos pavisam citādi. Skandināvijas valstis visdrīzāk kļūtu par karadarbības arēnu. (..) Atliek vien minēt vai rietumvalstis tad spētu sakaut Vāciju, ko atbalstītu PSRS.”