Andris Vasko: “Kad potenciālie darba devēji uzzina, ka nevaru parakstīties, tad uzreiz atsaka darbu. Laikam domā – ja reiz nemāk rakstīt, tad noteikti pavisam traks…”
Andris Vasko: “Kad potenciālie darba devēji uzzina, ka nevaru parakstīties, tad uzreiz atsaka darbu. Laikam domā – ja reiz nemāk rakstīt, tad noteikti pavisam traks…”
Foto – Karīna Miezāja

  45

Darba devēji izmanto nezināšanu

Darba meklējumos An­drim palīdz biedrības “Apeirons” nodarbinātības konsultante Ināra Korņeva. “Es, protams, neesmu psihiatrs un nevaru apstrīdēt diagnozi, bet, pēc manas pieredzes spriežot, viņš ir garīgi vesels un fiziski spēcīgs vīrietis, kurš ļoti cenšas uzsākt normālu, pilnvērtīgu dzīvi. Manuprāt, tā ir šokējoša situācija, ka viņam noteikta tik smaga diagnoze,” teic I. Korņeva.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Par spīti prasmei apieties ar instrumentiem un pozitīvajiem raksturojumiem, ar darba meklējumiem gan klājoties pavisam grūti. Kaut arī palīgstrādnieki daudzviet pieprasīti, tomēr darba devēji lielākoties baidās uzticēties cilvēkam, kurš neprot pat lasīt un rakstīt. “Vairākas reizes ir bijis, ka saka – tu mums deri, nāc strādāt, paraksties šeit! Bet, kad uzzina, ka nevaru parakstīties, tad uzreiz atsaka darbu. Laikam domā – ja reiz nemāk rakstīt, tad noteikti pavisam traks,” nopūšas Andris.

Citi savukārt ļaunprātīgi izmantojot viņa nezināšanu par darba tiesībām, kā arī nebaidīšanos no fiziski smagiem un veselībai kaitīgiem darbiem. Piemēram, kādā transporta uzņēmumā puisis mazgājis naftas produktu cisternas, bet salīgto naudu nav saņēmis. Pēc tam vairākas dienas mocījies ar dedzinošām sāpēm acīs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vakar gan saņēmām ziņu, ka Andra neatlaidība varētu būt vainagojusies panākumiem – šodien viņš sākšot strādnieka darbu kādā uzņēmumā, kas nodarbojas ar ceļu tīrīšanu un uzturēšanu. Tādēļ vasara, visticamāk, paiešot aktīvā darbā, bet rudenī plānots atgriezties pie mācībām.

Labklājības ministrijas komentārs

Uz “LA” jautājumiem atbild Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta direktora vietnieks Aldis Dūdiņš.

* Kā iespējama situācija, ka cilvēks visu mūžu turēts sociālās aprūpes iestādēs, bet nav sagatavots elementārām prasmēm izdzīvot patstāvīgi (lasīt, rakstīt, meklēt darbu)?

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums (28. pants) paredz tiesības personai pārtraukt pakalpojuma saņemšanu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās (ISASRI), savukārt Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem, paredz, ka institūciju pienākums ir nodrošināt: diennakts uzraudzību un individuālu atbalstu atbilstoši nepieciešamībai; palīdzību pašaprūpē vai ķermeņa aprūpē atbilstoši nepieciešamībai; kognitīvo spēju uzturēšanu vai attīstīšanu; prasmju un kustību attīstību veicinošas nodarbības; brīvā laika aktivitātes un relaksējošās nodarbības; pastaigas svaigā gaisā; klientu informēšanas un izglītošanas pasākumus atbilstoši nepieciešamībai; sociālā darba speciālistu konsultācijas atbilstoši nepieciešamībai; darba prasmju saglabāšanu, atjaunošanu vai apgūšanu personām darbspējas vecumā.

Reklāma
Reklāma

No jūsu aprakstītā gadījuma var saprast, ka persona no ISASRI ir izstājusies un saņēmusi grupu dzīvokļa pakalpojumu, kas liecina, ka apmācība patstāvīgai dzīvei ir notikusi. Arī grupu dzīvokļa pakalpojuma laikā persona saņem sociālā darba speciālista atbalstu.

* Kur šādiem cilvēkiem saņemt palīdzību darba meklējumos?

Jautājumā par darba meklēšanas prasmju apmācībām personas ar invaliditāti atbalstu var saņemt Nodarbinātības valsts aģentūras Rīgas filiālē Jēzusbaznīcas ielā 11, bezmaksas tel. 80200206. Savukārt Sociālās integrācijas valsts aģentūra organizē prasmju apmācības programmas personām ar garīga rakstura traucējumiem. Par iespējām pieteikties programmā lūdzam interesēties Jūrmalā, Dubultu prospektā 71, tel. 67811757. Aģentūra programmas beidzējiem sniedz atbalstu arī darba devēja atrašanā.

Ja persona veselības stāvokļa dēļ nevar nodrošināt pašaprūpi, tad viņa ir tiesīga pretendēt uz aprūpes mājās pakalpojumu, kura saturā tiek iekļauti personas vajadzībām nepieciešamie aprūpes pakalpojumi, kas atbilst pašvaldības noteiktai pakalpojuma intensitātei. Lai saņemtu aprūpes mājās pakalpojumu, personai nepieciešams ģimenes ārsta atzinums, kas apliecina pašaprūpes spēju ierobežojumus, un jāvēršas Rīgas sociālajā dienestā Baznīcas ielā 19/23, tel. 67105048. Jautājumā par atbalsta personas pakalpojuma saņemšanu par valsts budžeta līdzekļiem lūdzam vērsties biedrībā “Zelda” Rīgā, Mārupes ielā 4–31, tel. 67442828.

* Vai pansionāts var atteikties izsniegt savam bijušajam klientam viņa dokumentus?

Jautājumā par personas dokumentu (kopiju) izsniegšanu nepieciešams ar rakstveida iesniegumu vērsties konkrētā institūcijā (ISASRI), par ko personai ir tiesības mēneša laikā saņemt rakstveida atbildi. Ja institūcija atsakās izsniegt dokumentus (kopijas), tad iestājas administratīvais process – personai ir tiesības iestādes atteikumu izsniegt dokumentus pārsūdzēt viena mēneša laikā no atteikuma saņemšanas, ar iesniegumu vēršoties augstākā iestādē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.