Foto: Fotolia

Jēra gaļa – vērtīgs uzturprodukts. Kā pareizi pagatavot + 4 receptes 0

Jēra gaļu reizi pa reizei iekļaut ēdienkartē ieteicams ikvienam, sākot no maza bērna līdz senioram. Tā ir lielisks proteīnu, taukos šķīstošo vitamīnu un citu vērtīgu vielu avots.

Kas vērtīgs

LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 9
21 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 92
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu būsi lieliskā formā. Tev izdosies viss, kas tev “nāks pretī”! Horoskopi 7.maijam
15 stundas
Lasīt citas ziņas

“Jēra gaļa ir lielisks olbaltumvielu avots, kas bagātīgi satur dzelzi, cinku un B12 vit­amīnu. Tajā ir arī citi vērtīgi savienojumi, kas palīdz uzturēt optimālu muskuļu masu,” skaidro uztura speciāliste Eva Kataja. “Jēra gaļa noteikti jākombinē ar dārzeņiem, lai ēdienreize būtu pilnvērtīga un veselību veicinoša. To nevajadzētu pārcept, jo tad gaļā veidosies kancerogēni savienojumi.”

Jēra gaļas šķiedras ir smalkākas nekā liellopa. Visgardākā, sulīgākā un maigākā būs aptuveni pusgadu veca jēra gaļa. Gada vecumā tā jau kļūst daudz sīkstāka, taukaināka, ar specifiskāku smaržu. Jēra gaļas taukiem ir augsta kušanas temperatūra, tāpēc tā piemērota ēšanai, kamēr silta, – uzreiz pēc pagatavošanas. Specifiskā aromāta dēļ jēra gaļa ne visiem ir pieņemama.

Piena jērs

CITI ŠOBRĪD LASA

Visvērtīgākā ir gaļa, kas nāk no ķermeņa vietām, kas dzīvnieka dzīves laikā bijušas mazkustīgas. Tās ir filejas un karbonādes gabali, kuros ir maz saistaudu, toties daudz muskuļaudu, ko cilvēka organisms labi pārstrādā un izmanto. “Jēra fileja ir neliela un pats dārgākais šā mājdzīvnieka gaļas gabals. Īrijas jēra fileja var maksāt 30–40 eiro, no Jaunzēlandes nākusī – 20–25 eiro, bet Latvijā auguša jēra fileja maksā 15–17 eiro,” zina teikt restorāna Ferma šefpavārs Tomass Godiņš. “Fileju nevajag pārsātināt ar garšvielām – uzbārsta tikai sāli un piparus, pievieno rozmarīnu un timiānu, arī ķiploku un cep uz pannas uzkarsētā olīveļļā 3–4 minūtes. Cepšanas ilgums atkarīgs no tā, cik vecs ir jērs. Vislabākie ir tā sauktie piena jēri – līdz triju mēnešu vecumam, jo gaļai ir maiga un patīkama garša. Kad fileja gandrīz gatava, uzliek nedaudz sviesta, lai nokaramelizētu. Ceptas filejas viducītim jābūt rozā krāsā, tad gaļa būs sulīga”.

Kā nākamo šefpavārs min jēra karē jeb karbonādi ar kauliņu. “Uzbārsta sāli (var izmantot jūras sāli) un maltus melnos piparus un apcep uz pannas olīveļļā. Kad izveidojusies garoziņa, gaļu turpina cept cepeškrāsnī 185 grādos. Ja ir piena jērs, kam karbonādes gabals neliels, cep 6–7 minūtes.”

Tomass izstāsta, ka pēc apcepšanas uz pannas jēra karbonādi pārklāj ar zaļu sedziņu. To pagatavo no timiāna, rozmarīna, citrona miziņas, rīvmaizes, sviesta, sāls un pipariem, kas sablendēti. “Šo masu izrullēju starp pārtikas plēvēm un tikai tad pārklāju gaļai. Cepoties garšaugi ar rīvmaizi un sviestu veido aromātisku garoziņu.”

Jēra karbonāde labi garšo ar selerijas sakņu biezeni. “Biezenim vajadzēs selerijas sakni, graudu sinepes, sviestu, nedaudz medus un sāli,” uzskaita šefpavārs. “Selerijas sakni nomizo un vāra, līdz tā mīksta. Pievieno pienu, mazliet sviesta, sāli un sablendē. Tad izberž caur sietu un masā iemaisa graudu sinepes un medu.”

Lai maltīte būtu bagātīgāka, pasniedz ar cepeškrāsnī saceptiem dārzeņiem: cukīni, selerijas kātiem, burkāniem un kāļiem. Vēl var pagatavot mērci. “Ņem sarkano sīpolu, puravu, timiānu, mazliet ķiploka un apcep olīveļļā. Pievieno tomātu pastu, brūno cukuru, mazliet apcep. Tad pielej liellopa vai jēra gaļas buljonu un vāra, kamēr trešdaļa šķidruma izvārījusies. Izberž caur sietu, pirms pasniegšanas ieputo mazliet sviesta, pieber sāli un piparus. Var iekapāt svaigu piparmētru.”

Šefpavāra Tomasa Godiņa ieteiktās receptes

Jēra lāpstiņa ar dārzeņiem

Jēra ciskas cepetis

Harčo ar jēra gaļu

Dailes teātra kafejnīcas šefpavāres Aigas Zvejnieces ieteiktā recepte

Sautējums mājas gaumē

PADOMI

• Gaļa satur visas neaizstājamās aminoskābes, kas nepieciešamas organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai. Organisms pats tās nesintezē, tāpēc šīs aminoskābes jāuzņem ar uzturu. Tik kuplā skaitā – pilnīgi visas – tās ir vienīgi gaļā.

• Laba gaļa šķērsgriezumā ir mitra, bet no tās neizdalās lieks šķidrums.

• Jo liesāka gaļa, jo vairāk tajā dzelzs, un otrādi – treknumos dzelzi nemeklējiet.

• Jaunu dzīvnieku gaļai ir smalkākas šķiedras, tā ir gaišāka, to ātri var izcept vai izvārīt mīkstu. Vecu dzīvnieku gaļa ir tumšāka, cietāka, sastāv no rupjākām šķiedrām, bet ēdienam ir izteiktāka gaļas garša.

• Gatavojot zemākas uzturvērtības gaļu, kurā ir daudz saistaudu, ieteicams izmantot tomātu pastu, marinētus gurķus, citronu – skāba vide veicina saistaudu sadalīšanos. Tad gaļa kļūst vieglāk sagremojama.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Organismā gaļa rada skābu vidi, tāpēc gaļas ēdienus gatavo vai pasniedz ar dārzeņiem, kas ir sārmaino elementu avots.

• Sautējot gaļu kopā ar skābiem produktiem, piemēram, tomātu pastu, kāpostiem, žāvētiem augļiem, skābētiem āboliem, gaļa izsautējas ātrāk un ir mīksta un sulīga.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
21 stundas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 5
20 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 2
22 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā prast izvēlēties vislabākos zemeņu stādus? 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 9
21 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 92
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu būsi lieliskā formā. Tev izdosies viss, kas tev “nāks pretī”! Horoskopi 7.maijam
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jāsāk veidot griķu krājumi? Eksperti skaidro, vai Latvijas iedzīvotājiem ir jāsatraucas par Krievijas griķu eksporta aizliegumu 32
16 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Beidzot oficiāli atklāts prinča Filipa nāves iemesls 15
1 diena
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Neparasti un ļoti gardi! Zeltainās krabju nūjiņu kotletītes ar sieru 4
1 diena
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Slepenā ieeja: durvis, kas nav redzamas – atkal ir modē! 4
1 diena
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Kas jādara, lai pārvākšanās noritētu veiksmīgi! Speciālistes padomi 3
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā nenopirkt sliktu stādu?
6 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
No omītes zelta receptēm: karaliskās bulciņas ar cukuriņu un magonēm 3
6 dienas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
Etiķis no kombučas – universāls līdzeklis! Liene Kņaze priekšroku dod pašgatavotajiem tīrīšanas līdzekļiem 5
6 dienas
Ieva Ēvalde
Ziņas
No šodienas mūsu valstī atkal atļauts ieturēt maltīti kafejnīcu terasēs. Ar ko jārēķinās apmeklētājiem? 3
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
“Slepkavība tiks atklāta!” Iekšlietu ministrs dalās ar jaunāko informāciju nogalinātā Bezzubova lietā 12
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Opozīcija ar pozīciju valdību padarīja par muļķiem!” Rēvalds par Saeimas lēmumu atvērt āra terases 6
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Piektdien iespējamas pērkona lietusgāzes ar krusu 1
1 stunda
LE
LETA
Veselam
Vakcinācijas tempi Latvijā turpina kāpt. Cik cilvēku saņēmuši poti trešdien? 1
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Kučinskis: Kariņa valdība ir iegājusi “ļoti lielā krīzē”, tai “nav nekādas saulainās perspektīvas”
17 minūtes
IE
Ināra Egle
Ziņas
Jaunā Dienvidkurzeme vecajās robežās: teritorijas platības ziņā lielākajā novadā ir trīs līdzvērtīgi attīstības centri
38 minūtes
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Šodien sākas “Eiropas eksāmens”, kurā piedalīties var ikviens interesents
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Beidzot oficiāli atklāts prinča Filipa nāves iemesls 15
1 diena
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 5
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Man vajadzēja piemeklēt maigākus izteicienus”: Viktors Ščerbatihs atvainojas, ka raidījumā saucis dažas sievietes par resnām 35
23 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Covid-19 un neiroloģiskās slimības – izplatīta kombinācija 4
17 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 2
22 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
21 stundas
ML
Māra Libeka
Stāsti
“Sapratu, ka palikšu Latvijā!” Saruna ar ārstu no Libānas Baselu Jakubu Vahbi, kam nesen piešķirta Latvijas pilsonība 67
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Īrijas prezidenta suns TV tiešraidē dažās sekundēs “nozog” skatītāju uzmanību: neviens vairs neklausās, ko runā Maikls Higinss 1
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. “Mums visiem bija jāaiziet, karaliene tur palika viena…” – Elizabetes II mazmeitas vīrs Maiks atklājis, kas notika pēc prinča Filipa bērēm 13
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
Apgūsti elpošanas vingrinājumus, kuri mazina stresu un palīdz vēdera dobuma orgānu darbībai
09:10
LE
LETA/AFP
Ziņas
Austrālijas robežas varētu palikt slēgtas līdz 2022.gada nogalei
09:06
LE
LETA
Ziņas
Kučinskis: Kariņa valdība ir iegājusi “ļoti lielā krīzē”, tai “nav nekādas saulainās perspektīvas”
08:53