Foto: Shutterstock

Kāposti nav tikai tīteņi: 7 kāpostu ēdienu receptes katrai gaumei 0

Avots: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Šmauc pircējus? Ražotāju triki un zaļmaldināšanas pērles veikalu plauktos
Kadirovieši Melitopolē izvaro Krievijas televīzijas propagandisti un piekauj operatoru 13
Uzkrātais pensijas kapitāls rūk – ko iesaka darīt finanšu speciālisti?
Lasīt citas ziņas

Kāposts ir viens no pilnvērtīgākajiem un vienlaikus pieejamākajiem dārzeņiem. Gatavo, ko gatavodams, no universālā kāposta tapusī maltīte vienmēr būs garšīga, sātīga, vitamīniem un minerālvielām bagāta.

Kāposts ir viena no senākajām dārzeņu dzimtām. Tajā ietilpst baltie galviņkāposti, sarkanie galviņkāposti, ziedkāposti, Savojas kāposti, rožu jeb Briseles kāposti, lapu kāposti, kolrābji un brokoļi. Pasaulē pieejamas vairāk nekā 400 dažādas kāpostu šķirnes, vēsturiski ilgu laiku bijusi galvenā kultūra Eiropā. Pateicoties kāpostu daudzveidībai, arvien parādās jaunas šā dārzeņa ēdienu receptes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kāposts ir uzturvielām bagāts, kura sula ir augstvērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Tā sastāvā ir B grupas vitamīni, C vitamīns, PP un K vitamīns, folijskābe, karotīns, kalcijs, dzelzs, kālijs, magnijs un citas vērtīgas uzturvielas.

Svaigi baltie galviņkāposti satur tikpat C vitamīna, cik apelsīni vai citroni, bet Briseles kāpostos un ziedkāpostos šā vitamīna ir pat divas reizes vairāk.

Visu veidu kāposti organismam piegādā minerālvielas, kas nodrošina atbilstīgu sārmu un skābju līdzsvaru.

Visi kāposti satur maz kaloriju, tajos ir nedaudz olbaltumvielu un ogļhidrātu. Kāpostos nav tauku, to sula satur organiskās skābes, kas piedalās taukaudu noārdīšanā un palīdz tievēt.

1. Svaigu kāpostu un ābolu salāti

Foto: Jukov Studio/SHUTTERSTOCK

• 200 g kāpostu (parastie, sarkanie)

• 3 āboli

• 2 burkāni

• 6 redīsi

• zaļumi

• augu eļļa

• sāls

Notīrītus burkānus, redīsus un ābolus sarīvē uz rupjas sakņu rīves. Svaigus kāpostus smalki saēvelē vai sagriež salmiņos. Visas sastāvdaļas traukā sajauc, pievieno sāli un eļļu. Pasniedzot pārkaisa smalki sagrieztus zaļumus.

2. Kāpostu salāti ar citrusaugļiem

Foto: Brent Hofacker/SHUTTERSTOCK

• 400 g svaigu kāpostu

• 100–200 g Ķīnas kāpostu

• 300 g konservētu mandarīnu

• 200 g konservētu ananasu

• 200 ml bezpiedevu jogurta

• 1 apelsīns

• 100 ml majonēzes

• 2 ēdamkarotes svaigi spiestas apelsīnu sulas

• 1 ēdamkarote vīna etiķa

• 1 tējkarote estragona

• sāls, malti melnie pipari

Noskalo un sagriež kāpostus un salātus. Kāpostus applaucē: liek sietā un uz dažām minūtēm iemērc verdošā ūdenī. Pēc tam nekavējoties noskalo ar aukstu ūdeni.

Nomizo apelsīnu. Sadala. Noņem plēvītes. Ananasu šķēles pārgriež uz pusēm. Notecina konservētos mandarīnus.

Gatavo mērci no jogurta, majonēzes, svaigas apelsīnu sulas, vīna etiķa, estragona, sāls un pipariem.

Augļus kārto salātu traukā. Virsū liek kāpostus un salātus. Pārlej sagatavoto mērci.

Ķīnas kāpostu vietā var izmantot lapu salātus.

3. Sarkano kāpostu sautējums

Foto: Olepeshkina/SHUTTERSTOCK

• 800 g sarkano galviņkāpostu

• 2 āboli

• 1 sīpols

• 1 glāze ābolu sulas

• 3 ēdamkarotes sviesta

• 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa

• 1 ēdamkarote cukura

• 1 tējkarote sāls

• 1 tējkarote kartupeļu cietes

• 4 krustnagliņas

Katlā izkausē sviestu, tajā liek ripās sagrieztu sīpolu un krustnagliņas, apcep, līdz sīpoli ir caurspīdīgi. Pievieno sagrieztus kāpostus un ābolus, cukuru, sāli, etiķi un ābolu sulu. Rūpīgi samaisa. Uz mazas uguns sautē aptuveni pusstundu. Kāposti ir gatavi, kad to lapas biezākajā vietā ar nazi viegli pārgriežamas. Uzmana, lai tie neizjūk.

Ceturtdaļglāzē auksta ūdens izšķīdina kartupeļu cieti, iemaisa kāpostos un sautējumu uzvāra.

Sarkano galviņkāpostu sautējumu pasniedz pie gaļas ēdieniem vai desiņām.

4. Savojas kāpostu zupa

Foto: Bejdova/SHUTTERSTOCK

• 1 l ūdens

• puse Savojas kāposta

• 2 kārbas konservētu tomātu

• 1 sīpols

• 3 ķiploka daiviņas

• 2 vistas buljona kubiņi

• 6 ēdamkarotes olīveļļas

• saišķītis svaigas raudenes

• čili pipars

• sāls

Kāpostus sagriež aptuveni 1 cm lielos kubiņos. Katlā uzkarsē nedaudz eļļas, apcep sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus. Kad sīpoli kļuvuši zeltaini, pievieno kāpostus, pāris minūšu cep. Pielej karstu ūdeni, kurā izšķīdināti buljona kubiņi.

Sasmalcina konservētos tomātus un kopā ar sakapātu raudeni un čili piparu pievieno katla saturam. Vāra aptuvneni 20 minūtes.

Pasniedzot pievieno krējumu un pārkaisa sasmalcinātus zaļumus.

Savojas kāpostu zupa labi garšo arī bez konservētiem tomātiem.

5. Ziedkāpostu sacepums ar sieru

Foto: Tatiana Vorona/SHUTTERSTOCK

• 1 ziedkāposts

• 8–10 ķirštomātiņi

• 2 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera

• 1 sauja rīvmaizes

• sāls, pipari

Mērcei:

• 600 ml piena

• 150 g rīvēta Čedaras siera

• 60 g sviesta

• 60 g miltu

• 1 ēdamkarote angļu sinepju

• 1 lauru lapa

• rīvēts muskatrieksts

• lociņi

Ziedkāpostu sadala rozetēs, tomātiņus pārgriež uz pusēm, lociņus sasmalcina. Ziedkāpostus vāra verdošā sālsūdenī aptuveni 10 minūtes, tad nokāš.

Gatavo mērci: pannā izkausē sviestu, pievieno miltus un maisot aptuveni minūti apcep. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno pienu, līdz izveidojas krēmīga mērce. Pieliek lauru lapu un maisot turpina vārīt aptuveni 5 minūtes. Tad lauru lapu izņem, pieber lociņus, muskatriekstu, sinepes, Čedaras sieru. Maisot vāra vēl 2 minūtes.

Sakarsē cepeškrāsni un uzsilda cepamo veidni. Siltā veidnē liek ziedkāpostus, pārlej mērci, pārber tomātus, rīvmaizi un rīvētu Parmas sieru. Cepeškrāsnī cep aptuveni 5 minūtes – līdz siers izkūst. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.

6. Kāpostu tīteņi tomātu sulā

Foto: D.Semra/SHUTTERSTOCK

• 1 kāpostgalva (aptuveni 1 kg)

• 500 g maltas liellopa gaļas

• 100 g rīsu

• 1 sīpols

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu

• 1 tējkarote sāls

• pustējkarote melno piparu

• 300 ml tomātu sulas

• 100 ml ūdens

• sāls

Kāpostgalvai izgriež kacenu, like verdošā sālsūdenī un apvāra, līdz lapas kļūst elastīgas. Izņem no ūdens un atdala lapas. Notecina. Izgriež lapu centrālo dzīslu.

Rīsus novāra sālsūdenī. Nedaudz atdzesē.

Notīra un sasmalcina sīpolu. Nedaudz apcep pannā sakarsētā eļļā. Atdzesē.

Rīsus sajauc ar malto gaļu, sīpolu, pētersīļiem, sāli, pipariem un ūdeni. Samīca mīklu.

Kāpostlapā liek sagatavoto pildījumu. Pārloka sānu malas un veido tīteņus. Liek cepamtraukā. Pievieno ar sāli un pipariem papildinātu tomātu sulu. Pārklāj ar foliju. Cep cepeškrāsnī 220 °C aptuveni 30 minūtes.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

Kāpostgalvu var aizstāt ar Ķīnas vai Savojas kāpostiem.

7. Cūkgaļas sautējums ar kāpostiem

• 500 g cūkgaļas

• 100 g sēņu

• 1 sarkanā paprika

• 1 ēdamkarote kviešu miltu

• 1 tējkarote ingvera

Marinādei:

• 3 ēdamkarotes sojas mērces

• 2 ēdamkarotes eļļas

• 1 tējkarote baltvīna etiķa

• 1 tējkarote cukura

• 1 tējkarote sāls

• pustējkarote čili pulvera

• 1/4 tējkarotes maltu melno piparu

• 800 g kāpostu

Sagrieztus gaļas gabaliņus liek bļodā. Gatavo marinādi no sojas mērces, baltvīna etiķa, eļļas, čili pulvera, cukura, sāls un pipariem. Gaļai pārlej sagatavoto marinādi un ļauj aptuveni 20 minūtes ievilkties.

Noskalo un sagriež kāpostus. Papriku noskalo, izņem sēklotni, sagriež gabaliņos. Noskalo un sagriež sēnes.

Gaļai nolej marinādi (to saglabā). Lielā pannā vai vokpannā uzkarsē ēdamkaroti eļļas un gaļu nedaudz apbrūnina. Pievieno kāpostus, papriku un sēnes un turpina cept aptuveni 10 minūtes.

SAISTĪTIE RAKSTI

Marinādi uzkarsē un iebiezina ar aukstā ūdenī izšķīdinātiem miltiem. Vāra kādas 3 minūtes, tad pievieno ingveru, sāli un piparus. Pārlej gaļai un dārzeņiem.

Pasniedz ar rīsiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Uzkrātais pensijas kapitāls rūk – ko iesaka darīt finanšu speciālisti?
Veterinārārsts Dāvids Kleimanis: “Savā praksē neesmu redzējis nevienu labu piemēru, kad pie ķēdes turētam sunim nebūtu bijis problēmu” 25
Uzmanīgi ar mutes skalojamajiem līdzekļiem! Ārsti brīdina – var iedzīvoties pamatīgās nepatikšanās
Mandeļu miltu, šokolādes, kartupeļu… Neierastas vafeļu receptes!
Šmauc pircējus? Ražotāju triki un zaļmaldināšanas pērles veikalu plauktos
Kadirovieši Melitopolē izvaro Krievijas televīzijas propagandisti un piekauj operatoru 13
Uzkrātais pensijas kapitāls rūk – ko iesaka darīt finanšu speciālisti?
Krievijā avarējis helikopters, ar kuru pārvadā Putinu 74
Pavasaris vairs nav aiz kalniem? Sinoptiķi prognozē, kad Latvijā beigsies sals
Lasīt citas ziņas
4 iemesli, kāpēc vajadzētu kaļķot koku stumbrus: to vislabāk darīt, kad gaisa temperatūra ir ap 0 grādu 4
Mīts vai patiesība: kaķim patiešām nedrīkst dot pienu?
Uzmini nu! Sastopama gan Āfrikā, gan Latvijā, dzied naktīs. Uzskatāma par ukraiņu iemīļotu simbolu
“Līdz kādam vecumam jāmaksā uzturlīdzekļi? Bērnam drīz 18” – jautā lasītājs 8
FOTO. Kā izvēlēties pareizās tomātu sēklas, lai tiktu pie izcilas ražas? Iesaka speciāliste
Īstais brīdis sākt domāt par sēklu iegādi – kur pirkt, cik daudz un ko tieši? 15
Riekstiņa: Pēdējo gadu laikā Rīgā ir vizuāli vērojama atpalicība no Tallinas un Viļņas
FOTO. Pakistānā sprādzienā lūgšanu laikā mošejā 47 nogalinātie 21
Slaidiņš: Tankiem nāvējošākais drauds ir aviācija
Live TEKSTA TIEŠRAIDE. Francija un Austrālija piegādās Ukrainai artilērijas šāviņus
FOTO. Šefpavāru uz uguns gatavots ēdiens un īpašā godā celtas ķimenes – aizvadīts Ziemas garšu festivāls Siguldā
VIDEO. Suns aiz garlaicības izgrauzis caurumu un izbāzis galvu caur ārdurvīm
Dažviet tie maksā naudu, citviet ir par brīvu – pircēji nesaprašanā par salātu iepakojuma traukiem veikalos 1
Streips: “Saskaņa” vismaz paredzamajā nākotnē nekur nepazudīs
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Piektā bronza! Latvijas kamaniņbraucējiem bronza komandu stafetē
23:24
Ko avīzes rakstīja pirms 100 gadiem – “Skroderdienas Silmačos” izrāda jaunā manierē
23:14
1933. gada 30. janvārī. Vara Hitlera rokās
23:04