Foto: Shutterstock

Kāposti nav tikai tīteņi: 7 kāpostu ēdienu receptes katrai gaumei 0

Avots: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

Kāposts ir viens no pilnvērtīgākajiem un vienlaikus pieejamākajiem dārzeņiem. Gatavo, ko gatavodams, no universālā kāposta tapusī maltīte vienmēr būs garšīga, sātīga, vitamīniem un minerālvielām bagāta.

Kāposts ir viena no senākajām dārzeņu dzimtām. Tajā ietilpst baltie galviņkāposti, sarkanie galviņkāposti, ziedkāposti, Savojas kāposti, rožu jeb Briseles kāposti, lapu kāposti, kolrābji un brokoļi. Pasaulē pieejamas vairāk nekā 400 dažādas kāpostu šķirnes, vēsturiski ilgu laiku bijusi galvenā kultūra Eiropā. Pateicoties kāpostu daudzveidībai, arvien parādās jaunas šā dārzeņa ēdienu receptes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kāposts ir uzturvielām bagāts, kura sula ir augstvērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Tā sastāvā ir B grupas vitamīni, C vitamīns, PP un K vitamīns, folijskābe, karotīns, kalcijs, dzelzs, kālijs, magnijs un citas vērtīgas uzturvielas.

Svaigi baltie galviņkāposti satur tikpat C vitamīna, cik apelsīni vai citroni, bet Briseles kāpostos un ziedkāpostos šā vitamīna ir pat divas reizes vairāk.

Visu veidu kāposti organismam piegādā minerālvielas, kas nodrošina atbilstīgu sārmu un skābju līdzsvaru.

Visi kāposti satur maz kaloriju, tajos ir nedaudz olbaltumvielu un ogļhidrātu. Kāpostos nav tauku, to sula satur organiskās skābes, kas piedalās taukaudu noārdīšanā un palīdz tievēt.

1. Svaigu kāpostu un ābolu salāti

Foto: Jukov Studio/SHUTTERSTOCK

• 200 g kāpostu (parastie, sarkanie)

• 3 āboli

• 2 burkāni

• 6 redīsi

• zaļumi

• augu eļļa

• sāls

Notīrītus burkānus, redīsus un ābolus sarīvē uz rupjas sakņu rīves. Svaigus kāpostus smalki saēvelē vai sagriež salmiņos. Visas sastāvdaļas traukā sajauc, pievieno sāli un eļļu. Pasniedzot pārkaisa smalki sagrieztus zaļumus.

2. Kāpostu salāti ar citrusaugļiem

Foto: Brent Hofacker/SHUTTERSTOCK

• 400 g svaigu kāpostu

• 100–200 g Ķīnas kāpostu

• 300 g konservētu mandarīnu

• 200 g konservētu ananasu

• 200 ml bezpiedevu jogurta

• 1 apelsīns

• 100 ml majonēzes

• 2 ēdamkarotes svaigi spiestas apelsīnu sulas

• 1 ēdamkarote vīna etiķa

• 1 tējkarote estragona

• sāls, malti melnie pipari

Noskalo un sagriež kāpostus un salātus. Kāpostus applaucē: liek sietā un uz dažām minūtēm iemērc verdošā ūdenī. Pēc tam nekavējoties noskalo ar aukstu ūdeni.

Nomizo apelsīnu. Sadala. Noņem plēvītes. Ananasu šķēles pārgriež uz pusēm. Notecina konservētos mandarīnus.

Gatavo mērci no jogurta, majonēzes, svaigas apelsīnu sulas, vīna etiķa, estragona, sāls un pipariem.

Augļus kārto salātu traukā. Virsū liek kāpostus un salātus. Pārlej sagatavoto mērci.

Ķīnas kāpostu vietā var izmantot lapu salātus.

Reklāma
Reklāma

3. Sarkano kāpostu sautējums

Foto: Olepeshkina/SHUTTERSTOCK

• 800 g sarkano galviņkāpostu

• 2 āboli

• 1 sīpols

• 1 glāze ābolu sulas

• 3 ēdamkarotes sviesta

• 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa

• 1 ēdamkarote cukura

• 1 tējkarote sāls

• 1 tējkarote kartupeļu cietes

• 4 krustnagliņas

Katlā izkausē sviestu, tajā liek ripās sagrieztu sīpolu un krustnagliņas, apcep, līdz sīpoli ir caurspīdīgi. Pievieno sagrieztus kāpostus un ābolus, cukuru, sāli, etiķi un ābolu sulu. Rūpīgi samaisa. Uz mazas uguns sautē aptuveni pusstundu. Kāposti ir gatavi, kad to lapas biezākajā vietā ar nazi viegli pārgriežamas. Uzmana, lai tie neizjūk.

Ceturtdaļglāzē auksta ūdens izšķīdina kartupeļu cieti, iemaisa kāpostos un sautējumu uzvāra.

Sarkano galviņkāpostu sautējumu pasniedz pie gaļas ēdieniem vai desiņām.

4. Savojas kāpostu zupa

Foto: Bejdova/SHUTTERSTOCK

• 1 l ūdens

• puse Savojas kāposta

• 2 kārbas konservētu tomātu

• 1 sīpols

• 3 ķiploka daiviņas

• 2 vistas buljona kubiņi

• 6 ēdamkarotes olīveļļas

• saišķītis svaigas raudenes

• čili pipars

• sāls

Kāpostus sagriež aptuveni 1 cm lielos kubiņos. Katlā uzkarsē nedaudz eļļas, apcep sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus. Kad sīpoli kļuvuši zeltaini, pievieno kāpostus, pāris minūšu cep. Pielej karstu ūdeni, kurā izšķīdināti buljona kubiņi.

Sasmalcina konservētos tomātus un kopā ar sakapātu raudeni un čili piparu pievieno katla saturam. Vāra aptuvneni 20 minūtes.

Pasniedzot pievieno krējumu un pārkaisa sasmalcinātus zaļumus.

Savojas kāpostu zupa labi garšo arī bez konservētiem tomātiem.

5. Ziedkāpostu sacepums ar sieru

Foto: Tatiana Vorona/SHUTTERSTOCK

• 1 ziedkāposts

• 8–10 ķirštomātiņi

• 2 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera

• 1 sauja rīvmaizes

• sāls, pipari

Mērcei:

• 600 ml piena

• 150 g rīvēta Čedaras siera

• 60 g sviesta

• 60 g miltu

• 1 ēdamkarote angļu sinepju

• 1 lauru lapa

• rīvēts muskatrieksts

• lociņi

Ziedkāpostu sadala rozetēs, tomātiņus pārgriež uz pusēm, lociņus sasmalcina. Ziedkāpostus vāra verdošā sālsūdenī aptuveni 10 minūtes, tad nokāš.

Gatavo mērci: pannā izkausē sviestu, pievieno miltus un maisot aptuveni minūti apcep. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno pienu, līdz izveidojas krēmīga mērce. Pieliek lauru lapu un maisot turpina vārīt aptuveni 5 minūtes. Tad lauru lapu izņem, pieber lociņus, muskatriekstu, sinepes, Čedaras sieru. Maisot vāra vēl 2 minūtes.

Sakarsē cepeškrāsni un uzsilda cepamo veidni. Siltā veidnē liek ziedkāpostus, pārlej mērci, pārber tomātus, rīvmaizi un rīvētu Parmas sieru. Cepeškrāsnī cep aptuveni 5 minūtes – līdz siers izkūst. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.

6. Kāpostu tīteņi tomātu sulā

Foto: D.Semra/SHUTTERSTOCK

• 1 kāpostgalva (aptuveni 1 kg)

• 500 g maltas liellopa gaļas

• 100 g rīsu

• 1 sīpols

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu

• 1 tējkarote sāls

• pustējkarote melno piparu

• 300 ml tomātu sulas

• 100 ml ūdens

• sāls

Kāpostgalvai izgriež kacenu, like verdošā sālsūdenī un apvāra, līdz lapas kļūst elastīgas. Izņem no ūdens un atdala lapas. Notecina. Izgriež lapu centrālo dzīslu.

Rīsus novāra sālsūdenī. Nedaudz atdzesē.

Notīra un sasmalcina sīpolu. Nedaudz apcep pannā sakarsētā eļļā. Atdzesē.

Rīsus sajauc ar malto gaļu, sīpolu, pētersīļiem, sāli, pipariem un ūdeni. Samīca mīklu.

Kāpostlapā liek sagatavoto pildījumu. Pārloka sānu malas un veido tīteņus. Liek cepamtraukā. Pievieno ar sāli un pipariem papildinātu tomātu sulu. Pārklāj ar foliju. Cep cepeškrāsnī 220 °C aptuveni 30 minūtes.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

Kāpostgalvu var aizstāt ar Ķīnas vai Savojas kāpostiem.

7. Cūkgaļas sautējums ar kāpostiem

• 500 g cūkgaļas

• 100 g sēņu

• 1 sarkanā paprika

• 1 ēdamkarote kviešu miltu

• 1 tējkarote ingvera

Marinādei:

• 3 ēdamkarotes sojas mērces

• 2 ēdamkarotes eļļas

• 1 tējkarote baltvīna etiķa

• 1 tējkarote cukura

• 1 tējkarote sāls

• pustējkarote čili pulvera

• 1/4 tējkarotes maltu melno piparu

• 800 g kāpostu

Sagrieztus gaļas gabaliņus liek bļodā. Gatavo marinādi no sojas mērces, baltvīna etiķa, eļļas, čili pulvera, cukura, sāls un pipariem. Gaļai pārlej sagatavoto marinādi un ļauj aptuveni 20 minūtes ievilkties.

Noskalo un sagriež kāpostus. Papriku noskalo, izņem sēklotni, sagriež gabaliņos. Noskalo un sagriež sēnes.

Gaļai nolej marinādi (to saglabā). Lielā pannā vai vokpannā uzkarsē ēdamkaroti eļļas un gaļu nedaudz apbrūnina. Pievieno kāpostus, papriku un sēnes un turpina cept aptuveni 10 minūtes.

Marinādi uzkarsē un iebiezina ar aukstā ūdenī izšķīdinātiem miltiem. Vāra kādas 3 minūtes, tad pievieno ingveru, sāli un piparus. Pārlej gaļai un dārzeņiem.

Pasniedz ar rīsiem.