Revidējam, nekrājam 0


Lai aptieciņā neuzkrātos medikamenti, kuri vairs nav derīgi, tā laiku pa laikam jārevidē. Nevajadzētu glabāt un lietot zāles ar beigušos derīguma termiņu, iepakojumus, kuros ir kādas nezināmas zāles, vai antibiotikas, kas palikušas pāri pēc tam, kad ārsta parakstītais daudzums izdzerts. Ja uz iepakojuma derīguma termiņš nav norādīts, ir vairākas pazīmes, pēc kurām var spriest, ka zāles ir vecas:

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Lasīt citas ziņas

* vietās, kur atrodas tabletes, iepakojums kļuvis iedzeltens vai iekrāsojies citā krāsā, redzama tabletes kontūra;

* sīrupam, emulsijai vai citam šķidram medikamentam izveidojušās duļķes, nogulsnes vai tas noslāņojies;

CITI ŠOBRĪD LASA

* krēmu vai gelu vairs nevar izspiest no tūbiņas vai arī izspiežot struktūra nav viendabīga, bet gan slāņaina.

Pēc šķirošanas malā atliktos medikamentus nedrīkst izmest kopējos atkritumos, jo tie ir bīstami – zāles jānodod tuvējā aptiekā.

Kā pareizi glabāt zāles

Vislabāk mājas aptieciņu turēt sausā vietā, kur neiekļūst tieši saules stari. Nevajag zāles glabāt vannasistabā, jo mitrumā var sabojāties gan iepakojums, gan tā saturs. Jāsargās arī, lai medikamenti būtu bērniem nesasniedzamā vietā, vislabāk kādā pietiekami augstā plauktā vai skapītī aiz slēdzamām durtiņām. Zālēm nevajadzētu atrasties arī siltumu izstarojošu objektu tuvumā, tātad tālāk no ledusskapja uzsilstošajām sienām, plīts karstuma vai apkures ierīcēm!

Ko darīt, ja pazudusi lietošanas instrukcija

Informāciju par konkrētiem medikamentiem iespējams atrast Zāļu valsts aģentūras mājaslapā www.zva.gov.lv, sadaļā Reģistrs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.