Foto: Shutterstock

Kas ir kailgraudu mieži? Samazina holesterīna un glikozes līmeni asinīs 0

Lielveikala ekoloģisko produktu plauktā ievēroju kailgraudu miežus. Esmu dzirdējusi, ka tie ir vērtīgi. Bet kas tieši tajos ir labs, un kā labāk šos graudus pagatavot?

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

“Kailgraudu mieži patiešām ir vērtīgi graudaugi,” uzsver dietoloģe Laila Meija. “Veselīgi ir arī parastie mieži, taču šie ir dubultstipri.” Tajos ir augstāks vērtīgo uzturvielu saturs. Atšķirībā no tradicionālajiem miežiem tiem ir citāda grauda uzbūve. Kuļot to ir diezgan viegli atdalīt, apvalku vajag daudz mazāk lobīt, tādējādi veselīgais slānis neiet zudumā apstrādes procesā.

Šie mieži ir noderīgi veselības uzlabošanai, piemēram, tie samazina holesterīna un glikozes līmeni asinīs, tāpēc ieteicami cukura diabēta slimniekiem. Tāpat šo graudaugu iekļaušana uzturā palīdz sakārtot vielmaiņu, uzlabo sirds asinsvadu veselību, samazina risku saslimt ar vēzi. Turklāt, ieturot maltīti, kas aizdarīta ar kailgraudu miežiem, sāta sajūta ir daudz ilgāka.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai pagatavotu kailgraudu miežus, vispirms tos izmērcē – vislabāk atstāt ūdenī uz nakti. Vāra aptuveni 15 minūtes, pēc tam katliņu ietin dvieļos vai segās, lai mieži pilnībā uzbriestu. Ēdot var papildināt ar ogām vai dabīgo jogurtu, var ēst kopā ar dārzeņiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.