Uzņēmējs Māris Sinijs, kas Rēzeknes pusē nodarbojas ar kokmateriālu iepirkšanu un mežizstrādi, stāsta, ka Krievijas un arī Baltkrievijas mežizstrādātāji ļoti aktīvi meklē iespējas pārdot koksni Latvijā.
Uzņēmējs Māris Sinijs, kas Rēzeknes pusē nodarbojas ar kokmateriālu iepirkšanu un mežizstrādi, stāsta, ka Krievijas un arī Baltkrievijas mežizstrādātāji ļoti aktīvi meklē iespējas pārdot koksni Latvijā.
Foto – Inta Puriņa

Cenas šūpojas 5

Tas, ka cenas šūpojas, koksnes tirgū esot normāla parādība. Tomēr bijuši arī negaidīti pārsteigumi. Māris atceras, ka vairāk nekā pirms desmit gadiem papīrmalkas cena Rēzeknē no 12 latiem nokritusies līdz četriem latiem par kubikmetru. M. Sinijs: “Un tad bija daudziem jādomā, ko darīt. Kur liksi tās kaudzes, kas mežā stāv un, pavasarim iestājoties, nav pārdotas? Nu, protams, kaut kur ir jāliek, kaut vai meklējot iespēju pārdot pašvaldību katlumājām kā malku par astoņiem latiem.” Papīrmalkas cenas pašlaik, uzņēmējs domā, vēl kādu brīdi nedaudz varētu kristies par vienu vai diviem eiro, tad atkal var parādīties pieprasījums un tās var tikt paaugstinātas. M. Sinijs: “Jebkurš koku biznesā strādājošais rēķinās, ka cenas te krīt, te atkal pieaug. Šo procesu neviens iespaidot nevar. Tāpat kā naftas cenas. Galvenais – piemērotā brīdī visu ātri realizēt.”

Reklāma
Reklāma

Visvairāk cenas kāpušas malkai

7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Viņš atzīst, ka pēdējos gados visjūtamāk cenas pieaugušas malkai. Agrāk, izstrādājot cirsmas, ar malku nopelnīt nevarēja, bet tagad jau pēc norēķināšanās ar zāģētājiem un izvedējiem pāri paliekot arī meža īpašniekam. Tas tāpēc, ka malka tiek pārstrādāta granulās, kurām lielāka pievienotā vērtība, un ir jau vairākas ražotnes, kas to pārstrādā. Vairākums vietējo mājsaimniecību, protams, negribīgi ir gatavas par kubikmetru neskaldītas malkas maksāt 21 – 22 eiro un bieži vien meklē iespējas apkuri nodrošināt, kaut vai savācot cirsmu atliekas vai pērkot no vietējiem gateriem ­nomaļus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.