
Uzlabojiet atmiņu: uztura speciālisti nosauc 5 pārtikas produktus, kurus ieteicams ēst rudenī 0
Lai uzlabotu smadzeņu darbību, speciālisti iesaka pēc iespējas vairāk ēst sezonālos augļus un dārzeņus, piemēram, dzērvenes un kāpostus, jo tie ir bagāti ar minerālvielām, kas palīdz uzlabot atmiņu un palēnināt kognitīvo spēju pasliktināšanos, raksta Verywell Health.
Speciālisti atklāj, ka ir pieci pārtikas produkti, kurus rudenī vajadzētu ēst visvairāk.
Saldais kartupelis
Saldie kartupeļi ir spilgti oranži sakņu dārzeņi, kas ir bagāti ar beta-karotīnu, C vitamīnu un šķiedrvielām.
Klīniskais uztura speciālists skaidroja, ka saldie kartupeļi satur antioksidantus, kas samazina oksidatīvo stresu un uzlabo komunikāciju starp smadzeņu šūnām.
Pētījumā ar dzīvniekiem tika atklāta saikne starp purpursarkanajiem saldajiem kartupeļiem, uzlabotu atmiņu un kognitīvajām funkcijām. Tomēr ir nepieciešams veikt vēl citus pētījumus, lai apstiprinātu to pašu ietekmi arī uz cilvēkiem.
Citā pētījumā atklājās, ka ilgstoša diēta, kas bagāta ar beta-karotīnu, palīdz uzturēt kognitīvās funkcijas, īpaši kombinācijā ar citiem antioksidantiem, piemēram, E un C vitamīniem.
Ingvers
Ingvera saturā ir daudz vitamīni, minerālvielas un bioaktīvi savienojumi, kas palīdz cīnīties ar oksidatīvo stresu un hronisku iekaisumu.
2011. gada pētījumā tika atklāts, ka ingvera ekstrakts palīdzēja ievērojami uzlabot atmiņu veselīgu pusmūža sieviešu grupā. Rakstā tika norādīts, ka ingvers var palīdzēt novērst demenci, pateicoties tā pretiekaisuma īpašībām.