Foto – Shutterstock

Dzīve kustībā 1

Lai sirds būtu vesela, fiziskās aktivitātes svarīgas visas dzīves garumā. Tās trenē sirds muskuli un uzlabo asinsriti. Savukārt mazkustīgums veicina ķermeņa apjoma palielināšanos un taukaudu nogulsnējumu, ja uzņemto kaloriju daudzums ir lielāks par to patēriņu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 92
Lasīt citas ziņas

Mazkustīgiem cilvēkiem daudz biežāk rodas trombi. Šie asins recekļi, atraujoties no asinsvada sieniņas, ar asins plūsmu nonāk citā ķermeņa daļā un, nosprostojot sirds vai plaušu asinsvadus, rada asinsapgādes traucējumus vai pat nāvi.

Veselības saglabāšanai nepieciešamas aktivitātes vismaz 30 minūtes 2 – 3 reizes nedēļā ar tādu slodzi, lai pulss atbilstu skaitlim, ko iegūst, no 180 atņemot savu gadu skaitu. Vienlaikus organismā paaugstinās endorfīnu daudzums, radot labsajūtu un uzmundrinot. Kādreiz vieglu riksīti dēvēja pat par bēgšanu no infarkta…

 

Pretējie dzimumi

CITI ŠOBRĪD LASA

Kardioloģe Iveta Mintāle uzsver, ka par sieviešu sirds veselības problēmām liek domāt nevis sāpes krūtīs, kā varētu šķist, bet sūdzības, kas var liecināt par daudzām slimībām, arī pārslodzi. Šie netipiskie simptomi ir nogurums un vājums, sirdsklauves, miega un gremošanas traucējumi, elpas trūkums, smaguma sajūta rokās. Tāpēc sirds slimības ir grūtāk atpazīstamas, jo ar tādiem niekiem daudzi cilvēki ārstus nemaz neapgrūtina! Tomēr salīdzinājumā, piemēram, ar 50 gadus veciem vīriešiem, sievietēm tāds pats aterosklerozes risks ir apmēram desmit gadu vēlāk. Pēc menopauzes iestāšanās šī slimība uzņem apgriezienus un sirds un asinsvadu slimību varbūtību izteikti palielina.

Urologs profesors Vilnis Lietuvietis atgādina, ka dzimumorgānu asinsvadi ir pievienoti organisma kopējai asinsrites sistēmai, turklāt zem jostasvietas sīku asinsvadu ir īpaši daudz. Tiem uzbudinājuma brīdī jānodrošina pietiekama asins pieplūde dzimumloceklim, lai sasniegtu erekciju. Tāpēc tie ir īpaši atkarīgi no paaugstināta asinsspiediena un holesterīna līmeņa, kas izraisa aterosklerozi. Bet erekcijas traucējumi var liecināt gan par specifiskām saslimšanām vai psiholoģiskiem iemesliem, gan par hroniskām sirds un asinsvadu sistēmas slimībām.

Zinātniski pierādīts, ka laiks no erektilās disfunkcijas parādīšanās līdz koronārās sirds slimības sākumam ir 2 – 3 gadi. Par laimi, tas ir pietiekams, lai veiktu izmeklējumus, mainītu dzīvesveidu, sāktu ārstēšanos un sagaidītu labu iznākumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.