Foto: Stepanek Photography/SHUTTERSTOCK

Mājās cepta maizīte: divu saimnieču vislabākās receptes – rudzu un saldskābā maize 7

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Laikā, kad esam vairāk piesaistīti mājām, ne viena viena saimniece sākusi cept maizi. Tas ir gan īpašs rituāls, gan maizei ir īpaša garša. Divas saimnieces piekrita dalīties ar pieredzi. Ieva Lapsa maizi mājās cep gadu, bet Ruta Penēze – trīs gadus.

Izvēlas pilngraudu miltus

LA
LA.LV
Kokteilis
Var gadīties, ka šodien zaudēsi lielas naudas summas! Horoskopi 18.septembrim
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Strauji augot Covid-19 saslimstībai, NMPD nāk klajā ar svarīgu paziņojumu 66
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tā ir totāla divkosība!” Liepiņa par sabiedrības attieksmi pret vakcinēšanos 43
2 stundas
Lasīt citas ziņas
Ieva Lapsa
Foto no Ievas Lapsas privātā albuma

Daugmaliete Ieva Lapsa savu ģimeni, vīru un divus dēlus, jau kādu laiku lutina ar pašceptu maizi. Pamudinājumu pievērsties šai nodarbei guvusi, Facebook sekojot līdzi maizes cepēju grupas ierakstiem. No turienes arī aizguvusi recepti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ieva mīklai izmanto rupja maluma jeb pilngraudu miltus, ko gadatirgos iegādājas no mājražotājiem, dzirnavu īpašniekiem. Mēdz pirkt arī Dobeles dzirnavnieka rudzu un kviešu pilngraudu miltus. Pirmo ieraugu iedevusi dēla klasesbiedra mamma. To gatavojusi arī pati. Cepot maizi, vienmēr atstājot trīs ēdamkarotes ierauga nākamajai reizei. Ieraugu uzglabā ledusskapī, to divas dienas piebarojot – pievienojot rudzu miltus un ūdeni. “Šovasar, kad ilgāk nekā mēnesi turējās augsta temperatūra, ieraugs pārrūga un saskāba. Tagad ir diezgan grūti atgūt tam raksturīgo augļaino aromātu,” atklāj Ieva.

Rudzu maize ar sēkliņām

Ievas Lapsas ieteiktā recepte

Sastāvdaļas:

• 350 g rudzu pilngraudu miltu
• 150 g kviešu pilngraudu miltu
• 100 g brūnā cukura
• 1 tējkarote sāls
• 3 ēdamkarotes ierauga
• 0,5 l silta ūdens
• 100 ml saulespuķu sēklu
• 100 ml ķirbju sēklu
• 100 ml linsēklu
• 50 ml kaņepju sēklu
• 50 ml ķimeņu

Pagatavošana:

Ieraugu izšķīdina puslitrā silta ūdens, pieber cukuru, sāli un atstāj uz stundu. Tad pievieno miltus, sēkliņas, samaisa un samīca mīklu. To liek ietaukotā kēksa veidnē, ar mitru roku nogludina, uzklāj tīru dvielīti un atstāj, lai rūgst istabas temperatūrā 8–10 stundas. (Ieva mīklu parasti iejauc iepriekšējā vakarā, bet maizi cep nākamajā dienā, ļaujot mīklai rūgt visu nakti.) Cep iepriekš uzkarsētā elektriskās plīts cepeškrāsnī: pirmajā stundā 150 °C, bet nākamajā pusstundā 200 °C.

Kad maize izcepta, ļauj tai atpūsties izslēgtajā cepeškrāsnī. Pēc tam ietin dvielītī un ieliek plastikāta maisiņā ar aizdari. No maizes iztvaikojušais mitrums padara garoziņu mīkstu. Kad maize atdzisusi, to pārliek sausā plastikāta maisiņā ar aizdari. Var uzglabāt aptuveni divas nedēļas.

Cukuru var aizvietot ar medu. Ja negaršo ķimenes, tās var nepievienot.

Ievas izmantotā ierauga recepte

Sastāvdaļas:

• 3 ēdamkarotes rudzu miltu
• 3 ēdamkarotes silta ūdens

Pagatavošana:

Bļodā miltus rūpīgi samaisa ar ūdeni, lai masa piepildītos ar skābekli (tai jābūt sinepju biezumā). Traukam uzklāj tīru dvielīti un novieto siltā vietā. Raudzē no 10 dienām līdz 2 nedēļām, katru dienu masai pievienojot 1 ēdamkaroti rudzu miltu un 1 ēdamkaroti silta ūdens un rūpīgi izmaisot.

Pirms ierauga piebarošanas Ieva vispirms noņem 1 tējkaroti masas un tikai tad pievieno miltus un siltu ūdeni.

Mīklai pielej avota ūdeni

Ruta Penēze
Foto no Rutas Penēzes privātā albuma

Kalteniete Ruta Penēze cep saldskābmaizi. Pamudinājumu tam guvusi, piedaloties maizes cepšanas meistarklasē Jūrkalnē. Toreiz ieraugu iedevusi maizes cepēja, kas vadījusi meistarklasi. “Man palikuši prātā viņas teiktie vārdi – ja ieraugs nācis no labas sirds un par velti, tas jādod tālāk,” atceras Ruta un piebilst, ka to ņem vērā un dalās ar ieraugu.

Lai ieraugs būtu kvalitatīvs, to vajadzētu izmantot katru nedēļu. Viņa atklāj, ka reiz, kad maizi cepusi pēc divām nedēļām, ieraugs bijis ļoti skābs. “Esmu cepusi pēc trim dienām, bet tad ieraugam pievienoju kefīru,” piebilst cepēja.

Nu jau trešo gadu prasmīgās saimnieces ģimene ēd tikai pašcepto maizi. Ar to tiek cienāti arī Rutas apsaimniekotā viesu nama Raudiņas iemītnieki.

Saldskābmaize ar sēkliņām

Rutas Penēzes ieteiktā recepte

Foto no Rutas Penēzes privātā albuma

Sastāvdaļas:

• 1 kg augstākā labuma kviešu miltu
• 3 ēdamkarotes cukura
• 1 ēdamkarote sāls
• 1 ēdamkarote ķimeņu
• 1 ēdamkarote linsēklu
• 2 ēdamkarotes kaņepju sēklu
• 3 ēdamkarotes ķirbju (vai saulespuķu) sēklu
• 2 glāzes silta avota ūdens
• 300 ml ierauga

Pagatavošana:

Vispirms atdzīvina ieraugu. Iepriekšējā dienā izņem no ledusskapja un visu nakti notur istabas temperatūrā.

Gatavo mīklu. Traukā ieber sēkliņas, cukuru, sāli un pielej ieraugu (noteikti atstāj kādas trīs ēdamkarotes nākamajai reizei!) un samaisa. Pēc tam pievieno miltus un ūdeni, mazliet samīca. Ja gribas skābāku maizi, pielej pusglāzi kefīra un kārtīgi samīca. Ļauj mīklai dienu rūgt – jo siltāka vieta, jo labāk rūgst. Vasarā Ruta mīklas trauku novieto uz palodzes saulītē, bet ziemā izmanto ūdens peldi – uz elektriskās plīts katlā uzkarsē ūdeni un uz katla novieto trauku ar mīklu.

Kad mīkla norūgusi (ja mīklu iejauc no rīta, tā būs gatava vakarā), veido kukulīšus (no receptē minētā mīklas daudzuma sanāk divi palieli klaipiņi), tos novieto uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru vai kļavas lapām, un cep uzkarsētā cepeškrāsnī 200 °C aptuveni 10 minūtes, pēc tam turpina cept 180 °C, ik pēc 20 minūtēm samazinot temperatūru (cepšanas beigās temperatūra ir 120 °C). Pakāpeniski samazinot temperatūru, garoza tik ļoti neapdeg un mīkstums labāk izcepas. Kopumā maizi cep pusotru stundu.

No cepeškrāsns izņemtos kukulīšus Ruta vismaz divas reizes noglauda ar ūdenī samitrinātām rokām, sasedz ar pāris dvieļiem un atstāj uz divām stundām. Šajā laikā turpinās maizes nogatavināšanās, mīkstums kļūst blīvāks un viendabīgāks.

SAISTĪTIE RAKSTI

Ja ieraugs bijis paslinks, mīklai pirms maizes cepšanas pielej pusglāzi kefīra un avota ūdeni. Šim ūdenim esot liela nozīme, lai mīkla labi rūgtu un garšotu. Der arī veikalos nopērkamais avota ūdens.

Padomi

• Traukiem, gatavojot ieraugu, jābūt nevainojami tīriem.
• Ieraugu uzglabā slēgtā traukā (piemēram, stikla burkā ar skrūvējamu vāku), ko ievieto ledusskapī.
• Pirmās trīs dienas trauku cieši nenoslēdz, lai masai piekļūtu gaiss.
• Reizi dienā ieraugu pabaro, pievienojot miltus un ūdeni proporcijā 1 : 1.
• Ja ieraugu baro reti, tas zaudē dzīvīgumu, kļūst nederīgs.
• Jāgatavo tik daudz ierauga, lai pietiktu maizes cepšanai un paliktu vēl pāri nākamajai reizei.
• Plānojot cept maizi, ieraugs jāizņem no ledusskapja iepriekšējā dienā, jāpabaro, pievienojot miltus un ūdeni, un jāatstāj istabas temperatūrā.
• Ieraugs nedrīkst būt ļoti vēss.
• Ja ieraugs labi briest, raudzēšanu var pārtraukt otrajā nedēļā.
• Ieraugs ir gatavs, kad apjoms pieaudzis divkārt un redzami burbulīši.
• Ja ieraugs 3–4 dienas neceļas, neveidojas burbulīši, jāgatavo jauns, izvēloties citus miltus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Nesaprotamās vīnogas – vienos ķekaros ogas jau ēdamas, bet citos – zaļas un skābas? Skaidro vīnogu audzētājs 2
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krāsaina, aromātiska un ļoti garšīga: ķirbja krēmzupa ar tīģergarnelēm, ingveru un konjaku 2
1 diena
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Kur un kā utilizēt nederīgās elektroiekārtas, lai nekaitētu apkārtējai videi? 12
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Iestājas vēsums: kādus dārza darbus jāpaspēj izdarīt? 1
2 dienas
LA
LA.LV
Kokteilis
Var gadīties, ka šodien zaudēsi lielas naudas summas! Horoskopi 18.septembrim
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Strauji augot Covid-19 saslimstībai, NMPD nāk klajā ar svarīgu paziņojumu 66
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tā ir totāla divkosība!” Liepiņa par sabiedrības attieksmi pret vakcinēšanos 43
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kaķis atrod kopīgu valodu ar peli un ļauj tai padzerties no savas bļodiņas 8
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Drosmīgs gailis un kaza izglābj vistu no vanaga nagiem 20
1 diena
Lasīt citas ziņas
MB
Madara Briede
Praktiski
Dažu parādnieku dēļ ziemu var sagaidīt bez apkures 14
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ķirbja biezzupa ar ingveru un saldo krējumu: garšos ēdājiem ar izsmalcinātu gaumi 4
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Lapu grābšana ir īsta vardarbība!” – uzskata dendroloģe. Grābt vai negrābt lapas dārzā? 28
3 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Mājās cepta maizīte: divu saimnieču vislabākās receptes – rudzu un saldskābā maize 7
3 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 13. līdz 20.septembrim: stāda kokus un krūmus, novāc augļus un ķirbjus 1
4 dienas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Tie, kas reiz iepazīst orientālos, “inficējas” ar mīlestību pret šiem kaķiem! Orientālie minkas – rotaļīgi un bezbailīgi 25
6 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Šodien pat nezinot vari kļūt par noziedznieku.” Tēlnieks par grāmatvedes nerviem un jauno nodokļu sistēmu 15
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tā ir totāla divkosība!” Liepiņa par sabiedrības attieksmi pret vakcinēšanos 43
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai “Tesla” ir spējīga braukt zem ūdens? 1
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kaķis atrod kopīgu valodu ar peli un ļauj tai padzerties no savas bļodiņas 8
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Strauji augot Covid-19 saslimstībai, NMPD nāk klajā ar svarīgu paziņojumu 66
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Krievijā nomirusi Navaļnijam nosacīto sodu ar reālu aizstājusī tiesnese 41
14 stundas
IK
Ilze Kalve
Ziņas
Automašīnu vietā gājējus un velosipēdistus tagad apdraud jauna problēma – e-skūteris 21
15 stundas
LA
Latvijas Avīze
Veselam
“Pēc potes gaidījām, kas nu būs, bet vīlāmies.” Ārstniecības augu audzētājs Ivars Geiba par vakcinēšanos pret Covid-19 68
20 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Latvija atpaliek no kaimiņiem, savukārt Baltijas “tīģera” lomā Igauniju pamazām nomaina Lietuva 38
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Mūžībā devies vjetnamiešu Tarzāns, kurš 40 gadus pavadīja džungļos 6
21 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ar nodokļiem neapliekamo minimumu plāno celt vismaz līdz 400 eiro. Cik naudas paliktu “uz rokas”? 39
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Dusmīgs par nesaņemto algu vīrietis ar ekskavatoru sadauza vairākas darba mašīnas 17
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krāsaina, aromātiska un ļoti garšīga: ķirbja krēmzupa ar tīģergarnelēm, ingveru un konjaku 2
1 diena
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Gluži kā universālais veļas pulveris izmazgā melnumus, tā “cilvēciskā kļūda” attaisno šobrīd ikvienu varas grēku 65
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Britu mediji: prinča Viljama sieva Keita Midltone ir ceturtā bērniņa gaidībās? 9
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Drosmīgs gailis un kaza izglābj vistu no vanaga nagiem 20
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Kaspars Kambala sarīko pamatīgu skandālu, jo sieva bez viņa atļaujas nopirkusi jaunus krēslus 52
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Vēlējās kļūt par mākslinieku, dzīvoja bezpajumtnieku patversmē un dievināja suņus: maz zināmi fakti par Ādolfu Hitleru
10:40
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Šī nedēļa var iezīmēties ar kādu lietu nobeigumu… Horoskopi no 20. līdz 26. septembrim
10:31
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Liesma, Elita un Alita
10:26