Foto – Indulis Burka

Jāizvērtē svars 1

Būtisks kritērijs izvēlē ir cirvja svars – jo tas lielāks, jo vieglāk šķelt koku. Tomēr līdz 10 cm diametra bluķīšu skaldīšanai pietiks ar 1 kg smagu cirvi. Resniem un zarotiem bluķiem vajadzēs pat 4 kg smagu cirvi. Tāpat šādu bluķu plēšanai ieteicams iegādāties šim nolūkam paredzētus tērauda ķīļus. Koksnē tos labāk dzīt nevis ar cirvi, bet gan piemērotu veseri.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

! Lai noteiktu piemēroto cirvja svaru, skaldītājam tas jāsaņem aiz kāta gala un jāmēģina pacelt, saliecot roku elkonī. Ja tas izdodas tikai ar piepūli, konkrētais darbarīks ir par smagu un nepieciešams vieglāks.

 Bez tēriņiem neiztikt

Nav tik būtiski izvēlēties “Fiskars”, “Gardena”, “Husqvarna” vai cita ražotāja preci. Tirgū ir arī daudz populāro marku atdarinājumu. Kvalitatīvs vidēja izmēra cirvis maksā 30–50 eiro.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Svarīgi, lai asmens būtu izgatavots no izturīga tērauda, bet kāts – viegls un elastīgs, lai slāpētu vibrācijas un saudzētu rokas.

Lētāki ir Krievijā, Baltkrievijā un Ķīnā izgatavotie cirvji, taču to forma ne vienmēr nodrošina labu rezultātu. Savukārt tiem, kuri gremdējas atmiņās par sen aizgājušiem laikiem, cirvis jāmeklē krāmu tirdziņos.

Padomi

• Malkas skaldīšanas laikā jāstāv stabilā pozā, kājas liekot plati. Pat ja netrāpīsiet pa bluķi, varēsiet saglabāt līdzsvaru.

• Cērtamo pagali labāk novietot pēc iespējas tālāk uz bluķa. Ja netrāpīsiet, cirvja asmens ietrieksies bluķī vai zemē, nenodarot kaitējumu pašam skaldītājam.

• Skaldāmais bluķis jānovieto uz stingra, cieta pamata. Mīksta augsne zem tā amortizēs cirtiena spēku, un pāršķelt pagali būs grūtāk.

• Vecu cirvi ar koka kātu iepriekšējā vakarā vēlams iemērkt ūdenī. Kāts piebriedīs, un cirvis no tā nenoslīdēs. Tomēr pārāk nolietota darbarīka vietā labāk iegādāties jaunu.

• Cirvja kāts jātur pēc iespējas tuvāk tā galam. Šādi cirtiens būs spēcīgāks.

• Sākot darbu, pārliecinieties, vai tuvumā nav cilvēku un dzīvnieku, kuriem var trāpīt malkas šķēpeles.

• Nekad nestāviet aiz muguras vai pretī cilvēkam, kurš skalda malku.

• Lietojiet darba cimdus un aizsargbrilles.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.