Pirmā nodarbība – Kundalini joga 0


Sāku ar Kundalini jogas nodarbību centrā Urban Yoga. To vada Kundalini jogas speciāliste Sandija Salaka, kura šo jogas paveidu apguvusi Amrit Nam Sarovar Starptautiskajā Kundalini jogas skolā Francijā. Par jogu un meditāciju Sandija sākusi interesēties jau pusaudzes vecumā un pirms vairākiem gadiem devusies uz Indiju, kur Rišikešā pirmo reizi sastapusies ar Kundalini jogas praktizētājiem no Amerikas. Tas Sandiju ieinteresējis, un pēc atgriešanās Latvijā viņa meklējusi iespēju apgūt Kundalini jogu padziļināti.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kas “svilina taukus” un paātrina vielmaiņu
Kokteilis
7 datumi, kuros dzimuši izredzētie: visticamāk, viņi nenojauš par kādu apslēptu talantu 6
Kokteilis
Romantikas kalendārs: ko tavs dzimšanas mēnesis atklāj par tevi attiecībās? 6
Lasīt citas ziņas

Sandija par Kundalini jogu: “Traucējošais palēnām nolobās nost.”

“Kundalini enerģija – tas ir mūsu dabiskais spēks, kas satur kopā Visumu, mūsu ietvars, kas mūs notur pie dzīvības. Šī enerģija mūs modina, plūstot cauri visai mūsu sistēmai, tas ir transformējošs spēks. Ja saskaras ar šo enerģiju, dzīvē sāk notikt dažādas šķietami neizskaidrojamas pārmaiņas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Joga nozīmē ieiet ļoti dziļi sevī, atteikties no ļoti daudz kā, pārvarēt sevi. Tu esi saskaņā ar dabas ritmu, zemi, gaisu, ēteru, uguni, ūdeni. Mēs varam izdarīt daudz vairāk, nekā mums šķiet, un runa nav tikai par ķermeņa lokanību. Joga ir garīgs ceļš, lai apvienotu sevī visas pazudušās daļas, sasietu tās atkal kopā, sasietu kopā savu ķermeni, dvēseli, garu, būtu uz zemes un ļautu, lai tevi ceļ arī augstākās plaknēs. Tajā pašā laikā visu laiku esi šeit, uz zemes, un turpini dzīvot savu dzīvi un darīt ikdienas darbus.

Kundalini joga un meditācijas kopumā ir paredzētas cilvēkiem, kuri dzīvo šajā pasaulē, šajā realitātē, kuriem ir darbs, ģimene un ikdiena. Tas ir veids, kā iegūt papildu enerģiju, to, kā trūkst, – gribu, idejas, radošumu. Kundalini ļauj ar vingrinājumiem, meditācijām, elpošanu atmodināt snaudošo enerģiju, kas ir katrā no mums. Tā ir arī pašapziņas celšana – pakāpeniski atbrīvojies, atveries, attīries. Praktizējot Kundalini jogu, savienojies ar sevi un tad aizvien vairāk izjūti, kā apziņā uzpeld dažādas pagātnes problēmas, iesīkstējuši ieradumi, rutīna, kas nelaiž vaļā. Šī meditācija ļauj visai viegli un ātri lauzt sliktos paradumus, pat īpaši pie katra nepiestrādājot. Drīzāk visi traucējoši elementi lēnām slāni pa slānim it kā nolobās.

Kundalini meditācijas var būt ļoti īsas, sākot no trīs minūtēm, bet arī ļoti aktīvas. Jo vairāk praktizē, jo ilgākas meditācijas izpildīsi, lai palielinātu pozitīvo efektu. Ir tūkstošiem meditāciju veidu, no kurām var izvēlēties, ar kādu savu aspektu vēlies strādāt. Mērķis ir mainīt sevi, nevis apkārtējo pasauli – tad arī apkārtējā pasaule mainīsies.”

Mazā meditācijas vārdnīca

Krijas – vingrojumi ar kustībām, elpošanu

Mudras – roku pirkstu kombinācijas

Mantras – daudzkārt atkārtots vārds vai frāze, kas meditācijas laikā palīdz fokusēties

Kā man gāja nodarbībā

Mūsdienās pieejams visīstākais jogas zviedru galds! Ir neskaitāmi jogas paveidi, no kuriem izvēlēties sev tīkamo. Kundalini jogā uzsvars tiek likts uz elpošanas vingrinājumiem un meditāciju tehnikām ar mērķi atbrīvot sevī snaudošo dzīvības enerģiju. Tai ir vairāk kopīga ar meditāciju nekā ar izplatītāko jogas paveidu – Hatha jogu, kura pieprasa vai vismaz veicina daudz izteiktāku praktizētāja fizisko sagatavotību un spējas.

Nodarbība notiek nomierinošā gaisotnē patīkamā pustumsā – deg sveces, skan meditatīva mūzika. Tajā piedalās vēl tikai trīs citas sievietes. Sēžot uz jogas paklājiņiem, ar aizvērtām acīm skaļi skandējam Adi mantru: “ONG NAMO, GURU DEV NAMO!” (Es piesaucu Augstāko Gudrību! Šeit un tagad!) Šī mantra, kā tiek paskaidrots, tiek dziedāta, uzsākot Kundalini jogas nodarbību, lai savienotos ar Augstāko Es un mācību, kuru cauri gadsimtiem līdz mūsdienām atnesuši garīgie skolotāji.

Reklāma
Reklāma

Turpinājumā izpildām elpošanas vingrojumu, tad pāris vingrojumu ar nedaudz aktīvākām kustībām. Ir vēl daži izaicinošāki, stiepšanās aerobikas cienīgi vingrojumi, kuros dziļi jānotupjas, un tā jāturpina aptuveni trīs minūtes katrā vingrojumā.

Aptuveni nodarbības vidū skandējam vēl vienu ātrāku, šķietami agresīvāko Laya Yoga mantru daudz intensīvākas mūzikas pavadījumā: “EK ONG KAARA, SA TaNaMa, Siri Waha, Hey Guru.” (Viens radītājs radītajam, Patiesā Būtība, Lielā, neaprakstāmā Gudrība.) Nodarbības beigās pēc patīkamas atpūšanās/elpošanas, guļot uz paklājiņiem, noskandējam Bij mantru: “SAT NAM.” (Es piesaucu savu ES – Patieso Identitāti.)

Pitstops skrējiena vidū

Nodarbība bija patīkama, varētu pat teikt – interesanta. Izejot no telpām, skrienot tālāk savās gaitās pa aukstajām un tumšajām, ielu un mašīnu lampu izgaismotajām ielām, visinteresantākais man gan šķita kontrasts starp nodarbību un pasniedzējas iepriekš teikto, ka īsta joga ir praktizētāja ikdiena, nevis iknedēļas apmeklējums patīkamā sveču izgaismotā jogas centrā.

Šajā nodarbībā pieredzētais, protams, ir otrais variants – īss mirklis ārpus ikdienas, kad varam pusotru stundu patverties no pienākumiem, stresa, aizņemtības un rutīnas. Šādi pieturas punkti ārpus ikdienas man vienmēr likuši domāt par Pirmās Formulas sacīkstēm, kur braucēji maksimālā ātrumā tiecas uz mērķi un tad reizi pa reizei piestāj pitstopos, lai ātri uzpildītu degvielas tvertni, nomainītu automašīnas riepas, iedzertu ūdeni… Šādu ārpussacīkšu pieturas punkta funkciju, manuprāt, pilda ne viens vien jogas un meditāciju centrs. Protams, varam runāt par nodarbībā izpildīto vingrojumu un noskaitīto mantru ārpusnodarbības efektu, bet tas lai paliek katra paša ziņā.

Elpošana ir brīnišķīga lieta – to var uztvert pat kā metaforu. Todien skaipā runāju ar brīnišķīgu, sen neredzētu draudzeni, kura man teica – vienīgā meditācija un mantra, ko es tagad izmantoju un kas man lieliski darbojas, ir “I am breathing” (no angļu val. – es elpoju). Šo teikumu viņa sev pasaka ikreiz, kad ikdienā ienāk stress, kad viņa iet pa ielu, apkārt kauc mašīnu riepas un ielas ir pilnas ar cilvēkiem. Ja jau kādam ir pamatotas šaubas par patiesas jogas un pusotru stundu garas nodarbības savienojamību vienreiz nedēļā, varbūt jāmeklē vienkāršāki, ikdienišķāki – ikdienā ieviešamāki – risinājumi?

Eksotiska lomu spēle

Pēc šā ļoti īsā ieskata konkrēta jogas centra piedāvātajā Kundalini jogas mācībā varu teikt, ka fiziskie vingrojumi un elpošana tiešām nedaudz iedarbojās uz ķermeni – vismaz tik ilgi, kamēr atrados nodarbības telpā. Sajutu, ka siltums izplūst pa visu ķermeni, organisms kļūst nedaudz aktīvāks. Nekāds paliekošs efekts gan nebija jūtams, bet arī to, protams, varētu varētu sniegt tikai ilgtermiņa prakse.

Man patīk sports – fiziskas aktivitātes. Lai attīrītu ķermeni un prātu, es skrienu. Pēc ilgas un nogurdinošas darba dienas prātu var nomierināt tikai ar aktīvu nodarbi ķermenim. Man patīk arī meditācija. Tā noder tad, kad prāts ir nemierīgs, šķietami nenomierināms. Bet, kā jau teicu, tā ir tehnika. Aiz tās jābūt izpratnei par to, kas pašam kopumā un šajā brīdī nepieciešams un kādiem līdzekļiem vajadzīgo efektu vislabāk panākt. Kundalini joga, protams, ir paredzēta dažādu ikdienas problēmu risināšanai, bet, ja apmeklē šādu nodarbību ar konkrētu vajadzību, aizjūras mantru skandēšana varētu šķist tikpat piemērota un jēgpilna kā puķu pušķa pasniegšana izslāpušajam Pirmās Formulas pilotam, kurš piestājis atveldzēties. Ja neesi gluži apņēmies pats kļūt par jogas pasniedzēju un veltīt savu dzīvi mantru izzināšanai un teorijas apguvei, vienreiz nedēļā veiktās darbības varētu šķist visai bezjēdzīgas. Koncepti, kurus var droši un jēgpilni piesaukt mūkiem klosterī vai Austrumu reliģijas kontekstā uzaugušajiem, mūsu ausīm ir gan eksotiski, gan neizmantojami. Diskusijas par jogas teoriju un meditācijas pamatiem būtu lielisks sākums, bet iknedēļas lomu spēle droši vien ārpus šīs spēles telpām lielu labumu nesniegs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.