Foto: fotolia.com

Pieci soļi smēķēšanas atmešanai 1


Jānosaka atmešanas datums un stingri pie tā jāturas: jāatzīmē konkrēta diena, kurā plānots izmest visas cigaretes un vairs nesmēķēt.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Lasīt citas ziņas

Ģimenei, draugiem, kolēģiem un pārējiem jāpaziņo, ka plāno spert šādu soli, un jāsaņem viņu atbalsts.

Jāplāno laiks pēc smēķēšanas atmešanas. Jāzina, ka, pārtraucot nelāgo paradumu, pirmajā brīdī var iestāties diskomforts. Aptuveni divas stundas pēc pēdējās cigaretes var izpausties blakusefekti – nikotīna trūkuma dēļ var palielināties trauksme, apetīte, rasties grūtības aizmigt un koncentrēties, var būt viegla aizkaitināmība.

CITI ŠOBRĪD LASA

Apkārtne jāattīra no cigaretēm, lai tās nebūtu pieejamas ne mājās, ne darbā, ne mašīnā.

Vēlams izrunāties ar ārstu, kā labāk atmest smēķēšanu un ar ko aizstāt nikotīnu.

Tiem, kas turpmāk plāno dzīvot bez cigaretēm, jāņem vērā, ka pirmās trīs dienas bez smēķa būs grūtākās, bet blakusefekti pakāpeniski izzudīs 3–4 nedēļu laikā.

Var būt nepieciešama ātrā palīdzība

Tikai saviem spēkiem atmest smēķēšanu bieži vien ir grūti, tāpēc sākumā var palīdzēt nikotīna plāksteri – tos aptieka piedāvā bez receptēm. Pētījumos pierādīts, ka ar šiem plāksteriem var panākt labu rezultātu – atmest smēķēšanu ir vieglāk. Metode visbiežāk noder tiem, kas dienā izsmēķējuši aptuveni paciņu vai vairāk un pirmo dūmu raduši ievilkt teju uzreiz pēc pamošanās. Plāksteris uz ādas jālīmē katru rītu astoņu nedēļu garumā. Pirmās četras nedēļas ieteicams lietot stipros (ar lielāku nikotīna devu), nākamās divas – vājākus, atlikušās divas – visvājākos. To laikā organisms pierod iztikt bez cigaretēm.

Tieksmi pēc dūma var mazināt nikotīna košļājamās gumijas. Tie, kas smēķējuši paciņu dienā, varētu sākt ar 4 mg devu, bet, ja smēķēts mazāk par paciņu dienā, – ar 2 mg devu. Dienā pieļaujamas 8–12 košļenes.

Ārsts var ieteikt arī medikamentus, bet bez ārsta receptes tabletes nav nopērkamas, tāpēc jāapmeklē ģimenes ārsts vai pneimonologs, kas izraudzīsies piemērotāko preparātu un devu. Dzerot medikamentus, pirmajā nedēļā smēķēšana ir atļauta. Kad pagājušas septiņas dienas un vēlme uzsmēķēt būs mazāka, jāsasprindzina gribasspēks, jāiztiek bez smēķēšanas un jāturpina lietot zāles. Taču šie medikamenti nav lēti, tāpēc, ja vien iespējams, labāk iztikt bez tiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.