Foto: fotolia.com

Ne mazums ieguvumu 1


Nekad nav par vēlu atmest. Tas, protams, nav viegli, jo smēķēšana jeb nikotīna atkarība ir slimība, bet, ja cilvēks patiešām vēlas, atteikties nav nereāli.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
VIDEO. “Viss grāvis šūpojas!” Medniece fiksējusi interesantu novērojumu – sākumā šķitis, ka tas ir bebrs… 8
Lasīt citas ziņas

Svarīgi zināt, ko iegūstam, atmetot smēķēšanu. “Jau 20 minūtes pēc pēdējās cigaretes sāks normalizēties sirdsdarbības frekvence – tas, cik ātri darbojas sirds. Smēķēšanas dēļ sirds spiesta darboties paātrināti, bet pēc atmešanas tā atgūs normālu ritmu,” stāsta daktere. “Aizritot divām stundām, kļūst siltāki pirkstu gali. Pēc 12 stundām asinīs sarūk oglekļa monoksīda līmenis, līdz ar to uzlabojas asiņu spēja apgādāt audus ar skābekli. Pēc diennakts samazinās miokarda infarkta risks. Pēc divām dienām atjaunojas nervu galu jutība, uzlabojas oža un garša.

Pēc trim dienām organismā vairs nav nikotīna. Pēc divām trim nedēļām kļūst vieglāk elpot, uzlabojas plaušu funkcija. Deviņu mēnešu laikā atjaunojas plaušu audi, labāk sāk darboties elpceļu skropstiņas, kas atbild par ieelpoto mikrodaļiņu izvadīšanu caur degunu, mazinās infekciju risks. Līdz ar plaušu audu atjaunošanos samazinās klepus un aizdusa. Pēc viena gada jau uz pusi sarūk sirdsslimību, pēc 5–15 gadiem – insulta risks. Pēc desmit gadiem mazāka kļūst iespēja nomirt no plaušu vai citas lokalizācijas vēža. Pēc 15 gadiem slimību risks līdzinās nesmēķētāju līmenim.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Smēķēšanas atmešanai ir ilgtermiņa ieguvumi: vidēji par 14 gadiem garāks mūžs, tātad iegūti veselīgas dzīves gadi – cilvēks retāk slimo, apģērbs, mati, āda, elpa vairs neož pēc tabakas, var labāk izgaršot ēdienus, dzērienus, uzlabojas pašsajūta. Jūtamas pārmaiņas finansiālajā situācijā, jo nauda par cigaretēm vairs nav jātērē.

Jānosaka mērķis un jāvirzās uz tā sasniegšanu

Pneimonoloģe uzsver: lai būtu vieglāk atmest smēķēšanu, jāapzinās un jāuzskaita iemesli, kāpēc cilvēks vēlas to darīt, jo motivācija ir ļoti svarīga un pretējā gadījumā nelīdzēs nekādi ārstu ieteikumi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.