Foto-Shutterstock

Neizmet ēdienu atkritumos. Idejas, kā taupīt pārtiku 0

Laikā, kad daļa pasaules iedzīvotāju cieš no bada, ik gadu milzīgs nevajadzīgās pārtikas daudzums nonāk atkritumos. “Latvijas Zaļais punkts” apkopojis būtiskākos datus par pārtikas atkritumiem pasaulē, Eiropas Savienībā un Latvijā.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

– Izmestais siera gabaliņš vai neapēstā maize pievienojas citu ģimeņu izmestajai pārtikai un kopā veido lielu atkritumu daļu poligonā. Iespējams, pirkumu plānošanas trūkums un produktu pirkšana vairāk, nekā vajadzīgs, ir lielā pārtikas atkritumu daudzuma iemesls. Vidēji viena ģimene Latvijā izmet 113 kg pārtikas gadā – naudas izteiksmē tie būtu ap 200 eiro, tā ir nauda, kas izmesta miskastē, – komentē AS “Latvijas Zaļais punkts” direktors Kaspars Zakulis.

Lai nebūtu pārtika jāmet ārā:

* nepērc lieku, izveido iepirkumu sarakstu;

* iepērcies, kad esi paēdis;

CITI ŠOBRĪD LASA

* plāno ēdienreizes vairākām dienām uz priekšu, gatavo atbilstošas porcijas;

* uzglabā pārtiku tai piemērotos apstākļos, ja iespējams, saldē produktus;

* meklē sabiedrotos (draugi, kaimiņi, kolēģi), ar ko sadalīt pārtikas produktus, ja tie nopirkti lielākā apjomā;

* racionāli izmanto ēdienu pārpalikumus, izdomājot jaunas receptes;

* pirmos izlieto produktus ar īsāko derīguma termiņu;

* ēdiena atliekas izmanto komposta gatavošanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.