Foto-Shutterstock

Neizmet ēdienu atkritumos. Idejas, kā taupīt pārtiku 0

Laikā, kad daļa pasaules iedzīvotāju cieš no bada, ik gadu milzīgs nevajadzīgās pārtikas daudzums nonāk atkritumos. “Latvijas Zaļais punkts” apkopojis būtiskākos datus par pārtikas atkritumiem pasaulē, Eiropas Savienībā un Latvijā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Slaveni mīļākie, veģetatīvā distonija, sēras, ticība un alkohols: izcilās aktrises Rēzijas Kalniņas dzīves līkloči 140
Kokteilis
noveco katras zodiaka zīmes pārstāvji? Dvīņi vienmēr paliek bērnišķīgi, bet Auns plāno nodzīvot līdz 120 gadiem
Kokteilis
“Vecāki, lūdzu, pārtrauciet bērniem teikt šīs 5 frāzes!” aicina psiholoģe 9
Lasīt citas ziņas

– Izmestais siera gabaliņš vai neapēstā maize pievienojas citu ģimeņu izmestajai pārtikai un kopā veido lielu atkritumu daļu poligonā. Iespējams, pirkumu plānošanas trūkums un produktu pirkšana vairāk, nekā vajadzīgs, ir lielā pārtikas atkritumu daudzuma iemesls. Vidēji viena ģimene Latvijā izmet 113 kg pārtikas gadā – naudas izteiksmē tie būtu ap 200 eiro, tā ir nauda, kas izmesta miskastē, – komentē AS “Latvijas Zaļais punkts” direktors Kaspars Zakulis.

Lai nebūtu pārtika jāmet ārā:

* nepērc lieku, izveido iepirkumu sarakstu;

* iepērcies, kad esi paēdis;

CITI ŠOBRĪD LASA

* plāno ēdienreizes vairākām dienām uz priekšu, gatavo atbilstošas porcijas;

* uzglabā pārtiku tai piemērotos apstākļos, ja iespējams, saldē produktus;

* meklē sabiedrotos (draugi, kaimiņi, kolēģi), ar ko sadalīt pārtikas produktus, ja tie nopirkti lielākā apjomā;

* racionāli izmanto ēdienu pārpalikumus, izdomājot jaunas receptes;

* pirmos izlieto produktus ar īsāko derīguma termiņu;

* ēdiena atliekas izmanto komposta gatavošanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.