Riskē dabūt komplikācijas 0

Medicīnas sabiedrības “ARS” terapeite Sandra Černišova:

Reklāma
Reklāma
Veselam
11 drošas pazīmes, ka ar jūsu veselību viss ir kārtībā
VIDEO. “Kaut ko tādu dzīvē nebiju redzējusi!” Kristīne netālu no Valmieras vakarā sastapusies ar veselu “zoodārzu” 8
VIDEO. “Vai nu runājiet latviešu valodā, vai es nesaprotu!” Stingrs autobusa šoferis izpelnās pretrunīgu reakciju, atsakoties apkalpot sievieti ar bērnu
Lasīt citas ziņas

– Pacientu pieņemšanas laikā ārsti katru dienu cenšas pierunāt slimniekus ņemt slimības lapu. Reizēm atrunai ir reāls pamats – steidzami jānodod darbi, bet nereti cilvēks savu nozīmību pārvērtē – šķiet, ka darbā ir neaizstājams, bez viņa viss apstāsies. Cits sūrojas – priekšniecība dusmosies, ja ņemšu slimības lapu. Manuprāt, darba devējiem jābūt stingrai nostājai, ka darbinieki nedrīkst darba vietā ierasties slimi, īpaši tajos kolektīvos, kur vienā telpā strādā daudz cilvēku. Labāk taču, lai vīrusu aktīvas izplatības laikā darbā neierodas divi līdz trīs darbinieki, nevis jāslēdz veselas nodaļas. Es mudinu apsvērt – labāk taču četras piecas dienas palikt mājās un izārstēties, nevis iet uz darbu, riskējot, ka pievienosies kāda komplikācija – deguna blakusdobuma iekaisums, bronhīts, plaušu karsonis u. tml. Deguna blakusdobuma iekaisums var pāriet smagākā formā par meningītu vai encefalītu, bet bronhīts vai plaušu karsonis – par plaušu abscesu, kas ir dzīvībai bīstamas dia-
gnozes. Ne velti gripas sezonā katru gadu komplikāciju dēļ mirst cilvēki, ne visi veci un slimi, bieži vien – jauni un spēcīgi. Lielākoties tāpēc, ka slimošanas laikā neievēro miera režīmu.

Katru dienu pacienti man sūdzas arī par pārslodzi darbā, stāsta Sandra Černišova. Pārāk liela slodze novājina imūno sistēmu un organisma pretošanās spēju. Lai nesaslimtu, nav tik svarīgi lietot aptiekās nopērkamos vitamīnus, bet svarīgi regulāri atpūsties, izgulēties, nepakļaut sevi stresam un mazāk strādāt. Ne velti sena gudrība vēsta, ka cilvēkam dotās 24 stundas diennaktī vajadzētu izmantot šādi: astoņas – miegam, astoņas – darbam un astoņas – pašiem sev, atpūtai. Pārpūle kā jebkura spriedze organismā var radīt problēmas sirds un asinsvadu sistēmā. Tās rezultātā var būt paaugstināts asinsspiediens, kas var novest pie insulta vai infarkta. Spriedzes situācijās kuņģī paaugstinās skābes līmenis, kas var novest pie kuņģa un visa gremošanas trakta darbības traucējumiem līdz pat čūlām kuņģī un divpadsmitpirkstu zarnā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Aktuāla problēma ir veģetatīvā disfunkcija ar ļoti plašiem somatiskiem simptomiem. Ne reizi vien ir nācies uzklausīt pacientu – četrdesmit līdz piecdesmit gadus vecu, spēcīgu vīriešu – skumjos stāstus: pēkšņi nomiris draugs vai kolēģis, lai gan iepriekš nav žēlojies par sliktu veselību. Bet tas, ka nesūdzējās par veselību, vēl nenozīmē, ka nebija nekādu simptomu. Vīrieši bieži vien domā – ai, nekas, gan jau pāries, aiziešu pie ārsta vēlāk, šobrīd nevaru atļauties kavēt darbu. Bet nepāriet – un notiek visļaunākais.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.