Policija var apturēt cilvēku uz ielas vai apmeklēt mājās tikai tad, ja ir aizdomas, ka viņš ir iesaistīts kādā kriminālnoziegumā. Vienkārši uzprasīt dokumentus vai pierakstu, kur dzīvo, viņiem nav tiesību. Imigrācijas dienesta virsnieki reidā pārbauda aizdomīgu māju Sautholas rajonā Londonā.
Policija var apturēt cilvēku uz ielas vai apmeklēt mājās tikai tad, ja ir aizdomas, ka viņš ir iesaistīts kādā kriminālnoziegumā. Vienkārši uzprasīt dokumentus vai pierakstu, kur dzīvo, viņiem nav tiesību. Imigrācijas dienesta virsnieki reidā pārbauda aizdomīgu māju Sautholas rajonā Londonā.
Foto – AFP/LETA

  30

Bez iemesla uz ielas neaiztur

Vai tiešām var aizturēt tādēļ, ka slikti runā angliski un nespēj atrast ceļu uz mājām? “Mēs nezinām detaļas, kādēļ aizturēja,” skaidro juriste, “ar kādiem cilvēkiem viņš kopā dzīvoja, kādā stāvoklī bija, varbūt bija ļoti iedzēris, varbūt agresīvs. To mums neviens nestāsta, saka tikai, ka nabadziņš nezināja ceļu uz mājām un viņu paņēma un aizturēja”. Uz ielas nevienu aiz rokas neķer, policija to nemaz nedrīkst darīt.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Cilvēki pārsvarā tiek izraidīti tādēļ, ka nestrādā vai dzīvo uz ielas, tie ir vai nu noziedznieki, vai arī pārkāpuši likumu un britu policija uzskata, ka viņi apdraud sabiedrību. Taču nepatikšanās var iekļūt diezgan droši, ja tiek ignorēti paziņojumi no britu varasiestādēm. “Vietējā pašvaldība arī man sūta paziņojumus ik pa brīdim, jautājot, kas dzīvo šajā adresē, un, ja nepaziņoju laikā, tad var uzlikt sodu. Uz visām valsts vēstulēm vienmēr ir jāatbild, it sevišķi Anglijā,” brīdina juriste.

“Bija klients, vīrietis no Polijas, viņš dzīvoja un strādāja Anglijā jau vairāk nekā piecus gadus. Reiz bija pavairāk iedzēris un sāka draudēt sievai, viņa piezvanīja policijai, lai pārmācītu. Policija atbrauca, pārbaudīja kriminālo vēsturi un izrādījās, ka viņš Polijā bija sēdējis cietumā astoņus gadus. Viņu gribēja deportēt, bet mēs tomēr tiesu vinnējām, jo nevar cilvēku sodīt par vienu un to pašu noziegumu divreiz,” atceras Daiga.

Izplatītas ir viltotas Latvijas pases

CITI ŠOBRĪD LASA

Izrādās, ka Lielbritānijā ir daudz cilvēku ar viltotiem dokumentiem, tieši Latvijas pases esot populāras. “Mums reiz zvana cilvēks uz biroju – man ir Latvijas pase, es to nopirku! Aizvakar aizgāju uz Darba centru pieteikties apdrošināšanas numuram NIN (National Insurance Number, līdzīgi kā Latvijā personas kods. – Aut.) un manu pasi aizturēja. Un jānāk pakaļ pēc divām nedēļām, kā jūs domājat, man nākt pēc divām nedēļām vai ne? Un es jautāju, par cik jūs nopirkāt Latvijas pasi? Nu, par 2000… Tad varu droši apgalvot, ka tā pase noteikti būs viltota, esmu pati redzējusi viltotas Latvijas tiesības. Ļoti daudzi cilvēki ne no Eiropas Savienības taisa viltotos dokumentus. Vai arī izmanto reālu cilvēku dokumentus,” atklāj juriste.

Viena no shēmām ir – no Latvijas uz Lielbritāniju atbrauc cilvēks, viņam samaksā konkrētu naudas summu, tiek atvērts konts bankā, paņemts NIN un latvietis aizbrauc atpakaļ. Ir dzirdēti arī gadījumi, kad pase tiek “pazaudēta”. Cits cilvēks Lielbritānijā šos dokumentus nopērk, strādā, saņem algu, maksā nodokļus, nekur neceļo, jo baidās.

Šādos gadījumos dokumenti ir īsti, bet tos izmanto līdzīgas personas tam latvietim vai polim. Piemēram, ir tāds puisis no Gruzijas Jānis Liepiņš! Iespējams, ka tieši viltotu un līdzīgu dokumentu izmantošana ir par pamatu pēdējā laika biežajām pārbaudēm, ar ko ir saskārušies vairāki Latvijas pilsoņi. Arī Daigas Bārzdiņas Latvijas pilsoņa pasē Getvikas lidostas imigrācijas ierēdņi nesen cītīgi meklēja zīmogu ar vīzu, neklausoties uz paskaidrojumiem par to, ka ES pilsoņiem vīzas nav vajadzīgas.

Ar līdzīgām situācijām nesen ir saskārušies arī citi Latvijas pilsoņi, taču juriste mierina, ka parasti tās ir piecu līdz desmit minūšu ilgas pārbaudes, par ko nav vērts uztraukties. Ja tiek nolemts aizturēto intervēt, tad gan jāpajautā, uz kāda pamata tiek intervēts, vai nopietnākā situācijā jāpieprasa advokāts, iesaka Daiga. Tam nav nekāda sakara ar breksitu – visticamāk, lielā viltoto dokumentu skaita dēļ biežāk tiek pārbaudīti tieši konkrētu valstu pilsoņi – latvieši, lietuvieši, poļi.

UZZIŅA

Lielbritānijā: palikt drīkst

Palikt drīkst tie, kuri:

1. Strādā kādā kompānijā.

2. Ir pašnodarbinātie.

3. Studē Lielbritānijā.

4. Ir uzskaitē kā darba meklētāji.

5. Ir pašam pietiekami līdzekļi un netiek saņemti nekādi pabalsti Apvienotajā Karalistē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.