Ilustrācija – Daina Vīķele

3. Par osteoporozi nav jāuztraucas, kamēr neesi vecs 0

Par osteoporozes profilaksi jādomā savlaicīgi. Jauniem cilvēkiem osteoporoze netiek diagnosticēta, bet var būt sastopamas dažādas ģenētiskas kaulu problēmas vai nepilnīga kaulu veidošanās, kas varētu noritēt kā osteoporoze ar lūzumiem utt. Par to, ka var attīstīties osteoporoze ir jāsāk domāt pēc 30 – 40 gadu vecuma, pārdomājot, vai nav jāsāk papildus lietot kalcijuvai D vitamīnu. Kalcija norma asinīs ir ar konstantu lielumu, bet, ja kaut nedaudz mainās (samazinās), tad sāk strādātparatireoīo dziedzeru hormons, kas, lai nodrošinātu normālu kalcija līmeni asinīs, ņem kalciju no kauliem. Lai kalcijs asinīs būtu normāls, nepieciešams, lai tas varētu uzsūkties kuņģa zarnu traktā, ko mēs saņemam ar uzturu vai saņemot papildu kalciju, bet, lai tas notiktu, jābūt pietiekošam aktīvamD vitamīnam, kas veidojas no neaktīvās vitamīna D formas. Ja tas ir zems, tad arī kalcijs būs nepietiekoši, un tas tiks ņemts ārā no kauliem.

Reklāma
Reklāma

4. Osteoporoze nav nopietna slimība

Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Pirms vairākiem gadiem tik veikts pētījums par osteoporozes ietekmi uz cilvēka dzīves kvalitāti, jo tieši šie rādītāji ļoti būtiski ietekmē pacienta ikdienas dzīvi. Pētījumā tika iekļauti tādi faktori kā spēja apģērbties bez citu palīdzības; dabūt kaut ko bez palīdzības; staigāt bez palīdzības; kāpt pa kāpnēm, nostaigāt 900 metrus.

Pētījumā piedalījās osteoporozes pacienti ar osteoporotisku kaulu lūzumu. Tika ņemtas vērā viņu fiziskās spējas pirms un pēc lūzuma.

CITI ŠOBRĪD LASA
Kritērijs Pirms lūzuma Pēc lūzuma
Spēja apģērbties bez palīdzības 86% cilvēku 49% cilvēku
Dabūt kaut ko bez palīdzības 90% cilvēku 32% cilvēku
Spēja staigāt bez palīdzības 75% cilvēku 15% cilvēku
Spēja kāpt pa kāpnēm 63% cilvēku 7% cilvēku
Spēja nostaigāt vismaz 900 metrus 41% cilvēku 6% cilvēku

Augšstilba kaula kakliņa lūzuma gadījumā kvalitatīva dzīve ir tikai 4,5 mēneši gadā.Ja ir augšstilba kakliņa lūzums, tad dzīves kvalitāte zudusi 62% cilvēku. Plaukstas pamatnes lūzuma gadījumā dzīves kvalitāte saglabājās 34%. Ja ir skriemeļu lūzums vai lūzumi, tad dzīves kvalitāte saglabājas 32%. Pēc šiem skaitļiem un rādītājiem katram ir jāsaprot, vai tā ir nopietna slimība, vai nē. Kamēr lūzumi nav notikuši, varētu smīkņāt par šo slimību, bet, tad kad lūzumi notiek, tad uzskati kardināli mainās.

5. Osteoporozi nav iespējams ārstēt

Mūsdienās ir pieejami daudz labi specifiski medikamenti, ar kuriem var ārstēt osteoporozi. Svarīgi ir uzsākt ārstēšanos pirms notikuši lūzumi. Kad lūzums jau noticis, to sauc par smagu osteoporozi un parasti iepriekšējais lūzums par 86% palielina nākamā lūzuma iespēju, tādējādi pirmo lūzuma nevajadzētu pieļaut. Vienīgā problēma ar specifiskajiem medikamentiem ir tā, ka ārsti un pacienti bieži vien uzskata, ka, nozīmējot specifisko ārstēšanu, nav nepieciešams lietot kalciju un D vitamīnu, bet tas nav pareizi. Ir jāsaprot, ka specifiskais medikaments ir tikai kā cements, kas aizkavē ķieģelīšu sabrukumu, bet kalcijs ir tas ķieģelis, kurš nepieciešams, lai atjaunotu zudušo kaulu masu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.